Theekransje

Girlpower: Toffe historisch onbekende dames - deel 2

Header foto gemaakt door J. Howard Miller op Wikipedia en is bewerkt.

Omdat we wel wat extra girlpower kunnen gebruiken, ben ik weer eens in de archieven van de geschiedenis gedoken en heb ik gezocht naar toffe ladies waar we te weinig over horen. En ik heb weer wat heldinnen gevonden hoor! Ik vertel je alles over Mary Wollstonecraft, Katherine Johnson en Tcheng Yu-hsiu:

Mary Wollstonecraft
Leefde van: 1759 - 1797
Was: diverse schrijfster en vroege feminist die wilden dat vrouwen gezien werden als mensen

Toen ze leefde, bestond het woord feminist nog niet. Maar nu kan je Mary Wollstonecraft zeker zo noemen. Al van jongs af aan zette ze zich in voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo beschermde ze onder andere haar moeder tegen de mishandelingen van haar vader door voor haar deur te slapen.

En daar bleef het niet bij. Mary zorgde een groot deel van haar leven voor zieke familie en vrienden. Tussendoor had ze werk als docent en richtte zelfs een school op. Toen haar beste vriendin overleed, de school failliet ging en ze echt niet meer wilde werken als docent, gooide ze het roer om. Mary besloot in 1787 schrijfster te worden, iets wat extreem weinig vrouwen lukte in die tijd. En dan begon ze ook nog eens met een stuk over opleidingen voor vrouwen!

Haar grote doorbraak was het boek "A Vindication of the Rights of Woman: With Strictures on Political and Moral Subjects". Dit publiceerde Mary in 1792 en was een betoog voor gelijke behandeling voor mannen en vrouwen. Hierin riep ze op om vrouwen niet te zien als objecten, maar als menselijke wezens. Een schokkende mening toen, want “vrouwen zijn er om het huishouden te regelen, niet om te leren en economisch bij te dragen!!1!1!”. Mary ging ondertussen vrolijk door met schrijven, over waarom het stom is om te denken dat vrouwen geen seksueel verlangen hebben en wat er gebeurde tijdens de Franse Revolutie (eens even iets anders).

Helaas had Mary genoeg mannendrama in haar leven. Zo stelde ze voor om een driehoeksverhouding te beginnen met een getrouwde man, kreeg ze haar eerste kind met een Amerikaan die haar hart brak en uiteindelijk trouwde Mary met haar grote liefde, William Godwin. Best bijzonder, want Godwin was uitgesproken tegen het huwelijk. Wel woonden ze in twee aparte huizen, om hun individualiteit te bewaren.

Kort na het huwelijk beviel Mary van haar tweede dochter: Mary Shelley, de toekomstig schrijfster van Frankenstein en daarmee uitvinder van science-fiction. Helaas overleed Mary Wollstonecraft aan de gevolgen van deze bevalling. Hoewel haar dochter haar dus niet kende, was ze enorm trots op haar moeder en volgde in haar voetsporen. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Katherine Johnson
Leefde van: 1918 - nu
Was: wetenschappelijke badass die ervoor zorgde dat NASA een raket naar de maan kon sturen

Hoe tof is het dat we raketten de ruimte in kunnen sturen en daardoor meer kunnen leren over ons bestaan in het universum? Je mag Katherine Johnson daarvoor bedanken. Deze knappe kop was een wiskundige, natuurkundige en ruimtewetenschapper die de routes berekende voor de eerste Amerikaanse ruimtereis plus de eerste menselijke reis naar de maan.

Katherine werd geboren in 1918 als dochter van een Afro-Amerikaanse timmerman en lerares. Zij vonden opleiding heel belangrijk en dat kwam mooi uit, want Katherine bleek een verdomd goed stel hersens te hebben. Zo studeerde deze bolleboos onder andere summa cum laude af (dus als allerbeste) op haar 18e en werd ze de eerste zwarte, vrouwelijke student die mocht studeren aan de West Virginia University. Dat allemaal ondanks de rassenscheiding die toen nog wettelijk vastgelegd was!

Haar droom was om te werken als onderzoekswiskundige en in 1953 kwam de perfecte baan op Katherines pad. Een familielid vertelde haar dat een onderdeel van het Amerikaanse ministerie nu bereid was om Afro-Amerikaanse vrouwen in te huren. Katherine werd aangenomen bij het toekomstige NASA, waar ze begon met kleine wiskundige opdrachten. Maar uiteindelijk was haar briljantie niet te negeren en werd ze steeds belangrijker. Zo heeft Katherine Johnson bijgedragen aan de Apollo 11 en 13 missie, en zonder haar was de eerste maanlanding niet gelukt!

Dat ging niet zonder slag of stoot. Katherine was dus een Afro-Amerikaanse burger, waardoor ze niet alleen met seksisme te maken had, maar ook met racisme. Zo moesten zij en haar collega’s naar een ander gebouw om te werken, eten en naar de wc te gaan. Daarnaast mochten vrouwen niet aanwezig zijn bij de vergaderingen. Op een dag werd om haar hulp gevraagd en is Katherine blijven plakken bij de witte-mannen-afdeling. En een plekje bij de vergaderingen? Die dwong ze gewoon af. Zij had het werk gedaan, dus ze hoorde er bij. Bam!

In 2015 gaf Obama haar de “Presidential Medal of Freedom”, de hoogste eer die je kan krijgen als burger in de VS! En zelfs nu nog geeft ze les en moedigt ze studenten aan om hun liefde voor technologie en wetenschap te volgen. Wil je meer weten over deze wetenschappelijke badass? Lees haar biografie of bekijk de film Hidden Figures, die halverwege december 2016 uitkomt!

Tcheng Yu-hsiu
Leefde van: 1891 - 1959
Was: stoere revolutionist, eerste vrouwelijke advocaat en rechter van China

Rebellie zat er vroeg in bij Yu-hsiu. Zo weigerde ze deel te nemen aan de Chinese traditie om haar voeten te laten inbinden en beledigde ze twee families door niet deel te nemen aan een uithuwelijking. Yu-hsiu schreef haar verloofde een briefje waarin ze hem een betere levenspartner wenste, want zij ging naar het buitenland om te studeren. Best aardig toch?

Nou, dat vond haar familie dus niet en stuurde haar weg naar een speciale kostschool in China, waar ze ook op uitwisseling ging naar Frankrijk om rechten te studeren. Daar kwam ze in aanraking met westerse ideeën en raakte geïnteresseerd in democratie en vrouwenrechten. In Tokio was een grote Chinese rebelse beweging waar ze zich bij wilde voegen, en daarom overtuigde Yu-hsiu haar vader om haar naar Tokio te sturen voor school.

Eenmaal lid van die beweging, ging ze terug naar China om te werken als koerierster. Ze bracht berichten en bommen rond, allemaal in de hoop dat China democratisch zou worden. Haar moeder kwam erachter en in plaats van huisarrest te krijgen, wist Yu-hsiu haar te overtuigen van het belang van haar werk. Mocht het nodig zijn, dan zou haar moeder haar helpen. Moederliefde <3

Uiteindelijk ging Yu-hsiu aan de slag als advocaat, als eerste vrouw in China. Ze zette een praktijk op samen met haar man en later werd ze zelfs de eerste vrouwelijke rechter! Yu-hsiu zette zich in voor gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen op gebied van burgerrechten en eigendomsrechten. Zo moesten allebei een scheiding aan kunnen vragen.

In 1944 kwam haar biografie uit, “My Revolutionary Years”. Wil je dus meer van deze rebel weten, duik dat boek in!

Hopla, nu heb je weer meer geleerd over drie bijzondere dames die hun bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis van deze wereld. Laat je inspireren door deze vrouwen, wanneer iemand zegt dat je iets niet kan of dat iets niet gaat. Mary, Katherine en Yu-hsiu hebben keihard gevochten om verder te komen in het leven, en jij hebt ook die kracht in je!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?