Theekransje

De diepgewortelde homofobie van Nederland

Afgelopen Pride was er tijdens de botenparade een demonstratie onder de naam Reclaim Our Pride, die zich uitsprak tegen de commercialisering van Pride en meer aandacht vroeg voor homofobie, transfobie en racisme in de Nederlandse samenleving. De demonstranten hadden spandoeken en protestborden meegenomen en stonden op een strategische plek op een van de bruggen waar de boten onderdoor zouden varen. Hoewel Theekransiaan Sietske en ik geen onderdeel uitmaakten van het protest zelf, stonden we er niet ver vandaan. We kregen dan ook mee dat er weinig begrip was voor de demonstranten. “We moeten het toch allemaal gezellig houden”, vonden een paar verwarde hetero’s. “Het moet een feestje blijven”. Maar een feestje voor wie, precies? In de afgelopen paar maanden alleen al zijn er een aantal voorvallen geweest die aantonen dat het allemaal niet zo gezellig is voor queer mensen in Nederland.

Laten we beginnen met de meest schrijnende zaak: die van Orlando Boldewijn. Het verhaal is op zichzelf al tragisch genoeg: een zwarte jongen spreekt via Grindr met iemand af en komt daarna niet meer thuis, de politie doet er een week lang niks mee en acht dagen na zijn verdwijning wordt zijn lichaam gevonden. We weten nog niet precies wat er met hem gebeurd is. Wat we wel weten is dat de politie vol bleef houden dat er niks verdachts aan zijn verdwijning was, totdat een tweet viral ging. We weten dat de politie hem als meerderjarig behandelde, ook al was hij pas zeventien. Stel je even voor dat een wit meisje van zeventien afspreekt met iemand via Tinder en daarna niet meer thuiskomt. Er zouden geen middelen gespaard worden om haar te vinden - en terecht. Zo’n situatie is zorgwekkend. Dus waarom is het minder zorgwekkend als het om een zwarte gay jongen gaat?

Het gebrek aan actie van de politie is simpelweg niet te verklaren zonder na te denken over vooroordelen over zowel zwarte mensen als homo’s. Orlando sprak af met iemand die hij niet (goed) kende voor seks. De politie besloot dat dit geen reden tot zorg was, hoewel juist de anonimiteit van apps zoals Grindr kan leiden tot gevaarlijke situaties van homo- en bimannen. Verder weigerde de politie alle middelen in te zetten door Orlando als volwassene te behandelen. De politie heeft namelijk meer bevoegdheden als het om een minderjarige gaat. De implicatie hier is dat Orlando, als zogenaamd volwassene, volledig verantwoordelijk was voor zijn eigen daden, terwijl hij wettelijk gezien toch echt nog minderjarig was. Dit past binnen het welbekende fenomeen dat zwarte jongens en meisjes op veel jongere leeftijd als volwassen worden beschouwd. Daar bovenop staat bekend dat racisme al jarenlang een probleem is bij de Nederlandse politie. Dit alles wil niet zeggen dat de politie Orlando had kunnen redden. Het wil wel zeggen dat ze hebben nagelaten om hem en zijn familie de eer te doen om naar hem te zoeken, wegens (al dan niet onbewuste) vooroordelen over zwarte homojongens.

Maar ook op andere manieren komt homofobie aan het licht. Deze week nog werden posters van de reclamecampagne van Suitsupply, waarop twee zoenende mannen te zien zijn, op zeker dertig plaatsen in Nederland vernield. Veel meer mensen besloten Suitsupply te ontvolgen op social media naar aanleiding van de campagne. Nu zou ik het überhaupt al niet aanraden om Suitsupply waar dan ook te volgen, maar dat is een ander verhaal. Feit blijft dat men zo walgt van zoenende mannen dat dat beeld compleet vermeden of zelfs vernield moet worden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de huis-homofoben van RTL bij Voetbal International die om de haverklap hatelijke onzin uitkramen.

Dit is Nederland. Een land waarin een jongen kan verdwijnen en de politie de queer bevolking van kleur duidelijk laat weten dat naar hen niet gezocht zal worden. Waar 90% van de bevolking vindt dat queer mensen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij zelf willen, maar ondertussen walgt van alle uitingen van intimiteit tussen mensen van hetzelfde gender. Waar alle intimiteit daarom buiten zicht wordt gedreven en waar, als dat tot iemands noodlot leidt, gezegd wordt dat het zijn eigen schuld is, want waarom zou je ooit zulke risico’s nemen? Als je Pride gezellig wil houden alleen zodat je dit soort homofobie kan negeren en kan opscheppen over hoe tolerant dit land is, kan ik je onomstotelijk zeggen dat Nederland weinig heeft om trots op te zijn.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.