Theekransje

Een ode aan kerstmaaltijden

Het is je vast niet ontgaan dat het morgen Kerstmis is. Op de radio hoor je non-stop kerstmuziek (denk ik, maar wie luistert er nou nog naar de radio?), in de stad zijn lichtjes opgehangen en de schappen liggen vol lekkernijen. Het is dé tijd om gezellig met al je geliefden op de bank te gaan liggen onder een dekentje voor All You Need Is Love. Even opschuiven oma! Vergis je niet in dat liefde door de maag gaat en het allerbelangrijkste aan het kerstfeest zijn de maaltijden.

Jullie denken waarschijnlijk dat kerst om liefde en familie draait, maar het draait eigenlijk gewoon om verrukkelijk eten. Want eten is lekker. Als je een beetje bent zoals mijn familie, dan begin je de eerste kerstdag met een kerstbrunch. Dit was vroeger een kerstontbijt, maar sinds het puberen wilt niemand meer voor 11 uur opstaan. Mijn vader slooft zich uit om een prachtig gedekte tafel te presenteren met een fuckload aan eten waar sowieso een glas sinaasappelsap over geknoeid gaat worden. Speciale broodjes, croissants, suikerbrood, een kerststol, een precies goed gekookt eitje, kleine chocolaatjes, de tafel staat er vol mee. En daarna uitbuiken.

Het houdt natuurlijk niet op bij de brunch, het avondmaal hoort namelijk net zo spectaculair te zijn. Al ga je gourmetten, of geniet je van een 5-gangen diner, als het maar om de lekkernijen draait. Een ossenstaartsoepje hier, een kaasplankje daar, een lekker dessertwijn en nog meer goed eten. Uiteraard weer op een feestelijke gedekte tafel. Ik begin al te watertanden als ik aan al dit eten denk.

Het allermooiste is dat wij Nederlanders bazen zijn van de feestdagen en niet genoegen nemen met één dag. Wij moeten er toch echt twee dagen van maken. Tweede kerstdag kunnen wij dit fantastische fenomeen dus gewoon nog een keertje herhalen! “Paas mij maar even die croissantjes, pap!”

Dus allen, wat je ook doet met Kerst, moge het fantastisch eten brengen. Proost!

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.