Theekransje

Een levenslesje van Tomislav

Een tijdje geleden ging ik naar een lezing. Als ik zeg dat ik naar een lezing ga voel ik me een succesvolle volwassene die het leven helemaal op orde heeft. Dat heb ik overduidelijk niet, maar dat doet er niet toe. Ik ging naar een lezing van Tomislav Perko. Ruim een jaar geleden gaf hij een TEDxTalk1 over hoe hij de wereld heeft rondgereisd met bijna geen geld.

Ik was gelijk gegrepen door zijn verhaal, want ik wil ook de wereld zien en heb bijna geen geld. Hij leeft #deleven dat veel van mijn vrienden, millenials en yolo’ers willen hebben. Dat zag ik ook door dit event dat was aangemaakt op Facebook. Ik zag zoveel mensen zeggen dat ze geïnteresseerd waren, maar niemand ging. Maar ik en Theekransiaan Sietske gingen wel.

Dat is misschien wel de grote grap in dit verhaal. Gaat hij eerst zonder geld de wereld ontdekken, maar vraagt hij nu wel geld om zijn verhaal te horen. Tussen ons gezegd en gezwegen, dat zouden wij ook doen in zijn situatie als de tatta’s die we zijn. Tomislav, maar ik mag hem Tom noemen want ik ben dus naar die lezing geweest en heb wel betaald hiervoor, benadrukte tijdens deze avond meerdere malen dat hij niet dapper is geweest. Als hij het vertrouwde leven achter zich kan laten, dan kunnen wij dat zeker ook.

Wat houdt ons dan tegen om onze dromen niet te volgen? Ik denk dat de belangrijkste drijfveer hiervoor angst is. Angst die ontstaat door de omgeving, verhalen en media. Tom gaf hier een mooi voorbeeld van. In Kroatië hebben ze een oordeel over Serviërs, Serviërs over Bulgaren, Bulgaren over Turken en Turken over Irakezen. Je snapt het wel, het is hetzelfde als Fransen over Britten denken en Nederlanders over Duitsers.

En eigenlijk is het zonde dat we hierdoor veel niet doorzetten. Tom deed daar ook een uitspraak over, namelijk dat we later eerder spijt hebben van de dingen die wij niet hebben gedaan, dan spijt van de dingen die we wel hebben gedaan. Zoals al die mensen op Facebook die wel geïnteresseerd waren, maar niet hebben doorgezet om echt te gaan. Ze hebben allemaal wijze lessen gemist van Tom, en daarom wil ik tegen deze mensen zeggen: volgende keer gewoon gaan, net als die reis die je wilt ondernemen en de cursus die je wilt volgen. Gewoon doen.

1: Een TEDx is waar interessante mensen worden uitgenodigd om in een korte tijd een toffe presentatie te geven over waar zij mee bezig zijn en hun gedachtegoed zo verspreid wordt. Andy Puddicombe over mindfulness en deze over waarom we allemaal feministen moeten zijn, zijn echte aanraders om te kijken.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.