Theekransje

Hamilton, een musical die ik niet heb gezien

Ik ben dol op musicals. Als je op straat gewoon zou kunnen zingen zonder dat mensen je raar aankijken zou ik dat non-stop doen. Oké, eigenlijk doe ik dit al, maar het zou leuk zijn als mensen mee zouden doen. Helaas moet ik eraan geloven dat mijn leven geen musical is, omdat mijn ouders weigeren mee te zingen. Zo flauw. Dan moet ik het maar doen met er zoveel mogelijk zien als ik kan. En de nieuwste musical die ik niet gezien heb, maar absoluut wel wil aanraden, is Hamilton.

Verhaal
Vorige week kreeg ik een appje van Theekransiaan Esther:

“Yo er is zo’n nieuwe musical over de founding fathers van murrica maar met een super diverse cast en alle muziek is geïnspireerd door hiphop.”

Esther legt hier eigenlijk al perfect uit waar Hamilton over gaat, maar voor de netheid: Hamilton is het verhaal van één van de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika: Alexander Hamilton. Door de kracht van zijn schrijfkunsten weet Alexander Hamilton zichzelf uit armoede te schrijven en zich te storten in de revolutie waar de Verenigde Staten van Amerika uit geboren wordt. Dit ambitieuse weeskind was een oorlogsheld, best buddies met George Washington (de eerste president van de Verenigde Staten), de jongste man die invloed had op de grondwet van de Verenigde Staten, opzetter van het financiële systeem, tegenstander van slavernij en hij stond centraal in het eerste seksschandaal van de Verenigde Staten. En dat terwijl hij gezeik kreeg met elke andere grondlegger van de Verenigde Staten. Geloof me, dit zorgt voor genoeg drama!

Cast
Ik weet wat je nu denkt: “Oké, dit is een ambitieuze gast, maar waarom moet ik dit in musical vorm zien?”. Het geniale van deze musical is misschien niet het verhaal, maar hoe het wordt uitgevoerd. De schrijver, Lin-Manuel Miranda, heeft namelijk besloten dat het ontstaan van de Verenigde Staten verteld moet worden door het huidige Amerika. De cast is daarom enorm divers en er zitten veel mensen van kleur in. Zo worden George Washington en Thomas Jefferson gespeelt door zwarte acteurs. De zusters Schuyler (in hun tijd de sociale elite van New York) hebben ieder ook een andere etniciteit. De hoofdrol Alexander Hamilton wordt gespeeld door Miranda zelf en is hispanic. De mengelmoes die Amerika nu is laten ze dus terug komen in de musical en dat vind ik echt fucking vet! Hamilton was namelijk zelf ook een immigrant uit de Caraïben en is daarom het originele succesverhaal van the American Dream.

Muziek
Wat is een musical zonder de muziek? Dit is misschien wel het allercoolste, want Miranda heeft ervoor gekozen om het verhaal van Hamilton te vertellen met hiphop muziek. Miranda zegt dat hiphop de muziek is van de revolutie, vanwege de energie die het met zich mee brengt. Ook gaat deze muziekstijl om jezelf uit barre omstandigheden schrijven, wat een perfect beschrijving van Alexander Hamilton is. Duidelijk dus waarom hiphop de perfecte stijl is om het leven van Hamilton te vertellen. Het vette is dus dat je met deze moderne muziek een historisch verhaal verteld! Zo zijn de debatten tussen de ministers een rap battle, om aan te geven hoe vijandig en persoonlijk die discussies vroeger waren. De nummers van de Schuyler zussen zijn losjes geïnspireerd door de muziek van Destiny’s Child en zijn heerlijk om mee te zingen! Ze zingen onder andere over gelijke rechten voor vrouwen en over het beginnen van een harem. Dit waren voornamelijk belangrijke zaken voor oudste zus Angelica. Mijn favoriete nummers zijn momenteel Helpless, Wait For It en Non Stop! Hoe langer ik luister, hoe meer waardering ik krijg voor elk nummer!

Hoe kan ik jullie een musical aanraden die ik zelf niet eens heb gezien? Begin gewoon precies zoals ik dat deed; zoek de muziek op Spotify op en ga er lekker voor zitten, op werk, tijdens de afwas of op de wc ofzo. Je kan genieten van ongelofelijke vette muziek, interessante teksten, onverwachte humor en geschiedenis. Als ze zo geschiedenis gaven op school dan weet ik zeker dat ik niet vergeten was in welk jaar Nederland een republiek werd. En ben je een grote Parks and Recreation fan dan moet je echt even #ParksandHam opzoeken op Twitter, een gouden combinatie as je het mij vraagt!

Helaas speelt de musical alleen nog in New York, maar het is al een groot succes in Amerika, dus hij zal nog wel even draaien! Gisteren is wel gepubliceerd dat Miranda er aan denkt om Hamilton te filmen! Ideaal voor (internationale) fans buiten New York die blut zijn! Er gaat natuurlijk niks boven iets live zien, en we hebben nog wel even tijd om te sparen. Maar als jullie mij willen sponsoren voor een tripje New York is dat natuurlijk ook helemaal top. Stuur ons een email naar hetleveniseentrut@gmail.com. Bij voorbaat dank.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.