Theekransje

Brugge vs. Gent

Het Goede Doel twijfelde eerst ook over België, maar waarom zou je? Ze hebben immers wafels, bier en lelijke huizen. Daarom ging ik, hupakee, naar België toe, mijn favoriete Nederlandse nummer achterna. Dit keer niet naar Antwerpen, Brussel of Doel, maar Brugge en Gent werden het. Want keuzes maken is lastig.

Leven in de brouwerij
Hoewel er in Brugge een zotte (NL: gezellige) brouwerij is, de Halve Maan, is er verder weinig te beleven. Een keer ‘s avonds een biertje drinken of na acht uur wat eten. Grote kans dat je alleen in de kroeg zit of naar de frituur (NL: snackbar) moet. In Gent wonen studenten en het is een wereldwijd fenomeen dat die meer drinken. In België is dat ook zeker zo. Daarom zijn er in Gent wel mensen op straat en in de kroeg!

Disney voor volwassenen
Gent heeft street-art, ultiem veel hipsters en lelijke huizen. Brugge is een soort Disney filmset waar je om elke hoek een Belle of Elsa verwacht. Maar in werkelijkheid zie je een groep Aziaten of helemaal niemand. Het is er eigenlijk net iets te picture perfect. Net zoals Disney. Gent heeft daarentegen wel een zeer plezant (NL: leuk) kasteel te bieden.

Food & Drank
De Brugse Zot is lekkerder dan de Gentse Gruut. Dit zijn geen namen voor strippers, maar voor Vlaamse biertjes. In Brugge kun je in De Garre het heerlijke Garre tripeltje drinken (echt, moet je doen). Waar in Brugge het eten vrij Europees en Vlaams georiënteerd is, kan je in Gent helemaal los gaan met keukens uit alle hoeken van de wereld en is de eetcultuur veel gezelliger. En dat is nu eenmaal leuker.

Heilige dingen
In beide steden vind je veel kerken en beeldjes van Maria, maar Brugge wint dit sowieso. Je kan het heilige bloed van Jezus bekijken (niet likken) en versteld staan. Niet door het relikwie, maar door de gelovige meneer die je aankijkt en al je geheimen doorgrond.

Als je twijfelt tussen de twee, er bestaat ook een Gentbrugge met vast ook veel lelijke huizen, bier en frituur. Anders: ga naar Gent toe.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.