Theekransje

Harry Potter is terug!

Ik weet het nog goed: ik was tien jaar en het boek Harry Potter and the Goblet of Fire kwam uit. De Engelse uitgave stond bij de kassa van de boekwinkel. Ik wilde zó graag het nieuwe Harry Potter boek lezen, maar helaas kon ik nog geen Engelse boeken lezen. Ongeduldig wachtte ik keer op keer op het uitkomen van de Nederlandse versie, die vervolgens snel verslonden werd.

Mijn generatie is opgegroeid met Harry Potter en de hype rondom de boeken. In groep 5 hield mijn juf een Harry Potter verjaardagsfeest. Er werd in het stadje naast mijn woonplaats een Harry Potter speurtocht georganiseerd. Kortom: de Harry Potter gekte was volop aan de gang en er werd van alles georganiseerd rondom deze geweldige boeken. Naast de boeken waren er natuurlijk de films. Ook voor deze heb ik altijd ongeduldig gewacht tot ze uitkwamen. Op m’n vijftiende kocht ik van m’n zakgeld de special edition uitgave van The Prisoner of Azkaban in de lokale cd-winkel, zodat ik ook de extra’s kon kijken. Van jongs af aan was ik al groot fan, en gelukkig is de Harry Potter hype weer helemaal levend!

Sinds de laatste film in 2011 uitkwam is het een tijdje stil geweest rondom Harry Potter, hoewel de fans natuurlijk altijd fan zijn gebleven. De geruchten gingen al een tijdje de ronde dat dit niet het einde was van de magische wereld. De drie boeken die uitgebracht zijn als schoolboeken van Hogwarts, namelijk Quidditch Through the Ages, Fantastic Beasts and Where to Find Them en The Tales of Beedle the Bard, werden al lange tijd genoemd als mogelijkheden om te verfilmen. Dit is in het geval van Fantastic Beasts and Where to Find them recent gebeurd: het eerste deel van de vijf (!) films over het verhaal van Newt Scamander is ondertussen uitgebracht.

Naast de nieuwe film, die een hele andere kant van de magische wereld laat zien, is natuurlijk ook het toneelstuk Harry Potter & The Cursed Child uitgebracht. Dit toneelstuk is super succesvol en wordt gespeeld in Londen, waar alle shows strak uitverkocht zijn. Het leuke aan dit toneelstuk en het script ervan dat is uitgebracht, is dat we hier onze oude helden weer terugzien. Harry, Hermione, Ron, Ginny, Professor McGonagall, Moaning Myrtle: ze zitten er allemaal in. In het nieuwe verhaal zijn ze volwassen en en zijn hun kinderen de hoofdpersonen van dit toneelstuk. Ik ben zelf in augustus naar het toneelstuk geweest en ik kan je vertellen, het is echt magisch en zeker een aanrader! En hoe geweldig is het dat ik op m’n vijfentwintigste gewoon naar een Harry Potter toneelstuk kan.

De Harry Potter hype leeft voort. In de boekhandels staan displays met de boeken, er worden evenementen georganiseerd in boekhandels als Donner en Waterstones. Op Utrecht Centraal werd een pop-up store geopend met daarin allemaal leuke kamers met props, boeken en andere merchandise. Kortom, de Harry Potter fan kan zijn hart weer ophalen en met nog een aantal films die op de planning staan kunnen we er vanuit gaan dat dit nog wel even zo zal blijven.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.