Theekransje

Bullet Journal: vier maanden later

Een paar maanden geleden schreef ik een artikel over het fenomeen bullet journaling. Deze manier van agenda bijhouden, organiseren en tegelijkertijd een soort dagboek bijhouden is super hip op het internet, en ik besloot om het ook een kans te geven. Nu, vier maanden later, blik ik terug. Heeft deze fenomenale manier van werken mijn leven verandert?

Ik begon heel enthousiast met mijn nieuw aangeschafte journal en nieuwe pen, klaar om het avontuur aan te gaan. Online zie je de meest creatieve sheets voorbij komen met mooie handlettering en tekeningen. Al snel kwam ik er achter dat dat niet mijn ding is. Omdat je niet werkt met een agenda maar met een leeg notitieboek, moet je alles zelf schrijven en tekenen. De datum, eventuele kalenders, notitiehokjes… Ik deed mijn best om mijn journal er mooi uit te laten zien, maar kwam er al snel achter dat een praktische indeling voor mij beter werkt dan een super artistieke. Dat komt misschien ook door het feit dat ik nou eenmaal niet zo netjes kan schrijven.

Na een beetje gespeeld te hebben met de indeling en lay-out vond ik hier uiteindelijk mijn weg in. In het begin was ik super fanatiek, en hield ik al mijn to-do’s goed bij in het overzicht dat ik maakte. Dit werkte eigenlijk heel goed, want je ziet in één oogopslag wat je die week moet doen. Lukt het je niet om iets wat je op maandag geplanned had ook echt te doen, dan schuif je die taak gewoon door naar een volgende dag. Naast de dagelijkse agenda hield ik ook een aantal andere dingen bij. Vooral mijn ‘habit tracker’ beviel me heel goed. Hierin zet je dingen die je moet doen (of juist niet meer wil doen) en voor elke dag dat je het doet kleur je een hokje in. Handig om te zorgen dat je bijvoorbeeld elke dag je vitaminepil neemt, of om bij te houden hoe vaak je sport of boodschappen doet. Dit soort inzichten kunnen heel nuttig zijn om je leven beter te structureren.

Zoals vaak het geval is, zit het probleem hem in het volhouden. In het begin was ik heel enthousiast en was ik blij als ik al mijn to-do’s kon afstrepen, en weer een vakje in mijn tracker kon kleuren. In de periode dat ik begon had ik het ook druk: ik zou bijna op reis gaan en hiervoor moest veel geregeld worden. Ideaal dus om dit allemaal vast te leggen in m’n journal. Na mijn reis werd mijn leven een stuk rustiger en hoefde ik minder te onthouden en te doen. Omdat ik nu vooral saaie taken als ‘boodschappen doen’, ‘was draaien’ en ‘nieuwe fietslampjes kopen’ moest bijhouden, werd ik hier lakser in. Er was een periode dat ik weken niets bijhield, en dan pakte ik het ineens weer op. Niet echt efficiënt dus.

Het nadeel van bullet journaling is dat het best tijdrovend is. Ik vind het leuk om mijn eigen agenda te creëren en hier en daar wat leuke tekeningetjes te maken, maar dit duurt wel wat langer dan gewoon even snel iets neerkrabbelen. Dit maakt het voor mij moeilijker om consequent te blijven in het gebruik. Ik merkte tijdens het gebruik wel dat ik het fijn vond om wat meer overzicht te hebben.

Wanneer je zorgt dat je elke avond even vijf minuten de tijd neemt om te kijken of je alles hebt gedaan wat je moet doen heb je een beter beeld van je to-do lijstje en kun je hier beter mee plannen. Ik ga dus proberen om toch de wil weer te verzamelen en m’n leven weer een beetje te ordenen!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.