Theekransje

Stap voor stap van je guilty pleasure af

Je kan op Disney Channel rekenen om lichtelijk dramatische tienerfilms te maken. Van tevoren weet je eigenlijk al hoe het verhaal gaat aflopen, wie een relatie met wie krijgt, wie nou eigenlijk de slechterik is: noem het cliché maar en het zit er in. Nee, deze films zullen geen Oscar winnen en no way dat je gaat delen met anderen dat je alle liedjes kan meezingen. Toch vind je het stiekem wel heel erg leuk om dit te kijken. Een echte guilty pleasure dus.

En okay, misschien is het voor jou geen Disney Channel film, maar lees je Bouquet boekjes of speel je nog altijd de Sims 2. De kans is vrij groot dat er iets is wat jij heel erg leuk vindt om te doen, maar waar je eigenlijk niet voor uit durft te komen. Maar waarom eigenlijk niet?

Ik heb zelf altijd al een hekel gehad aan de term “guilty pleasure”. Waarom zou je je schuldig voelen over iets dat je leuk vindt, alleen maar omdat je bang bent wat de rest van de wereld ervan denkt? Of nog erger, jouw zogenoemde guilty pleasure verdringen en een stukje ongelukkiger door het leven gaan dan nodig? Dat zou nergens nodig voor moeten zijn als je het mij vraagt. Vandaar dat ik je wil aanmoedigen om jouw guilty pleasure te omarmen!

Analyseer het probleem
Op een vrije dag een middagdutje doen, een glaasje wijn in je eentje drinken of alle Harry Potter boeken opnieuw lezen. Voor mij klinkt dit als een epische dag vol met geweldige dingen, maar er zijn mensen die zich ervoor schamen dat ze dit leuk vinden. “Harry Potter, hoe is dat een guilty pleasure?” vraag je je misschien nu af. Dat ligt allemaal vanuit welk perspectief je het bekijkt. Misschien vinden ze Harry Potter eigenlijk voor kleine kinderen of vinden hun vrienden het hele slechte boeken. Door na te denken waarom iets voor jou een guilty pleasure is, kan je het beter begrijpen en verdedigen. Kloppen jouw beweegredenen namelijk wel? Dr. Seuss heeft een aantal kinderboeken geschreven en heel veel volwassenen lezen die boeken ook nog graag. Daarbij zijn er zeker veel slechtere boeken die jouw vrienden ongegeneerd leuk vinden, zoals de rampzalige vijftig tinten serie. (Waarom dit zo'n ramp is, lees je donderdag op ons blog.)

Accepteer het
Okay, sommige dingen kunnen wel een beetje gênant overkomen. Jouw guilty pleasure kan een bepaalde reputatie hebben waar je liever niet mee geassocieerd wordt. In een documentaire uit 2010 bleek dat heel veel hoogopgeleide vrouwen niet durfden toe te geven dat ze graag Bouquet boekjes lezen. Je weet wel, van die te romantische boekjes met daarin hier en daar een seksscène. Die boekjes zijn geen hoogstaande literatuur, maar hey, daar heb je toch ook niet altijd behoefte aan? Je kan niet altijd bezig zijn met belangrijke zaken! Je verdient het na een dag keihard zwoegen om onderuitgezakt op de bank te liggen met GTST blèrend op de tv.

Zoek lotgenoten
Jouw wilde avontuur afgelopen weekend waarbij je een perfecte postzegel van Wilhelmina uit 1905 scoorde, zal niet zo snel spannend overkomen op mensen die niet in de postzegel business zitten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook niet echt heel enthousiast van word, maar dat wil niet zeggen dat het beschamend is! Iedereen heeft iets wat anderen niet kunnen begrijpen, maar er zijn genoeg andere mensen die jouw guilty pleasure deels of volledig kunnen waarderen. Er zijn grofweg 7 biljoen mensen op deze planeet, hier zit vast wel iemand tussen die dezelfde guilty pleasure deelt. En sinds de komst van het internet is het een stuk makkelijker geworden om deze mensen te vinden, dus ga vooral op zoek!

Fuck de rest
Zing jij het liefst oude Kinderen voor Kinderen liedjes mee in je auto en zeggen mensen dat dit echt te fout is? De oplossing is simpel. Zet ze lekker af op een onbewoond eiland en ga vervolgens wa-wa-wa-waanzinnig los in je auto. Zulke negativiteit hoef je simpelweg niet te tolereren in je leven.

Wat je guilty pleasure ook is, trek je niet teveel aan wat andere mensen er van zouden kunnen denken. Of je nou een glas cola bij het ontbijt drinkt, nog steeds Flappy Bird speelt of alle afleveringen van “Say Yes to the Dress” huilend kijkt, gewoon doen! Als het jou blij maakt en je doet er niemand kwaad mee, vooral lekker ervoor gaan (nou ja, behalve dus Fifty Shades). Zoals het tegenwoordig ook zo eloquent wordt gezegd: YOLO BITCHES!

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?