Theekransje

Een daagje musea hoppen

Een tijdje geleden heb ik een Museumkaart gekocht, maar helaas had ik deze nog niet echt gebruikt. Om het aankoopbedrag terug te verdienen besloot ik met een vriend een daagje naar Amsterdam te gaan om musea te hoppen. We kozen 3 musea uit: het EYE filmmuseum, het FOAM en het Rijksmuseum. Uiteraard wil ik mijn ervaringen graag met jullie delen.

EYE film museum
’s Ochtends vroeg gingen we vol goede moed naar het EYE film museum. In dit gebouw draaien films, maar er is ook een museum met filmfragmenten. Eenmaal binnen kwamen wij er al snel achter dat dit te arty-farty voor ons was. Beelden waarin heel lang niks gebeurt, waarin iemand met een camera door het bos rent en alles in negatief zet… Het zal vast voor sommige mensen heel mooi zijn, maar wij zijn er misschien iets te simpel voor ofzo. Er waren ook interessante beelden, maar het allerleukste vond ik de museumshop. Mensen lachen altijd een beetje als ik mijn liefde voor museumshops bekend maak, maar deze winkels zijn vaak echt geniaal! Ze hebben nét even andere dingen, leuke boeken en hebbedingetjes. Kijk bijvoorbeeld naar deze geniale verzameling kleurboeken met al mijn favoriete dingen en mensen:

FOAM
Na dit avontuur in Amsterdam Noord namen we de pont terug naar CS en gingen we door naar het FOAM fotomuseum, waar ik vooral de tentoonstelling van Henk Wildschut wilde zien. Deze expo gaat over de evolutie van het vluchtelingenkamp the Jungle in Calais, waar hij lange tijd foto’s maakte. Ik vond dit een heel ingrijpende expo. Je ziet de eerste versie van the Jungle, letterlijk in de bossen. Je kan niet anders dan respect hebben voor de vindingrijkheid van deze mensen. In de uiteindelijke Jungle waren hammams, kappers, winkels, gebedshuizen… Mensen probeerden het beste te maken van een slechte situatie en door al deze initiatieven een stukje menselijkheid en dagelijks leven te bewaren. The Jungle is nu ontruimd en platgegooit, maar zoals de tentoonstelling al benoemd: er worden alweer nieuwe kampen gemaakt. (Deze expositie is nog tot 5 juni te zien in het FOAM, zie hier).

Het Rijksmuseum
Na een lekkere tosti lunch gingen we door naar het Rijksmuseum. Ik was één keer eerder in het Rijksmuseum geweest, toen ik nog op de middelbare school zat. Museumbezoekjes zijn altijd automatisch veel stommer als je er met school heen moet, en ik kon me ook weinig meer herinneren behalve dat we een vragenlijst moesten invullen en dat was suf. Dit keer vond ik het wél leuk. Uiteraard is het tof om de Nachtwacht in het echt te zien en zijn er nog vele andere schilderijen die indrukwekkend zijn. Persoonlijk vond ik ook de wapenzaal interessant, maar het tofste was voor mij de bibliotheek. Echt, ik wil wonen in die bibliotheek. Bij het schilderijen kijken vermaak ik me ook heel erg met het opzoeken van grappige personages op de schilderijen. Zoals de foto in de header en deze meneer die beiden op het schilderij ‘De Slag bij Waterloo’ van Jan Willem Pieneman te zien zijn:

Ik vond het een geslaagd daagje museum-hoppen. Het EYE hadden we achteraf gezien misschien wel over kunnen slaan, hoewel er ook leuke dingen te doen waren. De expositie in het FOAM zou ik aanbevelen als je interesse hebt in het onderwerp, het is heel indrukwekkend in kaart gebracht. De andere expo’s in het FOAM hebben wij om tijdsredenen geskipt, maar die zijn vast ook tof! Het Rijksmuseum is leuk, groot, een beetje een doolhof maar wel echt een must! Ik heb de smaak in ieder geval te pakken en ga binnenkort zeker meer uit mijn Museumkaart halen!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.