Theekransje

Help een avondmens de ochtend door

Opstaan in de vroege ochtend, daar is niemand blij mee. Wat je ook die dag gepland hebt, het kan nooit zo aantrekkelijk klinken als het fijne gevoel dat je warme bed je geeft. En ben je een avondmens, dan is het al helemaal moeilijk om jezelf je bed uit te sleuren!

De meeste ochtendmensen snappen niet waarom. “Ga eerder naar bed, drink warme melk voor het slapen, ga sporten in de ochtend!” zijn enkele tips die ik als avondmens regelmatig heb gehoord. Maar beste ochtendmensen, dit heeft geen zin. Het is namelijk genetisch bepaald of je een ochtend- of avondmens bent. Een biologisch klok in mij zegt elke avond “ooh, je kan dit nog wel even afmaken voor werk!” en smeekt elke ochtend “blijf nog een halfuur liggen”. Ik kan hier simpelweg niets aan veranderen en de ochtend blijft voor mij als avondmens dus het vreselijkste deel van de dag.

Maar ochtendmensen, jullie kunnen avondmensen wel op andere manieren de ochtend doorhelpen! Hier drie belangrijke tips:

Praat niet teveel
Stel, je hebt een supertoffe droom gehad, waarin wij samen de wereld hebben gered door met puppy's te knuffelen. Logisch dat je die wil delen! En ik wil er graag meer over horen, maar niet gelijk nadat ik wakker ben geworden. Avondmensen zijn dan nog met hun biologische klok aan het vechten en hun eigen gedachten op een rijtje aan het zetten. Sterker nog, een groot deel van de avondmensen vermijdt het eerste uur al het menselijk contact.

Het is dus niets persoonlijk, maar we willen gewoon even niet praten. Deel met ons dus alleen het essentiële, zoals “je kan nu douchen”, “wil je wat te drinken?” of “hier zijn puppy’s, knuffel ze!”.

Wees niet luid
Eén van de ergste geluiden op aarde zijn krijsende kinderen. En op de één of andere manier leek het wel alsof ik dat soort koters altijd in de ochtend tegenkwam. Maar wat blijkt: als je moe bent, ben je gevoeliger voor geluid en wordt dit een grote irritatie factor. Ben je oververmoeid, dan kan een gesprek tussen twee mensen al als heel erg luid ervaren kan worden. En ja, avondmensen voelen zich in de ochtend nog best wel lang moe.

Probeer dus een beetje te letten op het geluid dat je produceert. Sla bijvoorbeeld niet de deuren keihard dicht en luister je happy hardcore met je oordopjes in. We verwachten geen complete stilte, maar het helpt al als we weten dat je het probeert.

Maar dit is vooral een oproep aan alle ouders op de wereld: doe je ouderlijke taak en voed je kinderen zo op dat ze niet hysterisch gillen, vooral in de ochtend (en eigenlijk nooit).

Weekend? Rustig aan!
Na een week hard werken verdien je een paar dagen rust. Wetenschappers geven aan dat in het weekend het verstandig is om ongeveer twee uur later op te staan dan doordeweeks. Sta je normaal op om 7 uur, dan is 9 uur perfect voor je weekend. Tenzij je een avondmens bent! Dan is het juist goed om nog iets langer in bed te blijven liggen. Jij past je al de hele week aan om het ritme van de wereld te volgen, door eerder op te staan dan je lichaam wil. Dus laat avondmensen even lekker bijslapen in het weekend! We zijn niet lui, maar hebben deze extra uurtjes echt even nodig.

Zo kan het hele ochtendproces voor avondmensen een beetje beter gemaakt worden. En oké, nog een praktische tip voor avondmensen: het is beter om gelijk je bed uit te komen, dan nog even vijf minuten te blijven liggen. Vind ik ook niet leuk om te horen, maar alles om die vreselijke ochtend goed door te komen.

Author image
Ja, ik ben iemand die gelooft dat Pluto een planeet is, lava lampen te hip vind en teveel boeken, te weinig tijd heeft. Ik vind oude spullen tof maar ben ik dan een hipster?