Theekransje

Documentaires van Nederlandse bodem

Ik vind documentaires helemaal leuk. Ze zijn namelijk leerzaam, prachtig gefilmd en reuze interessant. Nu zijn er natuurlijk veel buitenlandse documentaires waardoor ik soms vergeet dat de Nederlandse bodem ook veel heeft te bieden op dit vlak. Zo zijn er elke week wel toffe 2doc documentaires, Youtube staat vol en ook op Netflix is er wat te vinden. Hier een paar tips van mijn kant!

Amsterdam, sporen van suiker
Rondom Ketikoti werd deze documentaire uitgezonden. Het gaat over bekende Nederlanders waarvan de familiegeschiedenis wordt getekend door de slavernij. Het laat zien hoe ze er allemaal op een verschillende manier mee omgaan en op welke manier ze onderzoek doen naar hun familiegeschiedenis. Ik vond dit een topper, want het laat de slavernijgeschiedenis zien uit verschillende invalshoeken.

Trippers
Dit is een serie van afleveringen waar elke aflevering een extreme situatie in het buitenland wordt behandeld. Zo is Tim Hofman, ons favoriete scharminkel, in de Filipijnen, waar het nieuwe anti-drugsregime van de president dagelijks voor honderden doden zorgt. Maar zo gaat hij ook in Polen waar het rechts-extremisme steeds meer aan populariteit wint. Dit moet je zeker kijken als je geïnteresseerd bent in buitenlandse kwesties en als je Geraldine op een lesbisch festival wilt zien.

I Am a Woman Now
Dit is inderdaad een Engelse titel, maar gemaakt door de Nederlandse Michiel van Erp. Het gaat over vijf bejaarde transvrouwen die in de jaren 50 en 60 in transitie gingen. In die tijd was dit nog extreem controversieel en ging het gepaard met vele (medische) gevaren. Ik was onder de indruk wat deze vrouwen hebben doorstaan en tegen welke torenhoge muren ze aanliepen.

Lil’ Kleine
Ik ben gefascineerd door Lil’ Kleine. Alles wat hij aanraakt verandert in goud en hij komt keer op keer negatief in de media. Deze documentaire laat de schaduwkant van zijn roem zien, maar ook de onuitsterfbare liefde voor zijn vader. Dit moet je ook kijken als je geen fan bent van zijn muziek en hem eigenlijk een vervelende snottebel vindt. Ga hierna ook gelijk de docu over knuffelbeer Ronnie Flex kijken.

Voor ieder wat wils dus vanaf de Nederlandse bodem. Veel kijkplezier en vergeet je de thee niet?

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.