Theekransje

Bullet journal: orde in de chaos?

Mensen die mij kennen weten dat ik chaotisch kan zijn. Ik vergeet dingen snel of heb er pas laat weer erg in. Zo moet ik voor Theekransje elke twee weken een stukje schrijven, maar vergeet ik ondanks de routine toch steeds wanneer ik aan de beurt ben. Dit heb ik in het verleden geprobeerd op te lossen door reminders te zetten, post its op te plakken en notities te maken in mijn telefoon, maar niets hielp. Sinds deze week probeer ik daarom iets nieuws: een bullet journal.

Ik was op pinterest aan het zoeken naar inspiratie voor een reisdagboek, toen ik overal bullet journal foto's tegen kwam. Nieuwsgierig als ik ben ging ik verder zoeken, en kwam ik erachter dat een bullet journal een systeem is waarbij je een leeg notitieboek gebruikt als agenda, to do lists, dagboek en nog veel meer. Ik zag veel vrolijke pagina's voorbij komen maar las overal de tip: als je wilt beginnen, begin simpel. Daarvoor werd doorverwezen naar de originele bullet journal website.

Het concept van de bullet journal is vrij simpel. Je neemt een leeg notitieboek en maakt hierin een index. Na deze index maak je een future log. Dit is een overzicht waar je gebeurtenissen zoals verjaardagen en afspraken per maand neerzet. Je kan een future log maken voor het hele jaar, of in blokken van een paar maanden tegelijk. Het doel hiervan is een soort jaarplanner te maken. Hierna maak je een monthly log, die bestaat uit een agenda per maand en een lijst met de taken die je die maand wil voldoen. Een iets specifiekere agenda waar je wat meer informatie in kwijt kan dus. Vervolgens maak je een daily log, waar je per dag bijhoudt wat je moet doen en welke afspraken je hebt. Eigenlijk zoals je gewone agenda. Hiervoor zijn verschillende symbolen die je kan gebruiken om het verschil aan te duiden tussen taken, afspraken en notities. Dit klinkt ingewikkeld, maar is het niet! Alles wordt uitgelegd in dit filmpje, wat het hopelijk iets duidelijker maakt.

Het klinkt heel basic, en eerst dacht ik: oke, maar dat is toch een beetje hetzelfde als een agenda? Ja en nee. Je zet in de daily log dezelfde dingen neer als in een agenda. Het voordeel is de combi met een monthly log en future log. Hier kun je zien welke taken je die maand nog moet doen en kun je ze verdelen over je dagen. Sommige mensen maken ook een weekly log om de taken van de maand eerst per week te verdelen en dan per dag. Dit gaat met hetzelfde systeem als eerder, maar functioneert als een tussenstapje om een duidelijker weekoverzicht te krijgen. Als je een taak hebt voltooid, zet je er een kruis voor. Wanneer je een nieuwe maand begint, blader je door de daily logs heen en zoek je naar taken die je niet volbracht hebt. Deze verhuis je mee naar de volgende maand als ze nog gedaan moeten worden, of streep je door als ze niet meer relevant zijn. Zo kun je nooit iets vergeten!

Dit is de basis voor de bullet journal: snel taken en afspraken vastleggen en systematisch afwerken. Veel mensen gebruiken de bullet journal als veel meer dat dit. Ze houden er ook andere dingen in bij, zoals uitgaven overzichten, boodschappenlijsten, lijsten met boeken die je nog wilt lezen en eigenlijk alles wat ze maar willen. Ze gebruiken de journal als een notitieboek én een agenda.

Ik heb zelf bijvoorbeeld een habit tracker in mijn journal, die me helpt om bepaalde dagelijkse taken uit te voeren en bij te houden. Ik hou bijvoorbeeld bij of ik mijn vitamines wel in neem, hoe vaak ik sport en hoe vaak ik boodschappen doe (te vaak, dus dit moet ik efficiënter gaan doen!).

Het bullet journal systeem is opgepakt door veel mensen en aangepast tot een creatief en makkelijk aan te passen systeem. Omdat je met een leeg notitieboek werkt, kun je op elk moment een nieuwe spread beginnen en iets nieuws vastleggen. Je zet daarna simpelweg de pagina's en titel van de pagina's in je index en kunt deze altijd terug vinden! Dit is het grote voordeel van het systeem. Alles wat jij wilt vastleggen, kun je vastleggen. Als je een paar pagina's wil volschrijven met je ervaringen van die dag, go for it! Mensen hebben hele creatieve spreads, en op Pinterest is veel inspiratie te vinden. Mensen als Boho Berry maken hele mooie journals. Zo mooi, dat ik weet dat mijn journal er nooit zo uit zal zien omdat ik niet zo mooi schrijf, teken en niet zo veel tijd heb. Dat hoeft ook niet, als het maar praktisch is!

Ik gebruik dit systeem nu een week en het bevalt me heel goed. Ik vind het fijn dat het analoog is, omdat ik dingen beter onthoud als ik ze opschrijf. Ook is het leuk dat je je creativiteit erin kwijt kan. Maar het belangrijkste voor mij: verantwoordelijkheid. Je wordt geconfronteerd met openstaande taken en neemt sneller de verantwoordelijkheid om ze op te pakken. Verder is het natuurlijk erg satisfying om een taak van je lijst te kunnen strepen of een vakje in te kunnen kleuren! Tot nu toe bevalt het systeem me dan ook prima, ik hoop dat ik het vol kan houden en dat ik hierdoor iets minder chaotisch word!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.