Theekransje

Girlpower: Toffe historisch onbekende dames

Header foto gemaakt door J. Howard Miller op wikipedia en is bewerkt.

Cleopatra, Madame Curie, Jeanne d’Arc - allemaal bekende vrouwen waar de meeste van ons over hebben gehoord, of dit nu tijdens geschiedenisles op school was of dat je een film over deze dames hebt gezien. En terecht, want deze dames zijn ook echt gaaf. Maar het zijn niet de enige toffe dames die we in onze geschiedenis hebben gehad. Als ik de namen noem van Wu Zetian, Nancy Wake en Claudette Colvin is de kans vrij groot dat je geen idee hebt wie dit zijn. Maar daar ga ik verandering in brengen! Ga er goed voor zitten, want ik introduceer je aan dames die meer aandacht en respect verdienen!

Wu Zetian
Leefde van: 609 - 705
Was: eerste en enigste vrouwelijke keizer van China

Het oude China was niet echt vrouwvriendelijk. Schoonmaken en baby’s krijgen, dat was wel waar vrouwen goed voor waren. Wu Zetian zag dat niet zo zitten en had de ambitie om meer te worden dan een huisvrouw. Toen ze slechts dertien jaar oud was, sloot ze zich aan bij het harem van de Chinese keizer vanwege alle politieke kansen die dit haar bood. Toen hij overleed, nam zijn zoon het over en zag Wu haar kans. Ze was toen 27 jaar oud en was vastbesloten om keizerin te worden. Toen Wu’s dochter werd vermoord, beschuldigde ze de keizerin. Het is niet duidelijk of dit waar was, of dat Wu zelf haar kind heeft omgebracht om dit plan uit te kunnen voeren. Maar goed, de keizer geloofde haar, sloot zijn vrouw op en trouwde met Wu. Mission accomplished!

Maar keizerin zijn bleef het niet bij. Toen vijf jaar later haar man overleed, nam ze de keizerlijke taken over. In die periode zorgde ze er onder andere voor dat vrouwen belangrijker werden, zowel in de sociale opinie als in de politiek. En als je praktisch keizer bent, waarom zou je het dan niet officieel maken? Wu liet zich uitroepen tot keizer van China en voerde een veel goede veranderingen door. Zo verkleinde ze het leger, verlaagde de belastingen voor de armen en besloot ze dat je alleen ambtenaar kon worden door een examen te maken, niet dankzij je netwerk. Keizer Wu was geliefd bij haar volk, regeerde haar keizerrijk op een rechtvaardige manier en China floreerde onder haar heerschappij.

Nancy Wake
Leefde van: 1912 - 2011
Was: onverschrokken heldin tijdens de Tweede Wereldoorlog

Nancy Wake zou zonder de Tweede Wereldoorlog ook een veelbewogen leven hebben gehad. Geboren in Nieuw-Zeeland maar opgegroeid in Australië, rende ze op haar zestiende van huis weg naar Londen. Daar studeerde ze journalistiek en vertrok vervolgens naar Parijs.

Maar goed, de Tweede Wereldoorlog gebeurde wel en Nancy zette zich vol in voor het goede doel. Ze sloot zich snel aan bij het verzet en smokkelde onder andere Britse soldaten Frankrijk uit. De Gestapo was op z’n zachtst gezegd niet blij met deze “witte muis” en Nancy stond hoog op hun lijst met meestgezochte personen. Ze was hen vijf miljoen franc waard, flink wat geld in die tijd! Ze ontkwam toch elke keer aan hen. Haar tactiek? Flirten! Een knipoog plus een suggestieve opmerking en de Duitsers lieten haar vrolijk doorlopen.

Toen de Gestapo wel heel erg dichtbij kwam, vluchtte ze naar Spanje en ging ze terug naar Groot-Brittannië. Daar sloot Nancy zich aan bij de supergeheime organisatie SOE, die getraind werden voor speciale spionage missies. Nancy was fantastisch in alles dat ze deed en met haar sterke karakter werd ze als ultiem voorbeeld gezien voor alle spionnen. In 1944 ging ze weer terug naar Frankrijk om aanvallen uit te voeren op de Nazi’s. Nancy was leider van grofweg 7.500 mannen, waar slechts 100 van om het leven kwamen. Zelf heeft ze een SS-agent omgebracht met slechts één handbeweging. Hallo wereld, waar blijft een grootste film over Nancy Wake?

Claudette Colvin
Leefde van: 1939 - nu
Was: genegeerde pioneer in de strijd voor rassengelijkheid in de VS

Claudette Colvin maakte met een simpele actie geschiedenis. In 1955 hadden ze nogal rare regels rondom bussen in de VS, en helemaal in Alabama. Afro-Amerikaanse mensen mochten voorin zitten, tenzij een blank persoon niet kon zitten. Dan moesten zij plaatsmaken en achterin de bus gaan staan. Claudette was hier helemaal klaar mee en weigerde op te staan toen een blanke vrouw de bus in liep. Ze bleef weigeren, waardoor de politie er bij werd geroepen. Zo werd Claudette de eerste persoon die gearresteerd werd in Alabama, omdat ze weigerde plaats te maken voor een blank persoon in een bus. “He, was dat niet Rosa Parks?” hoor ik je denken.

Nee dus. Rosa Parks weigerde om op te staan negen maanden nadat Claudette het had gedaan. De leiders van de “black rights movement” wilden Claudette echter niet als boegbeeld gebruiken: ze was namelijk vijftien jaar oud en zwanger van een getrouwde man. Dat paste niet in het morele beeld van de jaren 50. Zij werd gezien als een hysterische druktemaker met een grote mond, omdat ze tegen de politieagent had gezegd dat haar arrestatie niet wettelijk verantwoord was.

Maar dankzij haar actie begon het balletje te rollen. Advocaat Fred Gray vroeg haar na haar verzet om samen met vier andere vrouwen een zaak aan te spannen tegen de staat Alabama om de busverdeling op te heffen. Deze zaak hebben ze gewonnen en leidde er uiteindelijk toe dat er geen “white” en “coloured” gedeeltes meer waren in de bussen in Alabama.

Wu, Nancy, Claudette - drie dames die ik niet kende voordat ik dit artikel schreef. Hun levens zijn stuk voor stuk fascinerend, dus ik moedig je vooral aan om zelf nog meer over ze op te zoeken! En weet jij van andere toffe dames waar we te weinig over horen? Ik hoor er graag meer over! De wereld kan de kennis goed gebruiken.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?