Theekransje

De concertgeboden

Het was alweer een flinke tijd geleden, maar afgelopen vrijdag ben ik eindelijk weer eens bij een concert geweest. Samen met onze muziekprofessor Britt ging ik naar de band Imagine Dragons (“Wie???” De gasten van deze en deze plaat). Na voor de tweede keer de wereld plat te spelen, sloten ze hun tour af in Amsterdam in de Ziggodome.

Met nog 16.998 andere fans, zagen Britt en ik een band die er een feestje van maakte. Halfnaakte mannen op het podium, cheerleader pakjes, foute eenhoorn opmerkingen, toffe confetti, het was er allemaal. Het enigste dat ik miste was het ritmegevoel bij het publiek bij het meeklappen, maar volgens Britt lag dit aan de drummer.

Ik moet duidelijk vaker naar het laatste optreden van een tour

Helaas waren er ook een aantal mensen die de concertgeboden hebben gebroken. Deze zijn opgesteld door de godin van de muziek en moeten worden opgevolgd tijdens elk optreden. Doe je dit niet, dan zullen alle andere bezoekers je boos aankijken en passief agressief een stomme opmerking over je tweeten. Hieronder lees je een aantal van deze geboden:

Gij zult niet laat arriveren en dan trachten vooraan te komen
Vooraan heb je uiteraard het allerbeste zicht. Je kan de band bijna likken (sidenote: als het kan, doe dit niet) en je hebt geen lange mensen voor je die PRECIES je zicht blokkeren. Deze plekken komen echter wel met een prijs: er fucking vroeg zijn. Ga dus niet proberen om één minuut voor het begin nog je weg naar voren te duwen, want dit gaat je echt niet lukken. Hoe dichterbij je bij het podium komt, hoe minder mensen je er tussendoor laten. Sommige mensen hebben hier ‘s nacht voor buiten geslapen, en geloof me, die laten jou echt niet even voor gaan.

Gij zult niet uw geliefde constant aflebberen
Samen met je lover een tof avondje uit naar jullie favoriete band, hartstikke leuk! Alleen kan het best wel een prijzig uitje zijn als je alleen maar met elkaar aan het zoenen bent. Het kaartje voor Imagine Dragons was ongeveer €40,-, dat kan dan goedkoper. In de bios, tijdens een avond stappen of gewoon thuis. Zo blokkeer je ook niet eens compleet het zicht voor de mensen achter je. All the single ladies, put your hands up!

Gij zult niet wild met uw ledematen om u heen bewegen
Muziek vraagt om op gedanst te worden en als de zanger roept “JUMP!”, dan spring je natuurlijk mee! Meestal maar vier keer, maar het gaat om de inzet. Alleen is het goed om op de hoogte te zijn van je omgeving. Als er weinig ruimte is, wordt jouw enthousiaste headbang actie misschien wel een kopstoot of stamp je met je hakken iemand vol op de tenen. Dat je een keer iemand raakt kan natuurlijk gebeuren, maar doe geen wilde dansjes als je ingebouwd staat in een muur van mensen.

Gij zult geen drank halen tijdens het hoofdoptreden
Voor sommige mensen hoort een biertje bij een concert, en dat is helemaal prima. Alleen is het best jammer als jij nét je lievelingsnummer hoort en je een lading bier in je nek voelt omdat iemand terug naar z'n buddies loopt. Ook jammer als het niet je lievelingsnummer is trouwens. Wil dit zeggen dat je geen bier mag drinken tijdens het optreden? Nee joh! Maar maak gebruik van de BierMeneer of BierMevrouw! Dit zijn mensjes die met een enorm grote tas op de rug en een lampje in de lucht rondlopen, om jou te voorzien van je drankje. Zit je bij een concert waar geen BierMensen lopen? Dan kan je je altijd nog tijdens het voorprogramma volgooien.

Gij zult niet roken in een zaal
Moet ik dit echt uitleggen? Gewoon niet doen mensen. Gewoon niet doen.

Door je onder andere aan deze geboden te houden, zullen er geen boze tweets over je worden gestuurd en kan iedereen genieten van het concert. En als je braaf bent, zal de godin van de muziek je belonen met een toffe band zoals Imagine Dragons.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?