Theekransje

De wereld rond in 196 boeken, deel 2

Een tijdje geleden schreef ik een stukje over mijn nieuwe lees-challenge. Ik wil namelijk uit elk land ter wereld minstens één boek gelezen hebben. Dit kost natuurlijk veel tijd, maar ik heb inmiddels 32 landen van mijn lijstje kunnen afstrepen en dus is het hoog tijd voor wat nieuwe aanraders.

Pakistan: Exit West - Mohsin Hamid
Exit West is dit jaar gepubliceerd en voelt daardoor heel relevant aan. Het thema is namelijk de vluchtelingencrisis. In een ongespecificeerd land dat op de rand van een burgeroorlog staat, ontmoet de stille Saïd de vrijgevochten Nadia. Ze vallen snel voor elkaar, al wordt hun situatie bemoeilijkt door het escalerende conflict. Maar dan horen Saïd en Nadia over deuren die plotseling verschijnen en een portal vormen naar andere landen. Ze besluiten hun moederland achter te laten en te vluchten via zo’n deur. Al snel ontstaan vluchtelingenkampen bij de deuren in het westen, waar mensen, net zoals in onze realiteit, geen leven op kunnen bouwen. Uiteindelijk draait Exit West niet zozeer om het geweld in hun thuisland, maar om hoeveel het vluchten zelf Saïd en Nadia doet veranderen.


Oostenrijk: Messages from a Lost World: Europe on the Brink - Stefan Zweig
Stefan Zweig ken je misschien als de inspiratiebron achter de Wes Anderson film The Grand Budapest Hotel. Zweig was een pacifistische schrijver van Joodse afkomst die Europa graag als verenigd blok zag. Deze droom viel in duigen toen de Nazi’s aan de macht kwamen. Hij emigreerde en kwam uiteindelijk in Brazilië terecht, waar hij zelfmoord pleegde omdat zijn geliefde continent zichzelf aan het verwoesten was. In deze collectie essays van Zweig, geschreven tussen 1914 en 1941, komt zijn ideaalbeeld van Europa naar voren en creëert hij een sterk argument voor het belang van samenwerking en multiculturaliteit, dat ons allemaal tot grotere hoogten kan tillen. Zweigs essays kunnen daardoor dienen als een belangrijk geheugensteuntje voor onszelf.

Chili: The House of the Spirits - Isabel Allende
The House of the Spirits begint met Clara, een jong meisje, die de dood van haar oudere zus Rosa the Beautiful voorspelt, waarna Clara jarenlang niet meer praat. Ze verbreekt haar stilte pas om aan te kondigen dat ze zal trouwen met Rosa’s voormalige verloofde, Esteban Trueba. Esteban is een hardwerkende, maar wrede man die met regelmaat de vrouwen rondom zijn boerderij verkracht. Hoewel Estebans acties verstrekkende gevolgen hebben, draait het boek met name om hoe de vrouwen in dit verhaal, Clara, haar dochter Blanca, en kleindochter Alba, met het geweld van mannen omgaan en hoe de cyclus van geweld doorbroken kan worden.

Duitsland: The Origins of Totalitarianism - Hannah Arendt
Hannah Arendt was een Duitse filosofe die zich voornamelijk bezighield met totalitaire staten, zoals Nazi-Duitsland of de Sovjet-Unie onder Stalin. Als Joodse denker was ze gedwongen om Duitsland te verlaten en ze emigreerde uiteindelijk naar Amerika. Na de oorlog bracht ze dit boek uit, waarin ze ingaat op de verschillen tussen een autoritair regime en een totalitair regime. Ze doet dit door veel context te geven die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van totalitaire systemen en aan de opkomst van Nazi-Duitsland. Eén van haar doelen is dan ook geweest om te laten zien dat dit kwaad niet zomaar uit het niets kwam, maar dat er specifieke historische omstandigheden waren die herhaald zouden kunnen worden. Geen makkelijke stof, maar wel interessant.

Angola: A General Theory of Oblivion - José Eduardo Agualusa
In Angola is de bevolking tegen de Portugese kolonisators in opstand gekomen en onafhankelijkheid is nabij. Ludo, een teruggetrokken vrouw die bij haar zus en schoonbroer inwoont, blijft alleen achter nadat haar familie verdwijnt. Uit angst voor het geweld dat door de stad raast, besluit Ludo zichzelf in te metselen in haar penthouse. Hier verblijft ze bijna dertig jaar lang en vangt ze af en toe informatie op over de buitenwereld via de radio of door buren af te luisteren. Belangrijk detail: Ludo heeft echt bestaan!

Ik blijf natuurlijk gewoon vrolijk doorlezen, dus je kunt in de toekomst nog meer van dit soort stukjes verwachten!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.