Theekransje

De wereld rond in 196 boeken

Lezen is altijd al één van mijn favoriete bezigheden geweest en ik heb in mijn 24 jaar op deze aardkloot dan ook al heel wat boeken verslonden. Toch realiseerde ik me een tijdje geleden dat wel erg veel van de boeken die ik gelezen heb uit de VS of het Verenigd Koninkrijk afkomstig zijn en de rest van de wereld eigenlijk nog niet zoveel plek heeft gekregen in mijn boekenkasten. Om daar verandering in te brengen, heb ik besloten om een uitdaging voor mezelf te stellen: minstens één boek uit elk land op aarde lezen. Hoewel ik pas begonnen ben met deze uitdaging, wil ik toch alvast een paar boeken aanraden.

Canada: Kiss of the Fur Queen - Tomson Highway
Kiss of the Fur Queen is een semi-autobiografische roman over twee broers uit de Cree-stam. Ze worden naar een katholieke kostschool gestuurd, waar ze Westerse gebruiken aangeleerd krijgen en het verboden wordt om hun eigen taal te spreken of hun eigen cultuur uit te dragen. Beide broers worden seksueel misbruikt door één van de priesters op die school, wat verstrekkende gevolgen heeft. Het boek volgt het leven van de broers, die allebei anders omgaan met de trauma’s die ze hebben geleden op school. Dit klinkt als enorm zware kost, maar de schrijfstijl is redelijk luchtig en er is ook zeker ruimte voor humor. Tegelijkertijd wordt het maar al te duidelijk hoe ernstig de ervaringen op die kostschool waren: niet alleen het seksueel misbruik, maar ook het verbieden en verbannen van de Cree cultuur zorgt ervoor dat de broers verloren zijn in hun eigen land.

Zuid-Korea: The Vegetarian - Han Kang
Yeong-hye, een huisvrouw, besluit opeens om vegetariër te worden nadat ze een nachtmerrie heeft gehad over de wreedheden van de mensheid. Dit simpele uitgangspunt vormt de basis van het hele boek. In drie delen, elk verteld door een ander personage, zien we welke gevolgen deze beslissing heeft. Hoewel het besluit om vegetariër te worden misschien niet heel dramatisch klinkt, gaat het voor Yeong-hye om veel meer dan alleen (geen) vlees eten. Ze wil vooral afstand nemen van de wreedheden die mensen begaan door zichzelf compleet terug te trekken van alles dat andere wezens pijn kan doen. Wat dit boek echt speciaal maakt, is de schrijfstijl. Han Kang gebruikt een stijl die op het eerste gezicht wat afstandelijk lijkt, maar naarmate het boek vordert, gaat het onder je huid zitten en kun je enorm scherpe beelden vormen van datgene wat ze beschrijft. Dit is vooral een aanrader als je eens iets heel anders dan wat je gewend bent wil lezen.

Colombia: One Hundred Years of Solitude - Gabriel García Márquez
García Márquez is misschien wel een erg makkelijke keus voor Colombia, maar ik was zo onder de indruk van One Hundred Years of Solitude dat ik hem niet zomaar uit dit lijstje kon laten. Het verhaal volgt José Arcadio Buendía en zijn afstammelingen en hun vele moeilijkheden. Buendía sticht het stadje Macondo, dat compleet afgelegen ligt van de rest van de wereld. Helaas blijft dit niet zo, doordat een bananenplantage wordt opgezet, wat veel buitenstaanders aantrekt. Er gebeuren allerlei dingen die nét niet kunnen, wat typisch is voor García Márquez’ stijl van magisch-realisme. One Hundred Years of Solitude is eigenlijk zo’n boek dat je over je heen moet laten komen en waar je helemaal in kunt verdwijnen. Neem dus ruim de tijd om je mee te laten nemen in de verwikkelingen van de Buendía’s.

Ghana: Homegoing - Yaa Gyasi
Homegoing is de debuutroman van Yaa Gyasi, maar gezien de omvang van het boek, komt dit als een behoorlijke verrassing. We volgen de twee halfzussen Effia en Esi, die niet van elkaars bestaan weten. Effia trouwt met een slavenhandelaar, terwijl Esi verkocht wordt als slaaf. Elk hoofdstuk introduceert een nieuwe generatie en daarmee dus nieuwe personages. Op deze manier volgen we de afstammelingen van de twee zussen: de ene helft in Ghana, vervloekt door Effia’s medeplichtigheid in de slavenhandel, en de andere helft in de VS, onderworpen aan slavernij en later aan segregatie en systematische discriminatie. Toch zijn de personages niet alleen maar slachtoffers van hun lot. Ze proberen, zo goed en zo kwaad als het gaat, om hun eigen lot in handen te nemen. Een enorm knap overzicht van zeven generaties, dat je met elk hoofdstuk weet mee te slepen in nieuwe omstandigheden en nieuwe personages.

Als je net zoals ik eens buiten je gebruikelijke leesbubbel wil stappen, zijn deze boeken alvast een goed begin. Tot nu toe heb ik pas twintig landen van mijn lijstje kunnen strepen, dus er valt nog genoeg te lezen. Als je goede tips hebt, hoor ik dat natuurlijk graag!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.