Theekransje

Slapen tussen de kunst: een bezoek aan Banksy’s hotel

Wie mij kent, weet dat ik fan ben van street art. Als je me wat beter kent dan zul je weten dat Banksy één van mijn favoriete kunstenaars is. Toen ik achttien werd en voor mijn verjaardag een tripje naar Londen cadeau kreeg, heb ik mijn moeder de halve dag door allemaal vage straten gesleurd in een zoektocht naar de weinige Banksy werken die nog te vinden zijn. Gelukkig is er nu een makkelijkere manier om zijn werk te zien: Banksy heeft namelijk een hotel geopend.

Nou ja, makkelijk… Je moet er wel ‘even’ voor naar Bethlehem reizen. Een reis naar Bethlehem is per definitie niet simpel, vanwege de ligging in het door Israël bezette Palestina. Misschien vraag je je nu af: waarom begint een Britse kunstenaar als Banksy in hemelsnaam een hotel in Bethlehem, of all places? Dat is niet zomaar, want Banksy heeft een historie met Palestina. In 2005 bezoekt hij het gebied en laat hij een serie spraakmakende werken achter op de muur. Spraakmakend, omdat de lokale bevolking soms helemaal niet blij is met zijn kunst. De muur is voor hen iets slechts, en het versieren met kunst maakt dat niet beter.

Fastforward naar 2017: dit jaar is het honderd jaar geleden dat Groot-Brittannië toestemming gaf aan de joden om van Israël hun ‘nationaal tehuis’ te maken. Dit was het begin van de uitdrijving van de oorspronkelijke bevolking en leidt uiteindelijk tot de bezetting van het land. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn vorige blog hierover. Banksy ‘herdenkt’ en veroordeelt deze honderd jaar met de opening van dit hotel en hij zou zichzelf niet zijn als hij dit niet op geweldig sarcastische wijze doet.

Het hotel heet The Walled Off Hotel en belooft dat iedere kamer een klote uitzicht heeft waarbij je tegen de gigantische scheidingsmuur aankijkt. Ze stellen niet teleur: de muur ligt letterlijk drie meter van het hotel vandaan en je ziet hem vanuit elke kamer. De kamers zijn overigens allemaal verschillend, met een eigen thema. Er is een ghost room, waar je de wind onheilspellend hoort waaien en de verlichting heel spooky is. De Banksy room heeft kunst van Banksy zelf. Maar de beste kamer is natuurlijk de presidential suite: een kamer die groter is dan mijn studio, met twee badkamers, een gigantisch over de top bed waarbij zowel het bed, de muur en de grond helemaal bekleed zijn in rood suède. Verder is er een jacuzzi, een studeerkamertje en een tv kamer. En kunst van Banksy, natuurlijk. Mocht je denken dat dit allemaal erg duur is, er is ook een budget kamer (waar ik in sliep) met stapelbedden. De hele kamer is ingericht met overgebleven materiaal uit het Israëlische leger en ik heb nog nooit in zo’n toffe en sfeervolle slaapzaal geslapen.

Dit klinkt over de top en dat is het ook: alles is ingericht volgens de truttige Britse stijl van de tearooms, maar dan sarcastisch. In plaats van geweien van geschoten herten hangen hier beveiligingscamera’s aan de muur. Een namaak van het bekende David beeld van Michelangelo heeft hier een bandana voor zijn gezicht om geen traangas in te ademen.

Hoewel het een bizarre combinatie is van kunst en een klassieke inrichting, heeft het hotel iets heel gemoedelijks over zich en is het oprecht één van mijn favoriete plekken ooit. Er is zo veel te zien, de gasten zijn allemaal onwijs aardig en gepassioneerd over Banksy en street art, en het personeel is heel behulpzaam en gezellig. Het gehele personeel bestaat uit lokale bevolking en het hotel is ook aan hen nagelaten. Mocht het dicht gaan, dan kunnen zij de kunst eventueel verkopen en het geld gebruiken voor de gemeenschap. Hoewel het hotel wat vreemde blikken krijgt van de locals, lijken ze er geen problemen mee te hebben. Sterker nog, veel lokale winkels en restaurants zijn maar wat blij dat er veel toeristen op af komen. Bethlehem staat immers niet bij iedereen bovenaan zijn bucketlist. Daarnaast biedt het hotel hele goede tours aan die zij actief promoten onder hun gasten, die het leven van de lokale bevolking laten zien. Er is ook een informatief museum over het ontstaan van de muur en de gevolgen ervan voor de bevolking.

Voor mij was de opening van dit hotel de reden om nu mijn reis naar Israël te maken. Ik wilde altijd al naar Jeruzalem, en deze kans om het te combineren met een bezoek aan Banksy’s hotel is geweldig. Normaal zie je zijn werk alleen nog achter plexiglas op straat, als je het geluk hebt dat het nog niet is weggehaald. Hier zat ik letterlijk te ontbijten tussen Banksy werken in een hotel dat is bedacht en uitgewerkt door hem, met een oog voor detail en een humor die zo typerend is voor deze kunstenaar. Als je fan bent van Banksy, is het zeker een aanrader om naar dit hotel te gaan. Maar andersom is dit ook een toffe plek om te blijven als je niet per se fan bent, maar wel naar Bethlehem wilt reizen. Het is een unieke ervaring om in een hotel als dit te verblijven, en ik zal het hotel en de geweldige mensen die ik hier heb ontmoet altijd blijven onthouden. Het liefst stap ik morgen op het vliegtuig en ga ik terug naar deze bizarre, geweldige plek.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.