Theekransje

Help, ik ga op reis?!

Het liefst zou ik een relaxte backpacker zijn, die zich niet druk maakt over een reisplanning en de dingen die geregeld moeten worden. Ik heb wel een backpack, maar daar houdt de vergelijking dan wel op. Als ik voor langere periode op reis zou gaan zou ik dat misschien wel zijn, als ik iets meer tijd en speling had. Helaas heb ik gewoon een fulltime baan waar ik rekening mee moet houden, en zit reizen voor een paar maanden er dus nog niet in. Voorlopig doe ik het met tripjes, zoals binnenkort mijn trip naar Israël. Voor een land als dat heb ik toch de neiging om alles te gaan plannen.

Er is natuurlijk niet één goede manier van reizen, je kan dit doen zoals je zelf wilt. Sommige backpackers zullen zeggen dat je vooral niets moet boeken, geen vast plan moet maken en alles ter plekke moet bekijken. Dit is alleen niet voor elke reis en elke bestemming mogelijk. Sommige plekken zijn druk en daar moet je vooraf je hostel boeken. Andere plekken zijn slecht bereikbaar en hiervoor moet je alvast een busticket bestellen.

Er zijn veel redenen waarom je soms wél van te voren je reisplan moet maken.Ik had bijvoorbeeld mijn heen- en terugvlucht die vast stonden, en een overnachting in een hostel die vooraf geboekt moest worden, midden in mijn tijdsplanning. Dit was bij de Dode Zee, waar alle hostels in de buurt al snel vol zaten en ik dus vlug iets moest boeken om nog enigszins in de buurt een slaapplek te hebben. De echt toeristische plekken zullen toch iets sneller vol zitten. Ik moest dus om die vastgelegde periode heen plannen, wat er voor zorgt dat je bijna alles al moet uitstippelen om te zorgen dat je alle plekken die je wil bezoeken nog kan zien. Verder is het in Israël ook nog eens zo dat je om de sabbat moet plannen, omdat het openbare leven dan plat ligt. Best lastig als je precies die dag naar de andere kant van het land wil!

Er zijn ook dingen die je altijd vooraf moet regelen. Een visum, vaccinaties, eventuele andere papieren die je aan moet vragen... In mijn geval reis ik ook nog via Israël door naar Jordanië en vervolgens weer terug. Online is veel wisselende info te vinden over het aanvragen van een visum voor Jordanië. Volgens sommige sites kan het wel ter plekke, volgens sommige alleen bij bepaalde grensovergangen en weer andere sites zeggen dat het helemaal niet kan. Je ontkomt in dit geval niet aan een telefoontje naar de ambassade. Een ander twijfelgeval voor mij waren de vaccinaties. Hepatitus A en DTP worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht. Wel doen, niet doen... twijfels. Ik heb het uiteindelijk niet gedaan, mede omdat vaccinaties best wel duur zijn.

Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk om je tas te pakken, op het vliegtuig te stappen en maar te zien wat je gaat doen. Het is echter niet voor elke reis aan te bevelen om dit te doen. Afhankelijk van je bestemming en reisduur zal je soms toch dingen moeten vastleggen. Verder ben ik misschien toch een beetje teveel controlfreak om alles aan het toeval over te laten. Voor deze reis ben ik volgens mij helemaal voorbereid, dus dit moet nu goed gaan komen!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.