Theekransje

De praktische sandaal

Nederlanders zijn praktisch ingesteld. Laat ik gelijk erbij zeggen dat ik dit verschrikkelijk vind. Ik ben er allergisch voor. Het woord is al een woord waarbij ik van kriebel. Die valt in dezelfde categorie als slip(je) en zompig. Praktisch is iets voor het type moeke, dus eigenlijk voor de doorsnee Nederlander. Die willen dat de kinderen praktische kleding dragen. Het eten is praktisch. De seks is praktisch (vul dit zelf maar in, dat wil ik niet voor je doen). De IKEA is praktisch. Koffiefilters zijn praktisch. Afritsbroeken zijn praktisch. Dille & Kamille tasjes zijn praktisch. Twee auto's voor de deur is ook praktisch, maar een bakfiets erbij is nog praktischer. Een flitsend kort kapsel is praktisch. De Praxis is ook praktisch (hahahaha, ik ben zo grappig). Serieus, de HEMA is wel echt praktisch (maar dat is voor een ander stukje). Een gezamenlijk Facebook-koppel-account hebben is ook praktisch. Boodschappenlijstjes zijn praktisch. Als de praktische mensen later oud en versleten zijn herken je ze aan dezelfde kleren die ze aan hebben: WANT DAT IS LEKKER PRAKTISCH (In de volksmond wordt het p-woord vaak in combinatie gebruikt met ‘lekker’ of ‘niet’. Let daar maar eens op).

In Nederland kan je de praktische medemens al redelijk snel herkennen, maar als je over de landgrenzen gaat is de praktische Nederlander overal en zeer makkelijk herkenbaar. Het herkenpunt hiervoor is de praktische sandaal. De praktische sandaal is vaak van het merk Teva. Deze praktische sandaal is handig voor het wandelen op verschillende ondergronden, heeft grip op zowel natte als droge oppervlakten en je kan er ook mee zwemmen. De praktische Nederlander vindt dat men met deze sandaal ook voor luxe dinertjes kan worden gebruikt. Een voordeel van deze sandaal is dat je alle Nederlanders in het buitenland herkent en zo dus kan ontwijken.

Maar nu komt het ergste van deze hele rant: ik heb vorig jaar ook praktische sandalen gekocht. Ik ben herkenbaar als praktische Nederlander. Hoewel ze inderdaad erg lekker lopen op verschillende ondergronden was het een kleine scheur in mijn betrouwbaarheid als waar fashion-icoon (voor mezelf).

De ervaring van lange tijd op deze praktische sandaal lopen is dat andere Nederlanders je automatisch al in het Nederlands gaan aanspreken zonder dat je een woord hebt gewisseld. Dit is op alle fronten niet oké. Ik was niet voor niets het land ontvlucht om juist dit soort taferelen te ontwijken. Maar de ervaring leert ook dat Duitsers, Fransen of wie dan ook geen Teva’s dragen. De uitzondering die de regel bevestigt zijn dan dan onze Vlaamse buren. Maar iedereen maakt wel eens een fout. Ik ook, hoewel ik er stiekem wel blij mee ben.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.