Theekransje

Girlbands en feminisme: girl power!

Iedereen heeft er op enig punt in zijn leven wel eens naar geluisterd: girl bands. Misschien waren het de Spice Girls toen je jong was, of misschien zet je af en toe de radio aan en hoor je Little Mix. Hoe dan ook, het concept is al jaren oud en doet het nog steeds heel goed! De Spice Girls stonden bekend om hun Girl Power slogan, maar hoeveel girlpower promoten zij nu écht? Veel meisjes droomden er in de jaren ’90 van om een Spice Girl te zijn, en ongetwijfeld dromen vele jonge meisjes nu hetzelfde over andere girl bands. Men kijkt op tegen deze vrouwen, en daarom is het belangrijk om ook écht girlpower aan te kaarten. Wie deed dat, en hoe dan? Zijn girl bands feministisch te noemen?

Salt-N-Pepa
De Spice Girls waren natuurlijk lang niet de eerste all-girl groep. Laten we beginnen in 1985, het jaar dat Salt-N-Pepa actief werd. Deze rapgroep ken je misschien van het nummer Push It, wat hun bekendste liedje is. Natuurlijk hebben ze naast deze hit nog veel meer muziek uitgebracht, waaronder het nummer None Of Your Business. Het werd uitgebracht in 1993 (toen was ik drie) en kaart seksuele vrijheid aan. Volgens de vrouwen van Salt-N-Pepa gaat het niemand wat aan wie ze mee naar huis nemen en met wie ze seks willen hebben. Bam! Mijn favoriete zin uit het lied: “How many rules am I to break before you understand, that your double-standards don't mean shit to me?” De dubbele standaard waar ze naar verwijzen bestaat helaas nog steeds: mannen worden geprezen om hun vele seksuele partners, terwijl vrouwen voor ‘hoer’ worden uitgemaakt en minder aantrekkelijk worden gevonden wanneer ze veel partners hebben gehad. Sterker nog: onderzoek wijst uit dat vrouwen liever geen vriendinnen zijn met andere vrouwen die veel sekspartners hebben gehad. Hoewel zij wat mij betreft hun vriendinnen moeten accepteren voor wie ze zijn en hen lekker hun gang moet laten gaan, beoordelen zelfs vrouwen elkaar blijkbaar op het aantal seksuele partners. Dit nummer van Salt N Pepa heeft zeker feministische achtergronden, en helaas is hetgeen waar zij vierentwintig (!) jaar geleden over zongen nog steeds relevant.

Spice Girls
Terug naar de Spice Girls, die in 1996 hun grote doorbraak hadden met de hit Wannabe. De groep vrouwen werd door een manager samengesteld na een auditie waar 400 vrouwen op af kwamen. Niet echt een formatie gebaseerd op hun muzikale overeenkomsten dus, maar een slim marketingplan. Dit is ook waarom er vijf verschillende typen vrouwen 'gecast' werden. Marketing technisch is dit natuurlijk heel slim: iedereen kiest hun favoriet en support deze. Dit werkt de verkoop van merchandise in de hand. Het is echter ook goed voor representatie: vijf verschillende typen vrouwen waar jonge meisjes zichzelf in herkennen. Hun eerste hit Wannabe werd tegelijk gelanceerd met hun slogan Girl Power, een slogan die geliefd werd omdat het een stapje richting feminisme was voor jonge meiden, en gehaat werd omdat het te veel op een marketingmiddel leek. Het nummer Wannabe zelf is echter ook best een tikje feministisch te noemen: in het nummer geeft de groep duidelijk aan wat zij willen, en wat zij verwachten van een man. Namelijk: een man moet hen ook vriendschap met anderen gunnen, moet niet alleen nemen maar ook geven. In 2016 was het nummer de inspiratie voor een campagne van de United Nations. Onder de hashtag #WhatIReallyReallyWant werd de video van de Spice Girls opnieuw opgenomen om ongelijkheid en andere problemen die vrouwen wereldwijd meemaken onder de aandacht te brengen. De Spice Girls zijn ontstaan vanuit het idee om een tegenhanger te zijn voor de vele boybands die op dat moment populair waren, en ze hebben hun stempel gedrukt op de popindustrie en het leven van vele jonge meisjes.

TLC
Niet lang na het succes van Salt-N-Pepa was daar een andere bekende rapgroep: TLC. Eén van hun grootste hits is het nummer No Scrubs, welke je ongetwijfeld kent. Het gaat over het feit dat ‘scrubs’, mannen die veel zelfvertrouwen hebben en stoer doen maar eigenlijk een beetje slonzig zijn, proberen om hun aandacht te winnen. Een heel bekend beeld dat wordt geschetst is dat van een man die uit het raampje van een auto een vrouw naroept terwijl ze op straat loopt. Veel vrouwen zullen dit, en andere vormen van straatintimidatie, zelf ook hebben meegemaakt. TLC bracht dit in 1999 al onder de aandacht in dit nummer, en geeft duidelijk aan dat ze hier niet van gediend zijn en dat vrouwen ook een standaard mogen hebben voor mannen die zij wel en niet willen daten.

Destiny’s Child
Dé queen of feminism in popmuziek is wat mij betreft Beyoncé. Haar carrière begon in Destiny's Child, de popgroep die zij vormde met Kelly Rowland en Michelle Williams. Hun repertoire staat bol van de feministische liedjes, voornamelijk gericht op empowerment van vrouwen en women of color. De bekendste voorbeelden zijn Independent Women Part I en Survivor. Het eerste nummer gaat, zoals de titel al aangeeft, over onafhankelijke vrouwen en hoe zij binnen en buiten een relatie onafhankelijk willen zijn van hun man. Het echte power nummer is wat mij betreft Survivor. In dit nummer wordt gezongen over het leven na een break-up met een man die blijkbaar dacht dat de vrouw in kwestie niks zou zijn zonder hem. Zinnen als 'You thought that I'd be weak without you, but I'm stronger' zijn onwijs sterk en inspirerend voor vrouwen die omlaag gehaald worden door mannen. Wat mij betreft is Beyoncé, zowel als solo artiest en als onderdeel van Destiny's Child, één van de grootste feministische inspiratiebronnen in popmuziek met nummers als Formation, Girls en Freedom welke gebruikt werd in de campagne van de International Day Of The Girl.

Little Mix
Een kleine fast forward naar een girlband van nu: Little Mix. Ik ben geen grote fan van hun muziek, maar deze groep is wel onwijs kickass. Hun nummer Salute is een oproep aan alle vrouwen om samen te komen en te strijden, en ik vind dit ondanks het feit dat het muzikaal gezien helemaal geen bijzonder nummer is, wel een impact hebben. Het nummer Power heeft een beetje dat Girl Power gevoel: deze vrouwen volgen niet zomaar hun man, zij hebben zelf de 'power'. Het is een terugkerend thema in hun nummers: ze hebben geen man nodig, ze kunnen zichzelf prima redden. Wat mij betreft een prima slogan voor de jonge meisjes van nu, die misschien opkijken tegen deze vrouwen zoals ik dat vroeger deed met de Spice Girls.

Gelukkig is feminisme in muziek iets van alle tijden, en natuurlijk houden niet alleen girl bands zich hiermee bezig. Solo artiesten als Lady Gaga, Madonna en Beyoncé zijn voorbeelden van vrouwen die in hun carrière al veel belangrijke thema's hebben aangekaart. Girl bands zijn echter een fenomeen dat terug blijft keren en waar veel jonge vrouwen zich door aangesproken voelen, dus het is goed om te weten dat hun idolen vaak belangrijke boodschappen hebben die zij uitdragen door middel van hun muziek. Girl Power!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.