Theekransje

Een recensie van 2016

Vorig jaar schreef ik rond deze tijd een stukje over 2015 en aangezien ik van tradities houd, schrijf ik aan het einde van dit jaar weer een stukje over het afgelopen jaar. Pak een kopje thee en een overgebleven kerstkransje erbij.

Terugblik met Theekransje
De start van het schrikkeljaar 2016 begon met een kaasplankje in bed, bubbels en de Zwanenprinses met Theekransiaan Sietske; dit klinkt vele malen erotischer dan het werkelijk was. Texel met alle Theekransianen was echter wel erotischer vanwege Duitsers die dubieuze kuilen aan het graven waren. Wat ook een typisch gevalletje van dubieus was, was de Keukenhof. We gingen erheen voor een kek filmpje van de inburgeringscursus van Sietske, maar kwamen een beeld tegen waar wij nogal onze vraagtekens bij hadden. Dit zorgde uiteindelijk voor stukjes in diverse kranten, maar of er ook echt iets verandert vanuit de Keukenhof? Dat zullen we misschien wel zien in 2017. Ik heb ook nog hoop dat Incubus gaat touren in 2017, maar heb wel mijn toekomstige verloofde Brandon Boyd geknuffeld in Amsterdam. Dat was echt een hoogtepunt van het jaar, samen met de alpaca’s knuffelen.

Ultiem chillen
Er waren uiteraard wel meerdere hoogtepunten dit jaar. Sowieso kwamen er veel goede series op de markt dit jaar. Elke was bijna weer beter dan de vorige. Westworld stal mijn hart met het dystopische, absurde en ijzersterke verhaal gecombineerd met topacteurs. Stranger Things was een publiekslieveling met de nostalgische jaren 80 vibes, toffe kinderen (die zijn zeldzaam) en spannende verhaallijn. Ook aanraders: The Crown, Luke Cage en diverse documentaires. Gelukkig waren er dit jaar nog steeds veel superhelden films met als mijn persoonlijke favoriet Dr. Strange. Naast hoogtepunten met superhelden was er ook een ultiem dieptepunt die dit combineerde genaamd Suicide Squad.

De wereld en zijn leiders
Het andere ultieme dieptepunt van 2016 is zonder kwestie Donald Trump. Wat kunnen wij daar nou over zeggen? Vorig jaar schreef ik dat deze campagne alleen uit te drukken was in emoji’s, maar ondertussen wordt Donald Trump volgend jaar toch echt president. Zoals Rob Geus dit prachtig mooi kan zeggen: ‘Man, man, man, kansloos’. Na deze uitslag lag de Canadese immigratie-website eruit, omdat iedereen een beetje Trubae in zijn omgeving nodig heeft. Hoewel sommige zaken heel ver weg lijken was er in Europa de Brexit gaande, wat de gemoederen ook deed rommelen. Net zoals de abortuswet in Polen, die ook niet cool was. Er gingen ook leiders dood waar toch iedereen wel een mening over heeft: de Cubaanse Fidel Castro en de Thaise koning Bhumibol Adulyadej, waardoor het land een maand lang in rouw was.

Veel dramatische gebeurtenissen
Er zijn naast leiders ook diverse legendes overleden: David Bowie, Leonard Cohen, Johan Cruijff, Alan Rickman, Prince en afgelopen week nog George Michael en Carrie Fisher. Gelukkig zijn er nog de beelden en geluiden, maar toch erg sneu dit jaar.

Ook werden onze zuider- en oosterburen beiden getroffen door een terroristische aanslag. In Orlando was er een aanslag op de LGBTQIA+ community. De IS was nog nooit zoveel in het nieuws geweest als afgelopen jaar. Als je meer wilt leren hierover, de koningin van het reizen, Floortje Dessing, keerde dit jaar terug naar Syrië. Deze tweedelige documentaire is het kijken zo waard, omdat het nieuws ook van een andere kant wordt gebracht.

Tijdperk van Youtube
Dit jaar was Youtube hotter dan ooit leek het wel. Zo startte BNN met het spraakmakende #BOOS. Het concept is simpel: boze mensen onboos maken. Het is gewoonweg hilarisch om bedrijven zo dom bezig te zijn. BNN heeft ook het spuiten en slikken van drugs op Youtube geïntroduceerd met Drugslab. Dit is een internationaal succes aan het worden. Een internationaal succes dat is gestopt met dagelijks vloggen is Casey Neistat, maar daar lig ik niet wakker van. Het spannende nieuws op dit sociale medium was dat Monica Geuze en Lil’ Kleine toch wel echt uit elkaar zijn.

Dit jaar ontdekte ik ook een nieuwe favoriete Youtuber: Trainer Tips. Deze gozert maakt filmpjes over Pokemon Go. Deze game heeft de zomer van leuk naar geweldig gemaakt. Door steden en Kijkduin struinen, zo kreeg ik toch nog mijn vitamine D binnen. Dit was de leukste hype van het jaar, hoewel Neko Atsume ook heel schattig was.

Onbekend of frappant nieuws
Een jaar gaat natuurlijk niet voorbij zonder wat onbekend of frappant nieuws. Zo is Moeder Teresa toch heilig verklaard door Paus Franciscus. Nederlanders zeuren graag over het weer en in 2016 was Koningsdag kouder dan Kerstmis. Zo werd Utrecht Centraal ook eindelijk eens geopend en stond CU2026 er toch niet voor dat het pas klaar is in 2026, maar breezertaal van Zie je ook 026 (gangstertaal voor Utca). Verder is de V&D voorgoed dicht, maar de lege winkelpanden nog niet uit het straatbeeld. En het nieuws wat we allemaal willen vergeten is dat Douwe Bob niet het Eurovision won. #huilen

Vooruitzicht naar 2017
Nu we een jaar achter ons laten, staat er een nieuw jaar op de drempel. Een jaar waarin de Philipijnse drugsoorlog hopelijk ten einde komt, Obama het Amerikaanse presidentschap gedag gaat zeggen, planten nog hipper worden en waarin de Nederlandse verkiezingen er aan komen. 2017 zal het jaar worden waarin Theekransje twee jaar oud zal worden en we nog steeds festivals zullen bezoeken. Zonder de dab-moves uiteraard, die laten we lekker achter in 2016. Als ik alles bij elkaar optel mag het nu wel volgend jaar zijn.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.