Theekransje

Fijne verkeersregels

Tijdens mijn rijlessen had ik altijd moeite met optrekken, schakelen en vooral het rijden over rotondes. Ik begon al te zweten zodra ik dat blauwe bord met de ronde, witte pijlen in de verte zag. Gelukkig heb ik deze skills nu onder de knie en zou ik bijna met m'n ogen dicht over een rotonde kunnen scheuren. Geen zorgen, de nadruk in die zin ligt natuurlijk op "bijna". Ik zou nooit m'n ogen sluiten op een rotonde, jullie gekkies!

Het is belangrijk dat je altijd blijft opletten in het verkeer en je goed houdt aan de verkeersregels! Toch lijken veel mensen een paar regels vergeten te zijn, zowel autorijders als fietsers. Daarom deze opfriscursus over een aantal verkeersregels, zodat iedereen in 2016 (en later) weer fatsoenlijk rijden kunnen!

Geen richting aangeven, mag dat? - Nee
Automobilisten, kennen jullie dat grote ronde ding dat jullie vasthouden tijdens het rijden? Dat is het stuur. Klinkt bekend? Okay, maar kennen jullie ook dat linkerbalkje bij het stuur dat je naar boven en beneden kan klikken? Dat is nou je richtingaanwijzer. Ga je naar links, dan klik je 'm naar beneden. Rechtsaf, doe 'm even omhoog. Dan kan iedereen zien waar je heen gaat, zo simpel!

En fietsers, voor jullie is het nog makkelijker! Jullie hebben namelijk maar liefst twee "balkjes" tot beschikking: de linker- en rechterarm. Ga je links, steek je hand dan even uit naar links. En wanneer steek je je hand uit naar rechts? Juist, wanneer je naar rechts gaat! Ongelofelijk simpel, maar superhandig om te zien voor overige weggebruikers!

Onder de maximumsnelheid rijden, mag dat? - Ja
Wettelijk gezien is er niets mis mee als je iets onder de maximumsnelheid rijdt. Maar irritant is het wel als je voor een sloom persoon rijdt. Als je ergens 50 kilometer per uur mag rijden, dan hou je je toch niet vast aan 25?

Op de snelweg is het naast vervelend ook enorm gevaarlijk. Wanneer je een auto voor je nadert, heb je niet altijd snel door dat deze erg langzaam rijdt. Je let namelijk op meerdere dingen en hallo, het is de snelweg! Gas op die plank! Vind je het eng om zo hard te rijden, dan snap ik dat helemaal. Maar ga dan alsjeblieft niet over de snelweg, want langzaam rijden is daar gevaarlijker dan wegscheuren.

Geen lichten aan in het donker, mag dat? - Nee
Rijden in het donker is al moeilijk genoeg. Want het is donker. Dus fietsers, doe alsjeblieft je fietslicht aan. Automobilisten willen je echt niet raken, maar als je in het duister fiets, ben je erg lastig te zien. Is je licht stuk en je portemonnee chronisch leeg? Gebruik dan van die losse lichtjes. Kan je al heel goedkoop kopen bij de Action, en is beter dan een boete van €55,-. (Oh ja, en niet geraakt worden door een auto.)

Onnodig links rijden, mag dat? - Nee
Linksrijders, jullie houden het verkeer op. De regel is dat iedereen zoveel mogelijk rechts rijdt. Ja, ook wanneer je op een weg rijdt waar drie banen zijn. Want prima hoor, dat je langs die vrachtwagen wil rijden die 6.283 kilometer verder rijdt. Alleen wil iedereen jou graag inhalen, want wij zijn net wat sneller aan het rijden. Ga dus rechts rijden als er ruimte is!

Toegegeven, ik doe ook soms iets dat niet mag; dat hebben twee acceptgiro's van het Ministerie van Verkeer wel bewezen. Maar als we allemaal letten op deze dingen, kunnen we het verkeer een stukje veiliger en fijner maken! Lijkt mij een geweldig voornemen voor 2016. Dan kunnen we in 2017 proberen om de files gezelliger te maken. Zwaaien jullie dan terug?

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?