Theekransje

Makkelijke manieren om de wereld een beetje te helpen

We leven in roerige tijden. Natuurrampen volgen elkaar op, we worden vaker opgeschrokken door aanslagen, en het klimaat verandert drastisch. Misschien wil je wel helpen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Je hebt maar beperkt de tijd en je kan je dus niet overal voor inzetten, denk je. Maar ook als je weinig tijd hebt kun je veel betekenen! Er zijn een aantal kleine dingen die je kunt doen, die een groot verschil maken.

Open Street Maps
Wanneer een natuurramp zoals een aardbeving of overstroming toeslaat, is het voor organisaties als het Rode Kruis belangrijk om goed in kaart te hebben waar huizen en wegen staan en welke plekken dichtbevolkt zijn. Nu hebben wij in Nederland vrij complete kaarten, maar grote gebieden zoals Nepal of Mexico hebben dit vaak niet. Daarom helpt Open Street Maps om deze te maken. Je kan aan de slag gaan als Mapper, waarbij je een stukje van een getroffen gebied in kaart brengt. Na wat instructies te hebben doorlopen kun je een stukje van een kaart kiezen, waarop je vervolgens gebouwen, straten en belangrijke punten aan kan geven. Zo hebben hulporganisaties een betere inschatting van het aantal inwoners van het gebied en kunnen ze zien hoe ze hen kunnen bereiken. Je kan hier zo lang aan werken als je zelf wilt: mocht je even een kwartiertje over hebben, dan kan je het Rode Kruis letterlijk op weg helpen!

Share The Meal
Deze app van de World Food Organization vraagt je om een maaltijd te delen met kinderen die dit nodig hebben. Door een kleine donatie te doen help je al snel kinderen in een rampgebied aan eten. Het idee is dat je, wanneer je zelf eet, ook eten geeft aan een ander kind. Ik doe dit zelf bijvoorbeeld wanneer ik uit eten ga: als ik tientallen euros uit kan geven aan een etentje, kan ik ook wel veertig cent (of meer) missen om een kind in Haiti van eten te voorzien. Doneren is heel simpel en de bedragen zijn laag.

Kleding doneren
Eens in de zoveel tijd ga ik door mijn kledingkast om kleding die ik niet meer draag, weg te doen. Deze kleding is niet kapot, dus nog prima geschikt om iemand anders mee te helpen! Je kunt deze in een container van het Leger Des Heils doen, of een lokaal initiatief steunen die het vaak naar Afrika meenemen. Jij een lege kast, en karma rijker!

Bloed doneren
Letterlijk helpen terwijl je in een luie stoel ligt. Bloed doneren duurt niet lang, is simpel en je doet het maar eens per twee maanden. Nadat je een intake hebt gehad is het een kwestie van wat korte testjes wanneer je wordt opgeroepen, en dan even een kwartiertje in een stoel liggen terwijl je bloed geeft. Super simpel, kost met een beetje geluk maar een half uurtje, en je redt er levens mee!

Zelfs als je weinig tijd hebt kun je veel betekenen. Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden, er is nog veel meer te doen! Ook lokaal kun je goede doelen of stichtingen helpen, lekker dicht bij huis. Kortom, tijdgebrek zou niet in de weg hoeven staan van een bijdrage aan een betere wereld!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.