Theekransje

De moestuintjes rage

Ik was laatst door mijn Facebook feed aan het scrollen, en het zou Facebook niet zijn als ik geen discussie tegen zou komen. Het onderwerp dit keer: de moestuintjes van de Albert Heijn. Blijkbaar vinden sommige mensen deze actie niet zo geslaagd als ik.

Het eerste argument dat ik tegenkwam was dat de kwaliteit van de moestuintjes slecht is. En dan bedoelden ze niet de potjes of de grond, maar de zaadjes en het uiteindelijke product wat je, als je veel skills en geluk hebt, kunt opeten. De strekking van het argument was dat Albert Heijn met opzet slechte zaadjes in de bakjes deed, zodat jouw zelfgekweekte boontjes toch echt minder lekker zouden smaken dan bij de Appie.

Ik kan me best voorstellen dat dit waar is. Sowieso heb ik vorig jaar fanatiek meegedaan met de moestuin-rage en was het bij mij al een wonder dat er íets eetbaars uit voortkwam. De meeste plantjes gingen namelijk dood. Ik denk wel dat dit weinig te maken heeft met de kwaliteit van de zaadjes en meer met de kwaliteit van mijn moestuin skills, maar dat terzijde. Dat de groente en kruiden misschien minder lekker zijn dan de supermarkt versie zou best kunnen kloppen, maar het is natuurlijk wel veel léuker om zelf gekweekt voedsel te eten na alle pijn en moeite die je er in hebt gestoken.

Het tweede argument was de prijs en beschikbaarheid. Mensen vonden het opmerkelijk dat er een run op de moestuintjes was en dat zelfs een doos vol moestuintjes werd gejat, terwijl je voor weinig geld ook gewoon zelf zaadjes kan kopen. Ik moet toegeven, hier hebben ze een goed punt. Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik sommige producten koop om een gratis potje te krijgen, ondanks dat ik ze niet direct nodig heb.

Vorig jaar kreeg je bijvoorbeeld bij twee schoonmaakproducten een extra potje. Ik gooide mijn mandje vol met dingen die je toch altijd wel kunt gebruiken: een afwasborstel, vaatdoekjes, sponsjes, afwasmiddel… Dingen die ik niet direct nodig had maar wel kocht, allemaal voor dat ene extra potje. Voor het weinige extra geld dat me dat kostte had ik bij de Lidl volgens mij wel 5 zakjes met zaadjes kunnen kopen. Maar ik ben lui aangelegd en vind het makkelijk dat ik een kant-en-klaar potje krijg, dus ik koop dingen die ik niet echt nodig heb om dat te krijgen. Dat is ook gelijk de kracht van de actie voor Albert Heijn zelf: men koopt meer, allemaal voor een potje.

En niet alleen Albert Heijn heeft voordeel van hun eigen actie, ook andere winkels slaan er een slaatje uit (snap je: slaatje, als in sla, welke je kan groeien in je moestuintje?). Mensen die mij kennen weten dat ik van plantjes hou, dus ben ik vrij vaak te vinden in het tuincentrum. In dit tuincentrum, maar ook in sommige doe-het-zelf-zaken, haken ze lekker in op de moestuin-rage. Ze verkopen moestuinbakken, kweekpotjes, vierkante-meter-tuintjes en god weet hoeveel andere moestuin gerelateerde producten. Dat vind ik dus leuk, want wanneer je spinazie bijna uit het verteerbare potje van de Appie klapt, moet je hem toch ergens anders zien te poten.

Albert Heijn heeft een heel nieuwe generatie aan tuiniers opgezet. Het allerleukste aan de actie vind ik namelijk de kinderen. Mijn jongste nichtje was vorig jaar helemaal enthousiast toen ze op school een moestuin project gingen doen. Wekenlang kweekte ze met haar ouders haar eigen groententuintje, en met succes. Dat ze uiteindelijk radijsjes had gegroeid en deze onwijs vies vond mocht de pret niet drukken: het waren wel háár radijsjes. Ook ik ga dit jaar weer mee doen met de moestuintjes, ondanks mijn mislukte poging van vorig jaar. Wie weet, misschien ontwikkelen mijn skills zich en ontpop ik me tot een echte moestuin-vrouw. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt, want als ik het paranoïde karakter Ben Rickert (gespeeld door Brad Pitt) uit de film The Big Short mag geloven: seeds are the currency of the future. Dus als de wereldeconomie instort, geld niets meer waard is, de apocalypse begint en iedereen honger lijdt, heb ik mijn moestuintjes nog.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.