Theekransje

Een ode aan Albanië

Onlangs maakte ik een tripje naar Albanië samen met Theekransiaan Sietske. En wat jij nu denkt, dachten vele anderen met jou: Wat is er in Albanië? Dat dachten wij eigenlijk ook, maar dat hield ons niet tegen om naar dit bizarre land te gaan. Op naar een spannend avontuur binnen Europa!

Een korte geschiedenis
Niet weten wat er in Albanië te doen is, komt ook doordat we hier niets leren over dit land tijdens onze geschiedenislessen. Zo weten we wel alles over de val de ijzeren muur, maar niet dat Albanië nog tot 1991 vrijwel geïsoleerd was van de rest van de wereld door het communistische regime van Enver Hoxha. Hij legde ook banden met het toen Maoïstische China, waardoor er werd gezongen over Mao en Hoxha in beide landen terwijl ze duizenden kilometers uit elkaar lagen. Verder was de grote leider Hoxha bang voor een aanval van buitenaf waardoor er verspreid door het hele land 175.000 bunkers liggen. Dit is echter de recente geschiedenis in een notendop, maar er is ook nog een interessante Romeinse tot Ottomaanse geschiedenis.

Bizarre cultuur
Door al deze culturen en het strenge regime is er een bizarre mix in het land ontstaan. Zo is er midden in de hoofdstad Tirana een ontiegelijk lelijk mausoleum in de vorm van een communistische piramide. Om de boel wat op te fleuren zijn er muurschilderingen in de stad te vinden. De mix van een rijke oude geschiedenis en een zwarte bladzijde zorgt voor iets bizars waar je niet omheen kan draaien. Tipje: ga naar BunkArt voor een interactieve, indrukwekkende geschiedenisles in twee verschillende bunkers. Voor een naïeve zuipvakantie kan je dus beter niet naar dit land.

Adembenemende natuur
Van te voren had ik niet gedacht dat de natuur hier zo mooi is. Al reizend met de bus richting het zuiden kom je langs canyons, bergen met sneeuwtoppen en de mooiste vergezichten. In het zuiden heb je de mooiste wateren. Het water was zo helder. Dit zie je normaal op televisie of op de Malediven, maar het kan ook op slechts tweeënhalf uur vliegen. Ik was echt verbaasd dat dit gewoon in Europa is. Je kan misschien wel naast een bunker liggen op het strand, maar dat is ook weer een nieuwe ervaring.

Liefste mensen
Doordat het er lang geïsoleerd was (het werd ook wel het Noord-Korea van Europa genoemd), is er nog relatief weinig toerisme vergeleken met andere Balkan-landen. De mensen praten slecht Engels, maar ze zijn oprecht geïnteresseerd en lief. Zo gingen we liftend van een strandje terug richting het centrum en het pasgetrouwde stel dat ons een lift gaf was zo aardig en lieten allemaal trouwfoto's zien. In Nederland hoef je dit echt niet te verwachten.

Albanië is ook het armste land van Europa. Dit komt, zoals je misschien wel verwacht had, door het communistische regime. Hierdoor is het land erg goedkoop. Een goede prijsindicatie vind ik altijd het bier. Een halve liter kost er tussen de 80 cent en 1,20. Doordat alles zo goedkoop is, is het dus het perfecte land voor de oer-Hollanders onder ons. Het eten is er trouwens Balkan-achtig of erg Italiaans georiënteerd.

Iedereen die ik spreek raad ik Albanië aan: goedkoop, prachtige natuur en goed eten! Het is een onontdekte parel in Europa die snel in populariteit wint. Ga dus snel, om een echte hipster te zijn!

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.