Theekransje

Een recensie van 2015

Dit jaar ging supermegakeisnel voorbij, maar dat gebeurt elk jaar wel. Dan knipper je eenmaal met je ogen, en zo is het jaar voorbij. Knipper je tweemaal met je ogen, dan ben je Cards Against Humanity aan het spelen in het bejaardentehuis en sherry aan het drinken. Het leek net vorige week dat we een nieuw millennium ingingen. Daarom staan we vandaag even stil bij het jaar 2015, voordat we dat allemaal vergeten in 2016.

Narcistisch geblaat
Ikzelf ben dit jaar begonnen met afstuderen, kocht heel veel plantjes om mijn eenzame studio zonder kat te vullen en vertoefde een tijdje in Indonesië waar ik onder andere een spa voor mijn vagina onderging. Gelukkig kwam mede-Theekransiaan Sietske mij bezoeken aan de andere kant van de wereld, wat natuurlijk zeer gevaarlijk is met al die lieve Indonesiërs die lekker eten hebben. Verder beleefde ik een onverwachte fantastische foodie-tijd in Boekarest en heb ik veel geiten geknuffeld. Mijn liefde voor sushi, series en mooie spulletjes werd alleen maar groter.

Het tijdperk van Theekransje
Gelukkig heb ik ook nog vier awesome, lieve vriendinnetjes en samen kwamen we op het idee om een website op te zetten #gratisspullen. Na leuke skype-sessies, want één woont in Belgie/Duitsland of Luxemburg, de rest woont verspreid door de Randstad en ik was aan het chillaxxen in de grootste archipel van de wereld, kwamen we op Theekransje. We houden namelijk allen van thee, sarcasme en mooie mensen: reden genoeg om een blog te beginnen. Na het brainstormen, designen en coderen gingen we op 26 juni 2015 live met een launchfeestje en Theekransje was officieel geboren. Een halfjaar later hebben we nog steeds oneindig veel lol en is onze kleine fascinatie voor Dille & Kamille tasjes verder gegroeid.

Teleurstellingen des vaderland
Helaas bestaat het leven niet alleen uit glibberen en chillaxxen. In 2015 hebben we grandioos gefaald in het voetbal. Lekkertje Daley en zijn bondscoach daddy konden er niet voor zorgen dat we een geweldige zomer in 2016 zouden hebben. Genieten op het terrasje met een hipster witbiertje, om vervolgens een kneiterspannende EK-wedstrijd te kijken en daarna als een malloot te dansen door de straten is er niet bij komend jaar. Nu zullen we als land de hele zomer samenhorig huilen.

Maar het land is ook weer keihard gesplitst dit jaar. Natuurlijk is er elk jaar de pietendiscussie. Als ik mijn treurnis in de mensheid extra hard wil zien ga ik altijd even langs de Pietitie om te kijken wie deze pagina liked. Huilen, altijd weer. Dit jaar is er ook een nieuw debat gaande waardoor de tweedeling in Nederland nog duidelijker wordt: vluchtelingen. Pieten, vluchtelingen en het woord van het jaar-discussies worden zichtbaar op Facebook. Fucking hell, om deze reden zou ik dit medium al willen verwijderen, maar ik wil ook dat de Pokemon-themasong in de top 2000 komt dit jaar. Wat dus ook gelukt is, en daarom is dit sociale medium soms nog wel leuk.

De ene crisis maakt plaats voor de andere crisis
Waar je nog vrij weinig over de economische crisis hoort, behalve als je RTL Z non-stop kijkt, hoor je des te meer over de vluchtelingencrisis. Vluchtelingen zijn de schuld van alles; werkloosheid, woningtekort, dat de Primark nog niet in Groningen zit en dat bruine bonen nog steeds vies zijn. Gingen die vluchtelingen maar terug naar hun eigen land hoor ik je denken, want eigen volk eerst!!!1!! Nou, weet je nog die verschrikking die plaats vond in november in de hoofdstad van de liefde? Dat zijn dagelijkse praktijken in land van herkomst waarvoor deze mensen vluchten. Zou jij dan lekker lopen te wachten tot je wordt ontploft? Precies. De vluchtelingen zouden ook duizenden euro’s per maand ontvangen, maar als jij een normaal stel hersens hebt weet je dat dit niet zo is.

Nerds zijn hipster
Wat wel zo is, is dat dit jaar hipsters mainstream zijn geworden, want overal vind je tegenwoordig goede koffie, lp’s en koperen draadstaalmandjes. Nerds zijn in opkomst en worden meer sociaal geaccepteerd. Er was zelfs de eerste editie van Dutch Comic Con, waar zelfs de buurman van je oma heenging leek het wel. Waar wij vroeger nog werden uitgelachen dat we betaalden voor een foto met acteurs, stond nu de hele jaarbeurs vol met mensen die ook zo gek zijn. Dit kunnen we alleen maar toejuichen, want dat betekent dat er meer films als Jurassic World en Ant-Man komen. Jippie! En een editie van Dutch Comic Con in 2k16. San Diego Comic Con lijkt steeds minder aantrekkelijk als we zo doorgaan in dit kikkerlandje.

Muziektaferelen
Afgelopen zomer zeiden alle tieners ja tegen mdma met Ronnie Flex en Lil’ Kleine’s Drank & Drugs. Wij zongen dit ook non-stop tijdens onze geniale roadtrip en hiervoor schaamden wij ons niet. Tegenwoordig hoeft men zich blijkbaar ook niet meer te schamen als je een Belieber bent. Het lijkt wel of alle Beliebers uit de kast zijn gekomen: radio dj’s, arrogante Amsterdammerts en de verzorgers van de rode panda uit Blijdorp. O-VE-RAL. De apocalyps is officieel begonnen. Justin Bieber is de nieuwe ideale schoonzoon volgens de moekes. Die moest er namelijk wel komen, nadat het leukste 1D-lid doei zei en een andere direction op ging. Ik huil nog steeds om het vertrek van de mooie, appetijtelijke Zayn. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Adele kwam ook terug van ik-weet-niet-waar-ze-eigenlijk-heen-was, maar dat is niet interessant.

The return of Snapchat
Wat wel interessant is dat er een awesome nieuwe Netflix-serie 2015 kwam binnen blazen: Sense8! Ik heb nog nooit alle hoofdrolspelers zo leuk en mooi gevonden als in deze serie. Maar met de representatie van diverse minderheden en de toffe uitwerking is dit zeker een aanrader om letterlijk Netflix ‘n Chill te gaan doen met je favoriete scharrelkipje. Andere originele Netflix-series zijn ook een aanrader, maar in Jessica Jones is David Tennant wel een echte enge creep. In Narcos zit iets teveel drugs, maar Master of None weerspiegelt perfect het unsuccesful adulting. In de pauze van je binge-watching maak je een Snapchat. Waar het tot voorheen nog werd gebruikt om naakte selfies te sturen naar bovengenoemd scharrelkipje, is het anno 2015 een hip sociaal medium wat door jong en oud wordt gebruikt. Met name als het door oude mensen a.k.a. moekes wordt gebruikt weet je dat het veelgebruikt is. Zo gebeurde dat ook honderdmiljoen jaar geleden ook met Facebook. Zie wat daarvan terecht is gekomen met al die rare facebookevenementen die ergens in de hete zomerdagen het overnamen van “blanke vla is ook racisme!!1!” en ik-zwem-met-een-kutdolfijn-kiekjes. Gelukkig konden we onze emoties wel beter uiten door al die nieuwe emoji’s die dit jaar zijn toegevoegd.

Volwassen entertainment
Die emoji’s waren hard nodig voor de start van de campagnes van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2k16. De verbazing over de uitspraken van de Republikeinen valt alleen maar te uiten in emoji’s. Donald Trump zegt dat we de opwarming van de aarde nodig hebben, omdat het koud is in New York. Hij retweet ook onjuiste statistieken over dat witte mensen het vaakst worden vermoordt door zwarte mensen. Een andere fascinerende man is zijn tegenstander: Ben Carson. Hij beweert bij hoog en laag dat hij als puber agressief, onhandelbaar en gewelddadig was, maar hij wordt meer omschreven als een teruggetrokken, verlegen en nerdy jochie. Blijkbaar is het nodig om een schijtjoch te zijn geweest om in aanmerking voor het presidentschap te komen? En we weten allemaal door Carson dat homoseksualiteit een keuze is die men maakt. In de Nederlandse politiek komen we niet verder met Rutte die ongelukkige uitspraken doet over mensen die wel heel snel de uitkering kunnen vinden. Over Geertje wil ik niet eens beginnen, maar over boer Geert des te meer. Geile Geert was het perfecte onderwerp tijdens een etentje. Tipje waar je 2015 goed kan afsluiten in de nieuwste restaurants die in 2015 zijn geopend: Jamie Oliver in Rotjeknor of de je-van-het Happy Happy Joy Joy in Damsko.

2015 ging bijna even snel voorbij als Sven Kramer
Jeetje, 2015 leek zo wel heel lang te duren, maar dat was niet. Wat wel lang duurde, was die Tour de France die begon in Utrecht. Wat een saai, lang kutgebeuren waar geen eind aan leek te komen. Dan werd er nog een speciaal lied voor geschreven wat ook ruk was. Ik stem voor dat we dan ook een liedje schrijven als ik in 2016 mijn diploma haal en Theekransje een jaar bestaat. Tot dan, maar eerst nog genieten van de nieuwste Star Wars tijdens de kerstdagen.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.