Theekransje

O Canada! Een rondreis door het westen

Afgelopen maand was ik op een reis waar ik al maanden naar aan het uitkijken was: een reis naar Canada! Samen met een vriendin trok ik een maand lang door een stukje van dit geweldig grote land. In onze trouwe camper doorkruisten we British Columbia en een stukje van Alberta, op zoek naar mooie plekjes en natuurlijk beren!

Laten we voorop stellen: Canada is gigantisch. Als je op de kaart kijkt zie je vlakbij Vancouver een eiland liggen met de toepasselijke naam Vancouver Island. Slechts een stipje op de kaart van Canada, een vlekje naast het gigantische vasteland. Je zou dan ook denken dat dit een klein eilandje is, maar nee: dit eiland alleen is al bijna net zo groot als Nederland. Het is dan ook niet raar dat we tijdens onze trip meer dan 4000 kilometer hebben afgelegd.

Onze route bracht ons natuurlijk door de Canadian Rockies, het indrukwekkende berggebied in British Columbia en Alberta. De nationale parken Yoho, Banff en Jasper waren beide super indrukwekkend. Als je wel eens foto's van blauwe meren voorbij ziet komen op Instagram, is de kans groot dat deze in Banff gemaakt zijn. Wat deze foto's meestal niet laten zien is de busladingen aan mensen die bij Lake Louise worden gedropt, maar gelukkig blijven deze mensen vaak maar kort. Wij kozen ervoor om veel te wandelen rondom de meren en door de parken, op die paden is het aanzienlijk rustiger. Vaak brengen deze paden je naar de veel mooiere plekken! Er zijn onwijs veel uitgestippelde wandelroutes die je kan doen, variërend in moeilijkheid. Leuk om lekker door de bossen te lopen in de hoop wat schattig wildlife te spotten! Hoewel je natuurlijk eigenlijk hoopt dat je op dat moment géén beer tegenkomt, want daar sta je toch liever niet mee oog in oog.

Waar Banff en Yoho vooral veel mooie meren, watervallen en rivieren hebben, is Jasper de place to be als je wildlife wilt spotten. Na onze eerste week en het doorbrengen van wat dagen in Yoho en Banff waren we helemaal klaar om dieren te spotten. Hoewel we wel herten langs te weg hadden gezien en onze camping vol zat met grondeekhoorntjes, wilden we natuurlijk ook graag elanden en beren spotten! Gelukkig kregen we al snel onze kans. Tijdens onze rit op de Icefields Parkway, de weg die van Banff naar Jasper loopt, hebben we in één dag gelijk een behoorlijke dosis dieren gezien: dikhoornschapen, berggeiten (die aan stenen likken!), en ook eindelijk een beer! Hop, zo langs de weg. Een super bijzondere ervaring die zeer verslavend werkt! Wanneer we wat vrije tijd hadden in Jasper sprongen we in de camper om te gaan rijden langs wegen waar je vaak wildlife kan spotten. Zo hebben we uiteindelijk een behoorlijk aantal zwarte beren gezien, en ook herten, elanden en zelfs een coyote! Het is net alsof je in een safari park rijdt, maar dan in het echt.

Deze geit likt een steen

Natuurlijk hebben we niet alleen de nationale parken gezien. We bezochten onder andere Whistler, waar we gingen ziplinen door de bossen. Op Vancouver Island hebben we rondgereden en bezochten we een aantal plaatsjes, waaronder Campbell River. Dit plekje stelt niks voor maar je kan hier goede tours doen om walvissen te spotten. Onze tour was een succes: we zagen meerdere bultrugwalvissen en ook orca's! Onwijs gaaf om te zien! We bezochten ook surfdorp Tofino, waar de surfers een leuke sfeer brengen in dit kleine plaatsje en we naast bossen en bergen nu ook strand zagen. Canada is wat dat betreft heel divers: je ziet verschillende landschappen en reist door verschillende klimaten, wat allemaal zijn eigen bezienswaardigheden met zich mee brengt. En dan hebben wij nog maar een klein stukje van Canada gezien!

Wij huurden een camper voor onze reis, wat volgens mij de ideale manier is om rond te reizen. Je hebt de vrijheid om te gaan waar je wilt, met alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Er zijn voldoende campings te vinden en de voorzieningen zijn goed. Wij hadden een bescheiden formaat camper wat het makkelijker maakt om wat vaker van je campingplek af te gaan. Verder is het wel handig dat we gewoon fatsoenlijk in parkeervakken pasten (of nouja, meestal dan). Het rijden in de camper viel me alles mee, en na een tijdje waren we zelfs vrij bedreven in het achteruit in onze campingplek parkeren!

Mocht je overwegen om Canada te bezoeken, dan kan ik dat alleen maar aanbevelen. De mensen zijn heel aardig en behulpzaam en maken graag een praatje met je. De natuur is uiteraard geweldig en is dé reden waarom dit land een bezoekje waard is. Je vindt er geen oude steden zoals in Europa en qua cultuur is het land erg vergelijkbaar met de USA. Verder kan in Canada natuurlijk ook goed terecht als je een actieve vakantie zoekt. De vele wandelpaden en mountainbike routes zijn goed toegankelijk, en voor extremere sporten zoals raften, snowboarden en klimmen kun je er ook je hart ophalen. Als je geweldige bergen, blauwe meren, kolkende rivieren en natuurlijk beren wil zien moet je zeker in Canada zijn!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.