Theekransje

Als je haar maar goed zit

Onlangs ben ik vrij drastisch geweest en heb ik mijn lange lokken laten kortwieken naar een kapsel dat tot ver boven mijn schouders reikt. Daarbij heb ik lichtelijk dramatische reacties ontvangen, want “WAAROM ZOU JE DAT DOEN?!”. Bij deze een soort verklaring.

Haar heeft vele belangrijke functies. Het houdt ons warm, laat ons afkoelen en beschermt ons tegen dingen die niet in ons lichaam horen. De eerste mensen hebben schijnbaar zelfs een soort vacht gehad ter bescherming van het lichaam, voordat evolutie besloot hier verandering in te brengen. En hoewel we alles wat haar voor ons doet enorm waarderen, houden we ons voornamelijk bezig met één functie van haar: het sociale aspect.

Al sinds het begin der tijden maken we ons druk hoe ons haar er uit ziet. Volgens vage artikelen op het internet zouden de oermensen hun haar al bedekken met planten en insecten om soortgenoten aan te trekken of af te stoten. De waarheid hiervan laat ik dus even in het midden, maar ergens klinkt het wel logisch. Bloemen: leuk! Spinnen en vliegjes: niet leuk!

Ook de kleur is belangrijk, want daar kun je dingen aan aflezen. Niet dat dit erg standvastig is, want eerst stond een rode bos haar voor klasse en koninklijk bloed, maar later was het een teken dat je een demon was. Mocht je als roodharige gaan tijdreizen, check dus eerst even of je haarkleur goed valt in dat tijdperk. In het oude Rome is er zelfs een wet geweest, waarbij prostituees verplicht waren om blond te zijn. Dit maakte ze makkelijker te herkennen tussen de bevolking. Dit systeem werd letterlijk verneukt door de Romeinen zelf, doordat ze het wel spannend vonden om ‘s nachts de straat op te gaan en aangezien te worden voor blondine/prostituee. Nu begrijp ik beter waarom blonde vrouwen vaak als sekssymbool worden gezien, maar #NotAllBlondes.

En ieder jaar zie ik wel een artikel voorbijkomen over lichaamshaar bij vrouwen. Het ene jaar is het not done als er ook maar een piepklein stipje te zien is wat misschien wel een beginnend okselhaartje kan zijn, het andere jaar draait het om puur natuur en moet je alles laten staan. De maatschappelijke opvatting is echter vooral dat lichaamshaar bij vrouwen niet hoort. Na jaren evolutie hebben vrouwen nog steeds haargroei op verschillende plekken, maar “het hoort er gewoon niet te zitten”. Sterk argument! Dit is geen trend van de laatste jaren trouwens. Er zijn verschillende theorieën waarbij gedacht wordt dat haarloosheid bij vrouwen seksueel aantrekkelijk werd gevonden door mannen. Hierdoor zouden we dus ook niet meer die vacht hebben, want dat gen werd niet doorgegeven. Sorry furries!

Tja, en dan lengte van het haar. Ook weer verschillende regels die (eerlijk gezegd) totaal nergens op slaan. Vrouwen met lang, steil haar zijn gemakkelijk mee om te gaan, maar vrouwen met haar op schouderlengte zijn niet op hun mondje gevallen. En getrimd haar = lesbisch? Tuurlijk, heel wetenschappelijk allemaal.

Het belangrijkste aan haar is dat jij er zelf blij mee bent. Zelf heb ik jaren behoorlijk lang haar gehad. Het viel tot halverwege m'n rug en ik vond het fantastisch! Mijn haar was mijn trots en ik vond het goed zoals het was. Toch waren er altijd mensen die vonden dat ik er iets mee moest doen. Kleuren, laagjes, rond knippen, noem het maar. Maar ook dingen die ik absoluut niet moest doen: een pony laten knippen of het paars verven. Sprak ik zelf een wens uit, dan hoorde ik vaak "NEE DAT MOET JE ECHT NIET DOEN HOOR!"

Door de jaren heen heb ik alles aangehoord en soms opgevolgd of juist het tegenovergestelde gedaan. Laagjes doe ik dus nooit meer en een pony stond best wel leuk. Mijn paarse-haar-droom leef ik nu via Theekransiaan Sietske.

Dus, waarom nu dan wel een enorm korte coupe? Wil ik nu een seksuele boodschap uitdragen, ben ik bekeerd tot een kort-kapsel geloof of volwassener lijken? Het antwoord is veel simpeler: ik wilde geen lang haar meer. Ik heb geen rekening gehouden met sociale regels of modetrends. Ik heb vooral heel saai gedacht "met kort haar kan ik 's ochtends nog langer in bed blijven liggen."

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?