Theekransje

Filmtips voor wie Captain America stom vindt

Toen ik voor het eerst hoorde dat er een superheld genaamd Captain America bestond, moest ik enorm lachen. Ik stelde me een arrogante Amerikaanse gast voor, met een enorme voorliefde voor vuurwapens, hamburgers en het roepen dat de Verenigde Staten het beste land ooit is. Nee, Captain America leek me nog stommer dan Aquaman. Een paar jaar later kwam hier totale verandering in. Gelukkig ook voor Aquaman, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Ik weet niet meer waarom ik de eerste Captain America film ging kijken (laten we eerlijk zijn, hoogstwaarschijnlijk vanwege Chris Evans), maar ik was daarna compleet om: wat een held. Vandaar mijn verbazing wanneer ik mensen hoor zeggen dat Captain America uit de films geen echte superheld is. Hi, sorry, maar ik vermoed dat je hele andere films hebt gekeken. Mag ik je vragen waarom Captain America volgens jou geen echte superheld is?

(Oh ja, spoilers als je nog niet de recente films hebt gezien dus.)

“Zijn krachten komen uit een flesje!”
Ja, hij is niet met een superheld lichaam geboren. Maar tellen andere helden dan ook niet mee? Peter Parker moest gebeten worden door een spin voordat hij Spiderman werd. Bruce Banner kreeg een lading gamma straling over zich heen voordat hij de Hulk genoemd kon worden. En als Jay Garrick niet was gaan roken, hadden we geen Flash gehad. (Of als Barry Allen niet geraakt werd door de bliksem, als je alleen de tv-serie kent.) Als je deze logica gaat toepassen op het hele superhelden universum, dan moeten een hoop helden per direct met pensioen.

Daarbij zit er altijd iets in het achtergrond verhaal wat aantoont dat de held waardig is. Zo ook voor Steve Rogers. In de films zie je al dat hij altijd opkomt voor wat juist is en daardoor verdient hij het om het speciale serum te krijgen. Als Steve Rogers geen goed mens was, was er geen Captain America geweest.

Filmtip: Kijk Captain America: The First Avenger.

“Hij gebruikt een stom schild, dat is toch geen echt wapen!”
Een schild is in eerste instantie bedoelt als verdediging, dat klopt. Maar heb je gezien hoe Cap met dat schild te werk gaat? Hij verdedigt zichzelf en anderen er niet alleen mee, maar slaat er ook gerust bad guys mee neer. Superrobot Ultron kan zelfs niet helemaal overeind blijven staan wanneer Cap ‘m raakt met z’n schild. Het is daarbij gemaakt van het allersterkste materiaal op aarde, maar zelfs dan kunnen aliens er nog niet tegen op. Zelfs Thor kan er niet op los hameren.

Filmtip: Kijk The Avengers en The Avengers: Age of Ultron.

“Hij is zo saai”
Veel mensen vinden Captain America saai. Maar waarom precies? Hier krijg ik nooit echt antwoord op. Toch heb ik wel een idee wat mensen bedoelen. Net zoals bijna elke superheld, heeft Cap het nodige meegemaakt in zijn leven. Maar Cap is een idealist en gewoon een goede gast. Juist door deze goedheid verdient hij het om speciale krachten te krijgen. Wanneer hij moet vechten tegen zijn beste vriend uit zijn jeugd, weet Cap dat Bucky niet zichzelf is. Zodra het grotere doel is bereikt en het gevaar is geweken, stopt hij met vechten. Tenzij je zelf in gevaar bent is het moreel niet juist om met iemand te vechten die zichzelf niet is. En bij Captain America kan je er van op aan dat hij moreel het juiste ding doet. Dat maakt hem zeker niet saai. Heb je gezien hoe hij verder Bucky in elkaar slaat? Dat zijn geen saaie gevechten hoor!


Overigens zou ik zelfs met hem een ANWB fietstripje (waarbij je matchende kleren draagt en hetzelfde merk fietsen hebt) willen maken als hij zo zou kijken. En dat is het saaiste dat ik kan bedenken.

Filmtip: Kijk Captain America: The Winter Soldier

Misschien heb je Captain America nooit echt goed begrepen en zie je 'm nu in een heel ander licht. Het kan ook zijn dat je hem nog steeds een stomme superheld vindt. Het mag allemaal. Ik volg het voorbeeld van Cap: ik respecteer je vrijheid van meningsuiting en ik wens je een hele fijne dag verder.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?