Theekransje

Droomhuis gezocht: Chatsworth House

Tien jaar geleden kwam mijn lievelingsfilm uit: Pride and Prejudice. Ik weet nog goed dat ik met een heleboel meiden en een paar jongens naar de bioscoop ging, totaal onwetend waar de film nou eigenlijk over ging. Twee uur later was ik helemaal weg van de film en heeft het een speciale plek gekregen in mijn leven.

De film draait om Elizabeth Bennet, een jonge vrouw die leeft op het Britse platteland in de negentiende eeuw. Als het kon, trouwde je als vrouw met een ontzettend rijke man, zodat je je helemaal geen zorgen hoefde te maken over de toekomst. Hoewel onze Lizzie hier eigenlijk niets om geeft en gewoon haar leven wil leven, komt ondertussen haar toekomstig echtgenoot Mr. Darcy tijdelijk in haar dorp wonen. Hij is zo’n ontzettend rijke man, die ook nog eens een extreem mooi landgoed bezit. Dikke bonus voor Elizabeth dus!

"Ik ben rijk en ik vind je leuk. Laten we trouwen."

Dat extreem mooie landgoed hoort in real life bij Chatsworth House. Dit staat in het natuurgebied de Peak District, wat ligt in het midden van Engeland. Al die jaren ben ik verliefd geweest op dat landgoed, terwijl ik helemaal niet weet of het nou echt zo mooi was als in de film. Omdat tien jaar gecatfished worden door een huis best wel lang is, was het deze zomer echt tijd om de wandelschoenen aan te trekken en alles te inspecteren!

Zonder Nev en Max maar samen met een vriendin vloog ik van Amsterdam naar Manchester, om daarna nog twee uur in verschillende bussen te zitten. En hoewel de buschauffeur zich niet helemaal aan de snelheidslimiet hield, was mijn grootste angst dat we onze stop zouden missen. Je weet niet hoe erg je gewend bent aan het Nederlandse bussysteem waarbij ze de bushalte opnoemen voordat je er bent, wanneer je door the middle of nowhere aan de linkerkant van de weg rijdt!

Gelukkig hadden we de reis overleefd en kwamen we uiteindelijk aan in het bruisende dorpje Bakewell. En nee, dat bedoel ik niet ironisch! Er liepen echt veel mensen, waaronder toeristen, rond in dit lastig te bereiken dorpje! Nadat we ontdekt hadden dat er maar liefst twee supermarkten en een snoepwinkel waren, gingen we verder op onderzoek uit. Zo ontdekten we al snel de beste straat van de wereld: Butts Road. Maar zelfs zonder deze straat zou ik nog fan zijn geworden van Bakewell. Wat een schattig dorpje!

Bakewell got buns, hun

De volgende dag was het dan zover: we gingen ontdekken of Chatsworth House echt het huis was waar we onze levens konden doorbrengen! Na een kort autoritje, stonden we om klokslag 11:00 uur bij de ingang. Helaas was dit geen privébezoek, dus er waren ook heel veel andere mensen die onze emotionele ontmoeting saboteerde. Om niet alleen op het uiterlijk af te gaan en het innerlijk van Chatsworth House te leren kennen, besloten we een tour te volgen. Gelukkig konden we ons hier nog net op tijd bij aansluiten, en wat ben ik blij dat we dat gedaan hebben.

Chatsworth House heeft namelijk een heel erg interessante geschiedenis, zeker voor Nederlanders! De vierde hertog van het landgoed was namelijk fan van Willem III van Oranje en wilde dat Willem koning zou worden van Engeland, Schotland en Ierland. Dit wilde hij zo graag, dat hij speciale muurschilderingen heeft laten maken en aparte kamers heeft laten bouwen in zijn huis. Da’s weer eens iets heel anders dan een aanbeveling op LinkedIn.

Verder heeft Georgiana Cavendish op Chatsworth gewoond. Zij was getrouwd met de vijfde hertog en was een enorm stoere vrouw. Haar voorliefde voor gokken, feesten en mode zorgde ervoor dat ze vooral gezien wordt als een partygirl, maar ze was ook enorm intelligent! Georgiana was enorm actief op politiek gebied en heeft verschillende literaire werken geschreven. Gelukkig in haar huwelijk was ze echter niet. Haar man had meer interesse in haar beste vriendin, die op een gegeven moment zelfs bij hen in huis kwam wonen. Van je vrienden moest je het in die tijd dus niet hebben.

Na twee keer het huis te hebben gezien, waren we vastbesloten om de tuinen te ontdekken. Dit was echter niet zo simpel als het klinkt; het is zo belachelijk groot! Uiteindelijk besloten we maar om een photoshoot te houden aan de voorkant van het huis, wat lichtelijk verpest werd door lelijke moderne kunst. Maar hey, niet elke relatie kan perfect zijn en sommige dingen moet je maar van elkaar leren te accepteren.

Stomme lelijke bomen.

Het was bijna tijd voor Chatsworth House om de deuren te sluiten, dus we maakten nog snel een rondje door de souvenirwinkel. Tot onze vreugde zagen we het beeld van Mr. Darcy uit de eerder genoemde film, met daarbij een apart briefje.

Awkward.

Mocht je hart nu gebroken zijn, geen paniek. Je kunt kleinere versies van het beeld kopen en hier kun je in alle rust urenlange zoensessies mee hebben!

Als je van mooie huizen, kunst en interessante geschiedenis houdt, dan is Chatsworth House is een enorme aanrader! Neem zeker een tour, want daarmee leer je ontzettend gave dingen over het huis die je anders echt niet opvallen. Daarbij zijn de mensen zo aardig en behulpzaam, ze vertellen je graag extra informatie.

Het is voor mij duidelijk, Chatsworth House heeft zich niet mooier voorgedaan dan dat het is en is net zo prachtig als in de film. Eén dag is echter niet genoeg geweest om alles te kunnen bekijken, dus ik zal zeker nog een keer teruggaan. Met Chatsworth House durf ik die langeafstandsrelatie wel aan!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?