Theekransje

4 Dingen die ik op school had willen leren

Kinderen in Nederland zijn leerplichtig van 5 tot 16 jaar oud. Iedereen brengt dus minimaal 11 jaar van zijn leven op school door, en vaak nog wel meer omdat ze gaan doorleren. Elf jaar is best lang, maar gelukkig leer je op school veel nuttige dingen. Maar leer je eigenlijk wel dingen die je echt nodig hebt?

Veel onderwerpen waarover les wordt gegeven op de middelbare school zijn ongetwijfeld handig, maar niet per se nuttig voor de rest van je leven. Zo heb ik bijvoorbeeld zes jaar Frans gehad, maar kom ik nu toch echt niet veel verder dan ‘oui’ en ‘croissant’. Misschien is dat mijn eigen schuld; ik heb na de middelbare school eigenlijk nooit meer Frans gesproken of gelezen. Aan de andere kant heb ik het ook nooit echt nódig gehad. In de periode vanaf school tot nu ben ik wél tegen een paar dingen aangelopen waarover ik graag op school meer had geleerd.

Belastingen
Ik ben een ramp met cijfertjes. Toen ik op de middelbare school M&O als bijvak had, heb ik dit moeten laten vallen omdat het onmogelijk was dat ik hiervoor een voldoende zou halen op mijn eindlijst. Helaas kom je een praktischere uitwerking van M&O tegen in het echte leven: belasting. Ik ben het type dat netto en bruto niet uit elkaar kan houden en geen drol snapt van mijn loonstroken. Belastingaangifte doen is gelukkig veel makkelijker gemaakt, maar eigenlijk snap ik nog steeds niet waarom ik precies bij moet betalen of geld terug krijg. Hoe fijn zou het zijn geweest als je op school leert wat je ongeveer hoort te verdienen, hoeveel geld dit je kost en hoe je je belastingshit op orde krijgt? Had mij veel onduidelijkheid bespaard!

Fatsoenlijke seksuele voorlichting
De angst van elke docent: seksuele voorlichting moeten geven. Ik zat op een christelijke middelbare school, en de seksuele voorlichting is daar heel beperkt gebleven. Gewoon nét vertellen wat je moet doen om veilig te zijn en niet zwanger te raken, en that’s it. In een ideale wereld wordt er meer aandacht besteed aan een totaalplaatje van seksuele voorlichting, maar niet alleen dat. Op de middelbare school is het wat mij betreft, gezien de leeftijd van de leerlingen, extra belangrijk om een onderwerp als gender te bespreken. Veel jongeren van deze leeftijd zullen misschien niet beseffen dat er meer is dan alleen ‘man’ en ‘vrouw’. Hetzelfde geldt voor seksuele geaardheid: niet iedereen is hetero en er mag best besproken worden dat dat niet meer dan normaal is, en dat er ook meer bestaat dan hetero, homo, lesbi en bisexueel. Mocht je nu denken, waar heeft die Britt het over, dan beveel ik je Esther’s blogs over gender en seksualiteit aan! Tot slot: consent! Hoe goed zou het zijn om al jong aan te leren dat je niets moet doen zonder toestemming van je (seksuele) partner en dat nee toch echt gewoon nee betekent?

Ongenuanceerde geschiedenisles
De beeldvorming van veel Nederlanders (waar ik tot voor kort bij hoorde) over de Nederlandse geschiedenis is beïnvloed door de lesstof van het vak geschiedenis op de middelbare school. Tenzij je zelf veel interesse hebt in geschiedenis en je hier in verdiept, is de kans groot dat je een nogal vertekend beeld hebt gekregen van de Nederlandse geschiedenis en de rol die ons land heeft gespeeld in de wereld. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat ik les heb gehad over de VOC. Natuurlijk werd hierin benoemd dat er slavenhandel werd gedreven, maar de echte misdaden van Nederland zijn hierin nooit genoemd. Ook de oorlogen in de koloniën en de manier waarop Nederland met deze inwoners is omgegaan is nooit toegelicht. Dit is vertekenend en leidt tot gevaarlijke en misleidende uitspraken als "We moeten terug naar de sfeer van de Gouden Eeuw" (Rutte) en zorgt daarnaast voor onbegrip voor nabestaanden van slachtoffers van misdaden die erkenning willen voor wat hen is aangedaan. Het schetsen van een compleet beeld is niet alleen beter maar ook belangrijk.

Onderhandelen
Ik geef het gelijk toe: ik ben niet goed in onderhandelen. Ik kan niet afdingen, zelfs niet op plekken waar bijna verwacht wordt dat je dit wel doet. Ook in solicitatiegesprekken zal ik niet snel eisen durven stellen; wat als ze je te veeleisend vinden en je daarom niet aannemen? Natuurlijk hoeft dat laatste helemaal niet het geval te zijn en kan het zelfs in je voordeel werken als je goed kan onderhandelen. Maar dat kan ik dus niet. Ik denk dat het goed zou zijn als hier les in wordt gegeven, zodat niemand meer onderbetaald hoeft te zijn simpelweg omdat ze niet durfden te onderhandelen. Zeker handig aangezien er genoeg werkgevens zijn die er in de huidige economie mee wegkomen om weinig salaris aan te bieden!

Ik kan nog wel even door gaan, er zijn zo veel onderwerpen die een stuk duidelijker waren geweest als we hier les over hadden gehad op school! Helaas kan ik mezelf niet tot de potentiële gelukkigen rekenen die hier misschien ooit les over krijgen, dus ik moet het doen met mijn vergeten zes jaar aan Frans en Duits en de rest zal ik zelf moeten uitzoeken.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.