Theekransje

De ervaring van een alpacashow

Ik heb een bucketlist met welke dieren ik wil aaien. Eigenlijk wil ik gewoon minstens 98372 keer een geit aaien en zeker net zo vaak een kat. Zo wil ik eigenlijk ook ooit een vogelbekdier knuffelen en met zeekoeien zwemmen. Een andere levensmissie was om zoveel mogelijk alpaca’s op een dag te knuffelen. Het is inderdaad in de verleden tijd, want dat heb ik dus gedaan in goed gezelschap van Theekransiaan Sietske.

Waar ik altijd dacht een tripje naar Peru te moeten boeken om mijn missie te verwezenlijken, kon dit ook dichterbij in het altijd gezellige Hapert. Hapert staat er bekend om dat ze in de 18de eeuw in bloedzuigers handelden en ze hebben een kneuterige kinderboerderij met geiten, schapen, kippen en hertjes. In Hapert hebben ze ook een cafeetje dat ‘t Huuske heet, dus met die Brabantse gezelligheid zat het wel goed.

Maar we vertrokken richting dit dorp voor een heuse Alpacashow. Een alpaca is eigenlijk een luxe lama minus het spugen, maar met duurder wol. Daarnaast zijn deze beestjes hypoallergeen en zien ze er hilarisch uit. Een alpaca gecombineerd met het showelement houdt onder andere in: de beste alpaca keuren, sperma veilen en wol plukken. Voor een alpaca-noob als ik is dit een geweldige ervaring. Het is net als een terrasje op een zwoele zomeravond: je kijkt je de ogen uit! Wist je dat een gemiddelde dekbeurt van een hengst ook zo’n 700 euro kan kosten, maar als je een goede dekbeurt wilt van een topmannetje voor je lieve merrie is dit al zo’n 1000 euro.

Theekransiaan Sietske is natuurlijk een echte tatta en wilt dan ook weten hoe duur zo’n alpaca is. Ze wilt namelijk een alpaca geven aan haar vader voor zijn verjaardag (dit weet hij nog niet dus mondje dicht). Een ‘slechte’ alpaca kost zo’n 200 euro. Deze is niet sociaal handig (minder knuffelen, dus dat is wel jammer), gecastreerd en heeft mindere wolkwaliteit. Is verder wel gezellig hoor, zo’n alpaca in de achtertuin. Een alpaca met een goede stamboom, vriendelijk karakter (potentiële nieuwe bff) en superieure wol kan serieus oplopen tot ver in de twintig duizend euro. Tussen deze twee uitersten van asociale alpaca tot luxepoes zijn natuurlijk ook nog andere opties die misschien meer in je tuintje liggen.

Tussen al deze hilariteit door is er genoeg ruimte om de beestjes te aaien. Sommige zijn wat schuw of hebben last van podiumangst. Andere alpaca’s zijn net knuffelbeestjes, maar dan met een hartslag. De eerste keer dat ik er één aaide was alsof de wolken neerdaalden en eenhoorns om mij heen aan het dansen waren, inclusief engelengezang. Alpaca’s zijn zo ontzettend zacht en wollig. Mensen zijn altijd lyrisch over babybilletjes, maar die mensen hebben duidelijk nog nooit een alpaca aangeraakt. Geloof mij. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik nooit een babybil heb aangeraakt, maar die staan dan ook niet op mijn dit-dier-wil-ik-aaien-bucketlist.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.