Theekransje

De deceptie van de jaarwisseling

De jaarwisseling is zo’n feestje dat elk jaar weer terugkomt. No shit Sherlock. Waar de kerstdagen elk jaar weer hetzelfde zijn met kerstavond naar oma, eerste kerstdag met het gezin en tweede kerstdag naar je racistische oom en neven, is oud & nieuw elk jaar weer een ‘verrassing’. Net zoals het een grote verrassing is welke nummers dit jaar in de top 10 staan van de Top 2000.

De frustraties beginnen rond eind september wanneer de eerste promoties voor de hipste feestjes op Facebook verschijnen. Enkele dagen later komen in de meest verlaten en saaie WhatsApp groepjes al vragen zoals “Wat zijn jullie plannen?”, “Huisfeestje?” of een promotie-afbeelding van een nietszeggend feestje in de Grote Stad. Halverwege oktober vragen je besties wat het plan is. Zodra de frustraties zo hoog opgelopen zijn, vraagt je moeder begin november ook nog eens of je gezellig prosecco komt drinken over twee maanden.

Ik vind dit ronduit een verschrikkelijk fenomeen. Sinds wanneer is het sociaal acceptabel om drie maanden van te voren al te weten wat je op een dag doet? Stel, we zouden dit het hele jaar door doen. Dan weet je in april al op welk terrasje je die zomerse dag in juli zit, die uiteindelijk druilerig en vies blijkt te zijn. Dan weet je ook al precies in de zomer wanneer je warme chocomelk met je schoonmoeder gaat drinken in de herfst. Of die schoonmoeder in de herfst nog steeds dezelfde schoonmoeder is, is natuurlijk de vraag waarop jij geen antwoord weet.

Toch gebeurt dit wel op die ene nacht dat we van jaargetal wisselen. Dan wilt iedereen naar een feestje waar ze een dansje gaan wagen, genoeg oliebollen vreten om een heel weeshuis te voeden en opeens alcoholist worden voor een nacht. Iedereen wilt veranderen in die gezellige, hippe dame uit de Blend, terwijl ze alle andere dagen moekes zijn die genieten van kerstkaarten maken in de zomervakantie. Doordat werkelijk iedereen zo doet, creëert dit een sociale druk met verwachtingen waar iedereen aan wil voldoen. Begint deze gekte daarom zo vroeg al?

Ik ben ervoor dat we gewoon onszelf zijn op deze dag. Heb je het hele jaar al hippe feestjes in de Jimmy? Ga dan vooral zo door. Als je normaliter liever op de bank hangt en de Linda leest, ga dan vanavond op de bank hangen met je mannetje, chihuahua en kijk ‘Ik hou van Holland’. Ik ben er heilig van overtuigd als je doet wat je zelf wilt, je het gelukkigst bent en blijft. Laten we daarom gezamenlijk de deceptie van de jaarwisseling tegengaan: elk jaar hoop je op iets nieuws en geniaals, maar op 1 januari blijkt dat het gewoon weer een dikke domper was. Het is eigenlijk wel zoiets als de top 2000: elk jaar luister je weer in de hoop dat er iets drastisch verandert, maar dit gebeurt nooit. Behalve dit jaar dan, Imagine op nummer 1, en misschien is er hoop dat deze jaarwisseling toch geen deceptie wordt.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.