Theekransje

Een cup voor je maandelijkse probleem

Hier bij Theekransje hebben we veel lezers die maandelijks een bloedoffer aan Satan moeten brengen. Helaas kunnen we daar moeilijk aan ontsnappen, want zo zitten onze lichamen nu eenmaal in elkaar. Het is al erg genoeg dat je elke maand last hebt van kramp, hoofdpijn en stemmingswisselingen, maar deze helft van de bevolking wordt ook nog eens opgezadeld met uitgaves aan tampons en/of maandverband. En wie kan dat nou betalen, in deze economie? Millennials zijn al blut genoeg zonder deze extra onkosten.

Ik hoorde de afgelopen tijd van een aantal vriendinnen dat ze overgestapt zijn naar een menstruatiecup, in plaats van tampons of maandverband te gebruiken. Ik had er toen nog nooit van gehoord en ik had nogal wat moeite om me voor te stellen hoe zo’n ding eruit zou zien, laat staan hoe het zou werken. Maar toen ik meer ging lezen, raakte ik toch steeds meer geïnteresseerd. Zo’n cup bespaart je namelijk niet alleen kosten, het is ook beter voor het milieu. Je kan hem ook 12 uur lang laten zitten, in tegenstelling tot tampons of maandverband, waarbij het een gezondheidsrisico zou vormen om ze zo lang achtereen te dragen. Daarom besloot ik om toch maar een poging te wagen en een cup te bestellen.

De cup kan als het goed is jaren meegaan, waardoor je dus in principe jarenlang geen tampons of maandverband meer hoeft te kopen. Je doet een eenmalige uitgave en dan ben je klaar. Je zorgt dus ook voor veel minder afval, wat beter is voor het milieu. De cup is gemaakt van siliconen en dat betekent dat hij makkelijk te vouwen is. Het is dan ook de bedoeling dat je hem gevouwen inbrengt. Ik was hier zelf lichtelijk panisch over, maar het ging eigenlijk vrij makkelijk. Het verwijderen was eveneens niet bijzonder moeilijk, tot mijn grote opluchting.

Nu vraag je je misschien af: “gaat dat niet lekken dan?” Heel simpel: nee. Als hij goed op z’n plek zit en volledig uitgevouwen is, dan wordt er een vacuüm gecreëerd, waardoor er niks langs kan gaan. De enige manier waarop het dan kan gaan lekken is als hij helemaal vol zit, maar de kans dat dat gebeurt is vrij klein. Een cup kan namelijk heel veel bloed opvangen - veel meer dan maandverband of een tampon. Er wordt wel aangeraden om zeker de eerste keer dat je hem gebruikt, nog met maandverband te werken. Het kan namelijk best een tijdje duren voordat je doorhebt hoe je de cup moet laten uitvouwen. Gelukkig had ik daar zelf vrij weinig last van, maar iedereen is anders en er zijn genoeg sites en youtube filmpjes die je kunnen helpen als het niet meteen lukt.

Er zijn ook ontzettend veel merken op de markt, dus mocht je het willen proberen, zou ik me zeker even inlezen over de verschillen tussen al deze cups. Ik heb zelf gekozen voor de OrganiCup en deze bevalt dus heel goed. Maar nogmaals: iedereen zit anders in elkaar en kies vooral wat bij jou past. Ik kan de menstruatiecup in ieder geval aanraden aan iedereen die nog twijfelt. Succes en godspeed met jullie volgende bloedoffer!

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.