Theekransje

De ervaring van het floaten

Ik ben van mening dat je soms je jezelf moet verwennen. De ene keer met lekker eten, de andere keer met nieuwe kleding, maar vergeet vooral ook niet je psychische gesteldheid. Dit doe ik zelf door soms te mediteren of wat yoga te doen, maar ik ben stiekem liever lui dan moe. Sinds ik ongeveer een jaar geleden een filmpje van Buzzfeed zag waar mensen gingen floaten, wilde ik dat ook ervaren. Ultieme luiheid en ontspannen, waarvoor je alleen maar hoeft te liggen.

Maar wat is nou precies floaten? Floaten is eigenlijk drijven op zout water in een donkere ruimte. Doordat het water en de lucht dezelfde temperatuur als je lichaam hebben, lijkt het een beetje alsof je zweeft. Je voelt daardoor ook niet je eigen lichaam. Dat klinkt inderdaad zweverig, en dat is het eigenlijk ook wel, maar met een beetje zweverigheid is ook niets mis.

Na eindelijk een jaar was het dan zover, Theekransiaan Sietske en ik gingen op weg naar Amsterdam. Ik had er keiveel zin in, maar was ook een beetje zenuwachtig. Nieuwe situaties zijn ook best wel spannend. We werden begeleid door een muisje (serieus, waarom praten zweverige mensen altijd zo zacht?!) en toen moest je je uitkleden en douchen. Daarna kon je in je floatkamer liggen.

Iedere floatervaring is persoonlijk en daardoor uniek. Je moet elkaars floatervaring daarom ook niet gaan vergelijken; mijn ervaring kan anders zijn wat jij gaat ervaren. In het begin had ik een ultiem moment van verveling. Toen dacht ik aan Andy Pundicombe, mijn favoriete meditatie-guru, en ging ik focussen op mijn ademhaling. Zo zakte ik meer in mijn onderbewustzijn (ik zei al: zweverig) en was ik minder bezig met de omgeving.

Doordat het een nieuwe ervaring was, werd ik hier soms weer uitgehaald. Dit meestal door domme gedachten als: Raak ik nu de rand van de kamer aan? Wat gebeurd er als ik mijn been optil? Mijn favoriet was de hilarische gedachte van Sietske: “Voelen vissen zich ook zo?” Zoals Andy ook altijd zegt is het niet erg als je gedachten wegvaren, focus je dan weer op je ademhaling. Toen vloog de tijd eigenlijk zo voorbij. Toen gingen de pompen aan en stond ik op. Ik voelde me toen een zeekoe op het droge, doordat je een uur gewichtloos was geweest en nu heel bewust was geworden van je eigen gewicht.

Na deze ervaring mag (eigenlijk moet je) bijkomen in de loungeruimte. Toen was ik nog vrij neutraal, maar later op de avond voelde ik mij nog steeds vrij relaxed. ‘s Avonds heb ik heerlijk geslapen. Ik denk dat floaten niet alleen ontspannen is voor een uurtje, maar dat het gevoel dieper inwerkt in de uren, misschien zelfs dagen, erna. Het is eigenlijk een soort intense douche-sessie, waar je de beste gedachten en ideeën hebt. Je bent ze ook weer vergeten nadat je uit de floatsessie komt, net zoals bij het douchen. Kortom, ik raad deze ervaring iedereen aan, ook omdat yolo’en soms goed is.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.