Theekransje

Filmmuziek in concert

Hans Zimmer is de bekendste filmcomponist en -producer van onze tijd. Iedereen kent zijn werk wel. Je denkt misschien dat dat absoluut niet waar is, want jij kent zijn werk noch naam niet. Maar heb je misschien van The Lion King gehoord? Ja. Daar heeft hij de muziek voor geschreven. En Batman. En Inception. En Pirates of the Caribbean. En zoveel meer, jongens. Een dikke tien jaar geleden is mijn liefde voor filmmuziek begonnen en ik heb het altijd al live willen zien. Hans Zimmer is uiteraard de held van iedere filmmuziek liefhebber. Het zal je dus niet verbazen dat, toen aangekondigd werd dat hij een tour in Europa ging doen, ik fuuuuucking excited was! En gelijk kaartjes had gekocht.

Bij een concert staat meestal een artist of band op een podium en kan je lekker meezingen (ahem schreeuwen) en dansen. Dit concert is natuurlijk wat anders, want het komt eigenlijk dichterbij een klassiek concert, waar je zit en in stilte geniet van intense stukken. Ik ben eigenlijk geen fan van zit-concerten, want op goede muziek moet je gewoon kunnen dansen. Toch heb ik me ingehouden en ben ik uit m’n dak gegaan toen de nummers afgelopen waren.

Het eerste nummer, een medley, maakte echt direct indruk. Ik had gelijk kippenvel terwijl de muziek van zacht naar harde rock ging. We werden de show echt ingeknald, een pracht manier om een optreden te beginnen als je het mij vraagt. De toevoeging van een koor was ongelofelijk vet, vooral tijdens nummers van The Gladiator. Toen Lebo M. (de man die alle vocals doet in The Lion King) op het podium kwam om The Circle of Life/Lea Halalela/King of Pride Rock te zingen hield ik het echt niet droog. Hij was zo ongelofelijk goed live. Dit is muziek waar ik al jaren naar luister. Ik idoliseer deze man eigenlijk langer dan dat ik fan ben van ons Hans. Ik werd er even emotioneel van. Om de eerste helft van het concert af te ronden werden nummers van Pirates of the Caribbean gespeeld. Dit was ook zo fucking gaaf en rete fucking strak gedaan, m’n mond viel open van verbazing!

De tweede helft was duidelijk iets donkerder van aard en er werden grote actie stukken gespeeld uit The Dark Knight, Inception, Man of Steel en Intersteller. Hans legde na elk stuk tijdens het concert uit wat het nummer voor hem betekende. Ook werden verschillende muzikanten uitgelicht. Dit gaf het hele concert een nog persoonlijker laagje. Nogmaals, het hele orkest en koor zaten er echt geen noot naast, ongelofelijk.

Eigenlijk heeft m’n mond het hele concert open gehangen. Ik werd emotioneel, ik heb kei hard meegejuiched, ik was stil toen Hansje eindigde met Time uit Inception, net als de rest van de zaal. Dit was niet zomaar wat nummertjes horen, dit was echt een hele ervaring. Dit komt ook omdat ik veel waardering heb voor filmmuziek en mezelf hier helemaal in kan verliezen. Serieus, John Powell, Harry Gregson-Williams, Howard Shore en John Williams, wanneer komen jullie een concert geven? Ik wil meer.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.