Theekransje

5 comedyseries die meer aandacht verdienen

Comedyseries: ze duren 20 minuten, maken goedkope grappen en gebruiken laugh tracks. Dat is het beeld dat veel mensen hebben bij comedy’s, maar ik niet. Laat mij je uitleggen waarom comedy’s belangrijk en bovenal top zijn om te kijken.

Zoals in elke andere genre, zijn er zeker wat rotte appels te vinden in dit genre. Comedy’s waar vaak grappen worden gemaakt die ten kosten van een groep mensen zijn of die stereotypes blijven uitputten staan niet hoog in mijn vaandel. Laten we niet die horrible laugh track vergeten, kuch The Big Bang Theory kuch. Maar ondanks dat elk genre rotte appels heeft, blijkt dit negatieve oordeel voornamelijk aan comedy’s vast te zitten. Ik ging op onderzoek uit.

In mijn ogen brengen goede comedy’s zware onderwerpen op een luchtige manier aan bod. Na een zware werkdag heb ik niet veel energie voor enorme lange documentaires die de wereldproblemen even toelichten in een “korte” drie uur. Een serie zoals The Daily Show of Last Week Tonight in Amerika licht elke dag het nieuws uit, maar heeft altijd een grappige insteek en weet alles heel goed te relativeren. Ze doen hun vooronderzoek goed en trekken dus niet zomaar conclusies. Zo kan ik op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt zonder dat ik gelijk uitgeput ben. En dat in een redelijke 20 minuten.

Een fictieve nieuwe serie die ook relevante kwesties behandeld is Blackish. Deze serie draait, voor de verandering, om een Afro-Amerikaans gezin dat het gemaakt heeft in Amerika. De vader worstelt er voornamelijk mee of het gezin nog wel in contact is met hun Afro-Amerikaanse afkomst. Dit leidt altijd tot hilarische situaties, ondanks dat het vaak ook over racisme gaat. Eén van de meest recente afleveringen ging over de vele shootings van zwarte, ongewapende jongeren. In tegenstelling tot de normale komische blik op de situatie hebben ze ervoor gekozen om dit bloedserieus te behandelen. Dit gaf de aflevering zoveel kracht en momentum. Ik vind het altijd tof als er ruimte is in comedy’s om zulke onderwerpen aan te snijden en zo creatief aan te pakken. Echt allemaal, ga deze serie kijken.

Nog zo’n serie die rondom een serieus onderwerp is gestart is Brooklyn Nine Nine. Deze serie vindt namelijk plaats op een politiedistrict in Brooklyn. Een serie over politieagenten beginnen is redelijk gewaagd, aangezien één van de hot topics tegenwoordig politiegeweld is. Maar Brooklyn Nine Nine heeft een diverse cast, waar de aandacht op alle verschillende karakters ligt: zwart, wit, vrouw, man, homo of hetero. Daarnaast gaan ze de belangrijke discussies die nu plaatsvinden over politiegeweld en feminisme niet uit de weg. Plus, het is ook nog eens een fucking grappige serie die alleen maar beter lijkt te worden.

Een stukje over comedy kan ik niet zomaar eindigen zonder mijn absolute favoriete serie ooit te noemen: Parks and Recreation. Deze serie draait om Leslie Knope, een politicus die voor de lokale overheid werkt in een klein stad genaamd Pawnee, Indiana. Ze heeft grote ambities en vind dat de overheid een grote rol kan spelen in het leven van de burgers. Daar tegenover staat haar baas, Ron Swanson, die vindt dat de overheid overbodig is, maar werkt er om de invloed van de overheid te verminderen. Ondanks hun duidelijke meningsverschillen zijn Leslie en Ron goede vrienden. Iets wat we nu erg moeilijk kunnen voorstellen als we kijken naar de politieke situatie in Amerika. Leslie en Ron hebben namelijk veel respect voor elkaar en laten elkaar in hun waarde. Verder zit de serie vol met fantastische grappen en zijn ze enorm consistent in hun hele verhaallijn.

Een comedy is er om lekker bij te gaan relaxen na een lange, uitputtende werkdag. Het is perfect om serieuze onderwerpen aan te pakken en luchtiger te brengen. Laten we eerlijk zijn, lachen is top. En daar zijn comedy’s ook perfect voor.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.