Theekransje

Fenomenen die ik niet begrijp

Ken je dat, van die fenomenen die je vaak tegenkomt, maar waar je absoluut niks van snapt? Ik verwonder me regelmatig over deze gewoontes en mensen in onze maatschappij en vraag me dan oprecht af hoe we op dit punt terecht zijn gekomen.

Iedereen 3 zoenen geven
Waarom is dit een ding? Op een familieverjaardag moet je werkelijk iedere persoon afgaan om iedereen drie zoenen te geven, ook de mensen die je nauwelijks kent. Ik ben al moe van al dat menselijk contact nog voordat ik een stoel heb gevonden. Op zulke momenten prijs ik mezelf gelukkig dat ik in Limburg woon en er dus altijd vlaai is, waardoor ik weer even tot mezelf kan komen.

Oude mannen die naar bouwplaatsen kijken
Waar bouwvakkers zijn, zijn ook oude mannen die kijken naar het werk van die bouwvakkers. Dit fenomeen vind ik bijzonder fascinerend, want wat is in godsnaam de aantrekkingskracht van een bouwput? Waren deze mannen vroeger zelf bouwvakker en worden ze er nostalgisch van? Of denken ze juist dat de hele buurt naar de tyfus gaat door al die nieuwe gebouwen en wegen die aangelegd worden? Misschien moet ik een keer van mijn fiets stappen en het ze vragen, maar zo’n vraagstuk waar ik over kan speculeren is tegelijkertijd ook wel weer leuk.

Cat-calling
Nu we het toch over bouwvakkers hebben: cat-calling. Oké, dit is niet helemaal eerlijk, want het zijn natuurlijk niet alleen bouwvakkers die dit doen. Maar wat bezielt mannen toch om te fluiten of seksueel getinte dingen te roepen naar vrouwen die op straat lopen? Ik weet dat hier al veel over gezegd en geschreven is, maar toch blijft het me verbazen. Wat denken deze mannen namelijk te bereiken? Denken ze echt dat als ze “Hé, lekkere tieten!” roepen, zo’n vrouw denkt: “Nou, dit is echt een topgozer en geen enkele andere man kan hier aan tippen”? Werkelijk verbijsterend.

Schrijvers in publieke ruimtes
Ik heb het hier niet over mensen die in hun eentje in een koffiezaak met hun laptop of notitieboekje gaan zitten om te schrijven. Ik heb het over mensen die zich bewust mengen in een gezelschap, om vervolgens wat te gaan schrijven. Als je dan vraagt, “Waar gaat het over?” gaan ze geïrriteerd doen. Het mysterie hier is niet zozeer waarom ze het doen; het lijkt me namelijk duidelijk dat deze mensen ongeneeslijk aandachtsgeil zijn. Het echte mysterie is waarom ze denken dat ze hier interessanter van worden in plaats van gruwelijk irritant.

Mensen die Netflix-series niet bingen
Stiekem ben ik een beetje jaloers op deze mensen. Ik kan namelijk niet anders dan bingewatchen. Elke keer als er weer een nieuw seizoen van een Netflix-original uitkomt, zeg ik tegen mezelf dat ik het deze keer echt rustig aan ga doen. 24 tot 48 uur later heb ik dan toch opeens het hele seizoen alweer gezien. Mensen die één of twee afleveringen per avond kijken en dan hun laptop weg kunnen zetten snap ik dus absoluut niet, maar ik bewonder jullie voor je vermogen om je in te houden.

Wie weet ga ik op een dag het licht zien en snap ik waarom deze fenomenen bestaan, maar tot die tijd blijf ik me lekker verder verwonderen.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.