Theekransje

Boeken om deze zomer te lezen

Ik hou van lezen. Die dagen waarop het te warm is om te bewegen, doe ik niets liever dan in de schaduw in een luie stoel zitten en een goed boek lezen. Daarom geef ik hier wat boekentips waar je de zomer geheid mee door kan komen.

Galápagos - Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut is mijn favoriete schrijver, dus natuurlijk moet ik deze lijst beginnen met één van zijn boeken. Vonnegut staat vooral bekend om zijn scherpe satire en die ontbreekt in dit werk ook niet. Galápagos speelt zich af op, je raadt het al, de Galápagos eilanden, waar een groepje vreemdelingen strandt na schipbreuk. Niet lang daarna wordt de wereldbevolking, met uitzondering van de mensen op het eiland, door een ziekte onvruchtbaar en is de evolutie van de mensheid dus in handen van dit kleine groepje. Vonnegut gebruikt dit als een manier om vragen te stellen over de gecompliceerde hersens van mensen en hoe bruikbaar die nou eigenlijk zijn. Zo vraagt Vonnegut zich af waar die hersens goed voor zijn als ze vooral gebruikt worden om je onnodig zorgen te maken over alles en om verschrikkelijke daden als oorlogen en slavernij te begaan. Galápagos is typisch Vonnegut: hij laat zien dat hij niet van de mensheid houdt, maar wel van mensen.

Half of a Yellow Sun - Chimamanda Ngozi Adichie
Toegegeven, dit is geen luchtige kost. Half of a Yellow Sun gaat namelijk over de burgeroorlog in Nigeria eind jaren ‘60. Het boek volgt de tweelingzussen Olanna en Kainene en hoe hun levens veranderd en verscheurd worden door de burgeroorlog. Het is onmogelijk om niet mee te leven met de personages en tegelijkertijd krijg je wat historisch inzicht in een deel van de wereld dat in Europa te vaak vergeten wordt. Pro-tip: als je geen zin of tijd hebt om het boek te lezen, de film staat op Netflix!

Good Omens - Neil Gaiman & Terry Pratchett
Als je iets luchtigers zoekt, dan is dit hét boek voor jou. Good Omens gaat over een demoon en een engel die samenwerken om te voorkomen dat de Antichrist de Apocalyps veroorzaakt, omdat ze het eigenlijk wel prima vinden op aarde. Bovendien vinden ze de mensheid stiekem best tof. Ondertussen is de Antichrist door een foutje van satanische nonnen (ja, dit is een ding) van de radar verdwenen en die jongen heeft zelf geen idee dat hij de Antichrist is, terwijl hij per ongeluk alleen maar chaos creëert. Good Omens is pure comedy met een hoop misverstanden en leuke twists op het bekende verhaal van het Eind der Tijden.

The Song of Achilles - Madeline Miller
Als je van Griekse mythologie houdt, is dit een must-read. Maar ook als je niet van die mythologie houdt, is dit een aanrader. The Song of Achilles is een hervertelling van De Ilias over de Griekse oorlog met Troje, geschreven vanuit het perspectief van Patroclus, de geliefde van Achilles. Waar in het originele werk de liefde tussen Patroclus en Achilles een beetje tussen de regels door gelezen moet worden, is het hier overduidelijk. Overigens is dit geen nieuwe interpretatie: al in 385 v. Chr. had Plato hetzelfde idee en hij ruziede zelfs met tijdgenoten over wie de top en wie de bottom zou zijn (ja echt). The Song of Achilles is een stuk makkelijker te lezen dan De Ilias, dus als je altijd al hebt willen weten hoe het nou precies zat met dat Paard van Troje of als je van klassieke gays houdt, ga dit boek lezen!

Go Set a Watchman - Harper Lee
Stiekem zijn dit twee aanbevelingen in één want je moet ook To Kill a Mockingbird hebben gelezen (of de film hebben gezien, ook op Netflix) om dit boek te lezen. Go Set a Watchman speelt zich een jaar of 20 na de gebeurtenissen van Mockingbird af. Jean Louise Finch studeert inmiddels in New York en komt in de zomer terug naar huis in Alabama. Haar vader Atticus Finch, de held van Mockingbird, blijkt toch niet zo progressief te zijn als het op rassenscheiding aankomt en dat komt voor zowel Jean Louise als voor de lezer als een enorme schok. Het is een harde les over je ouders aanbidden, maar wel één die prachtig gebracht wordt.

Met deze boeken kom je hopelijk die veel te warme dagen door. Veel leesplezier!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.