Theekransje

Bioscoop etiquette

Als trotse houder van een Pathe Unlimited pas ben ik regelmatig in de bioscoop te vinden. Omdat ik naar veel verschillende soorten films ga op verschillende tijden en plekken heb ik regelmatig te maken met een vrij divers publiek. Het soort film, het tijdstip of de bioscoop maakt niet uit: er zijn bijna altijd een aantal overeenkomsten te vinden in slechte gewoontes. Ik begrijp dat niet iedereen vaak in de bioscoop te vinden is, dus daarom bij deze een opfriscursus bioscoop etiquette. Doe onderstaande vooral niet!

Op een andere plek gaan zitten
De meeste bioscopen hebben een systeem waarbij je een plek kunt kiezen bij het kopen van je kaartje. Dit hebben ze met een reden. Mensen willen namelijk graag een plek kiezen die zij fijn vinden. Voor sommige mensen is dit in het midden van de zaal, anderen zitten liever achterin of aan de zijkant van een rij. De mogelijkheid om een plek te kiezen is een gewaardeerd stukje service naar de klanten. Dit systeem werkt natuurlijk alleen wanneer iedereen ook daadwerkelijk op de juiste stoel gaat zitten. Ik snap echt wel dat je in een praktisch lege zaal misschien niet op je stoelnummer wilt letten en gewoon ergens neer wilt ploffen, maar doe dit gewoon niet. Je hebt waarschijnlijk meer dan genoeg keuze gehad wanneer je je plek reserveerde of je kaartje kocht. Doe dit al helemaal niet voor een drukbezochte film. Het is voor iedereen irritant als jij met je jas, tas en bak popcorn toch nog moet verhuizen. Zit er iemand op jouw plek? Zeg er dan wat van en ga niet zelf ergens anders zitten. Grote kans dat jij op jouw beurt ook weer op iemand anders’ plek bent gaan zitten, en dan ontstaat er een halve volksverhuizing in de bioscoop om dit weer recht te trekken. Kortom: lekker op je eigen stoel gaan zitten en als je een rotplek hebt, dikke pech. Volgende keer eerder reserveren.

Tijdens de film binnenkomen
Bij de gemiddelde bioscoop is de starttijd van de film niet écht de starttijd van de film. Als er op jouw ticket staat dat je film om 19:00 uur begint, is de kans groot dat je film daadwerkelijk pas om 19:10 uur begint en de eerste tien minuten gevuld worden door trailers en reclame. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je tegenslagen hebt onderweg en daardoor te laat bent. Niks aan te doen. Er zijn echter ook mensen die hun aankomsttijd richten op die tien minuten ná de officiële starttijd van je film. Ik snap dat je liever geen reclame of trailers wilt zien, maar het risico is dan natuurlijk dat je pas binnenkomt nadat de film al is begonnen. Niet leuk voor jou, maar al helemaal niet leuk voor je medebezoekers. Zeker niet als je in het midden van de rij zit en iedereen voor jou aan de kant moet.

Praten tijdens de film
Over het algemeen weet je voordat je naar de film gaat dat je hier stil moet zijn. Heb je afgesproken met een vriendin die je al weken niet gezien hebt en moet je écht even dat verhaal over je bae kwijt? Prima, maar ga dan lekker niet naar de film. Genoeg andere activiteiten waarbij je wél kunt praten. Natuurlijk wil je soms even een opmerking fluisteren naar je film-kijk-partner, dat doen we allemaal wel eens. Maar vertel alsjeblieft niet uitgebreid het verhaal van je laatste bezoekje aan de sauna (dit is geen willekeurig voorbeeld, ik maakte dit laatst mee. Echt).

Luidruchtig eten en drinken
Voedsel en films zijn een ideale combinatie. Popcorn, M&M’s, iedereen heeft zo zijn voorkeur. Er zijn echter een aantal snackjes die wat minder geschikt zijn voor een bioscoop. Alles wat herrie maakt, voornamelijk. Chips is bijvoorbeeld niet het meest handige eten om mee te nemen, maar is natuurlijk wel heel lekker! De zak is meer het probleem dan chips zelf, en daarom heeft Pathe bijvoorbeeld een bakje waar je je chips in kan doen om gekraak te voorkomen. Doe dit alsjeblieft dan ook! Het is echt heel storend voor andere bezoekers om iedere keer een krakende zak te horen als jij een handje chips graait. Qua drinken zit je meestal wel goed, met uitzondering van de beugelflessen bier. Die ploppen zo grappig. Ja, leuk man! Ze moeten een keer ploppen als je ze open maakt, maar laat het hier dan alsjeblieft bij. Je hoeft niet aan iedereen te laten horen dat je een biertje drinkt door continu die dop te laten ploppen.

Weglopen tijdens de credits van een Marvel film
Guys, guys! Marvel doet al jaren dit ding waarbij ze na afloop van de film – dus echt ná de credits – nog één of twee extra scenes laten zien. Het is geweldig en heel veel mensen zullen dit willen zien als ze een Marvel film bezoeken. Hou je zelf ook van actie- en superhelden films, dan zou ik je aanraden om te blijven wachten voor een sneak peak van de volgende Marvel film die er aan zit te komen.. Ik snap dat dit niet voor iedereen interessant is. Hou er in dat geval wel rekening mee dat sommige mensen het wel graag willen zien en begeef je dus zo snel mogelijk uit de zaal.

Iedereen komt in de bioscoop om een film te kijken, en iedereen doet dit normaal gesproken zo op zijn eigen manier. Als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar scheelt dit veel irritaties en heeft iedereen het leuk, hoezee. Als we dan toch goed bezig zijn laten we dan uit solidariteit ook na de film gelijk even onze rotzooi weggooien zodat ook het personeel blij is! Dikke karma punten voor iedereen!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.