Theekransje

3 oktober: een Leids feestje

Op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet gevierd. Ik had hier persoonlijk nog nooit van gehoord tot ik in Leiden ging wonen. Als je in deze stad woont kun je er in ieder geval niet omheen: meerdere dagen feest om de bevrijding van Leiden in 1574 te vieren. Meer daarover lees je hier in een eerder blogje. Zoals met ongeveer alle traditionele gebeurtenissen in Nederland wordt de historie al snel overspoeld door feest. Niet dat je mij hoort klagen: het Leidens Ontzet is echt heel gezellig. Er zijn een paar dingen die je ieder jaar zéker tegen komt en dit jaar ging ik op zoek daarnaar om ze voor jullie vast te leggen in geweldige GIF’jes.


Kermis
Eén van de kenmerken van Leidens Ontzet is de kermis. Je kunt deze niet missen als je met het openbaar vervoer naar Leiden komt: het begint al op het stationsplein, waardoor je gelijk klem staat en je door de drukke straten moet wurmen. Ik ben zelf niet zo’n fan van de kermis, behalve om suikerspinnen te eten. Ik had gehoopt hier een GIF’je te kunnen delen waarbij ik helemaal gelukkig mijn suikerspin eet, maar helaas regende het en dan verandert een suikerspin al snel in een hoopje snot. Keihard balen dus.


Regen
Helaas lijkt deze weersomstandigheid ondertussen ook een onderdeel te zijn van de traditie. Het regent namelijk best vaak op 3 oktober. Dat is op zich een normaal risico als je een feest hebt dat in de herfst plaatsvindt, maar jammer is het natuurlijk wel. Wij hadden het alsnog naar ons zin, zoals je wel kan zien.


3 oktober trui
3 oktober is een lastige datum voor een feest in de open lucht. Als het droog is kan het koud zijn, maar eenmaal opgepropt in een hossende mensenmassa is het al snel weer warm. Daarom zul je veel mensen rond zien lopen in zogenoemde 3 oktober truien. Pinkpop heeft de roze hoedjes, Leids Ontzet heeft de 3 oktober trui. Officieel zijn dit truien waarmee reclame wordt gemaakt voor het feest (te koop via de 3 October Vereeniging). Maar onofficieel gaat het om een (oude) trui die je beschermt tegen de herfstkou, maar gerust ranzig mag worden. Je weet maar nooit wanneer je een bierdouche kan verwachten! Omdat ik vergeten ben een GIF te maken van een trui hier eentje van Dries Roelvink, die zeker een bierdouche verdiende want het was kut.


Coverbands
Het muziekprogramma van het Leidens Ontzet is samen te vatten in één woord: coverbands. Je wordt echt overspoeld door coverbands op elk groot podium in de stad. Af en toe staat er dan in de pauze een DJ of een zanger, maar het hoofdprogramma zal toch voornamelijk bestaan uit hitjes knallen. Nu ben ik daar wel fan van, dus hoor je mij niet zo snel klagen. Alleen als je voor de vierde keer in drie dagen een Bon Jovi cover voorbij hoort komen, dan is de lol er toch wel een beetje van af. Als je je dagprogramma een beetje goed indeelt en afwisselende genre bands bezoekt, dan moet het wel goed komen!


Barry Badpak
De held van Leiden en dan vooral van het Leidens Ontzet: Barry Badpak. Wellicht bekend van het nummer Kamelenteen, maar op feesten als dit vooral berucht om één fenomeen - de grasmaaier. De grasmaaier werkt als volgt: men neme een grote groep mensen, in dit geval het publiek. Deze mensen moeten allemaal dezelfde kant op gaan staan. Barry himself telt vervolgens af met de legendarische woorden “één, twee, drie, schoppen en lopen”. De hele menigte mensen loopt dan in dezelfde richting, om na een tijdje om te keren en dit nog een aantal keer te herhalen. Je zou het zo niet zeggen, maar het is verbazingwekkend hilarisch als je in het publiek staat. Barry Badpak zingt vooral hele flauwe liedjes met een gigantisch overdreven Leidse ‘R’ uitspraak, maar het is best grappig en hoort wel echt bij het Ontzet!


Verschillende soorten mensen
Je kan tijdens het Ontzet alle type mensen die in Leiden wonen vinden: studenten, rijke zakenmannen, ouderen, tokkies, eigenlijk alle soorten mensen die je kan bedenken. Iedereen komt samen en heeft het eigenlijk prima naar hun zin. Zo stonden bovenstaande mensen tijdens Barry Badpak in het publiek en maakten zij er gewoon een feestje van!

Kortom: het Leidens Ontzet is een super gezellig feest waarbij de hele stad op z’n kop staat. Je kan hier qua muziek lekker hitjes horen en natuurlijk de Leidse helden aanschouwen, en overal is gezelligheid. Zeker een aanrader dus!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.