Theekransje

Help, sterke drank?!

Na wijn en bier, kunnen natuurlijk de sterke dranken niet achterwege blijven. Sterke drank is wel berucht door comadrinken, agressiviteit en andere stomme dingen. Maar het kan, met mate, ook gewoon heel lekker zijn en iets zijn om van te genieten, eigenlijk net zoals als met wijn en bier. En bij sterke drank kan je soms ook enorme vraagtekens krijgen als je voor het schap staat, daarom geef ik weer wat tips voor diverse momenten.

'Een kopje koffie'
Stel je gaat op date in de stad. Dat was erg geslaagd, en diegene zet je thuis af. Dus nodig je diegene uit voor een ‘kopje koffie’. Een voor de hand liggende optie is dan een whiskey erbij serveren, maar kom verrassend uit de hoek met een lekkere wodka. Huh, bestaat dat? Ja! Ik raad je de Grey Goose aan. Deze wordt gemaakt in Frankrijk, waar ze natuurlijk al jarenlang cognac maken en dit in combinatie met wodka zorgt voor een zachte, verfijnde drank. Deze kan je ook prima puur met een ijsklontje drinken.

Doet zijn werk
Soms wil je gewoon een beetje naar de klote. En om daar snel te komen raad ik Gold Strike aan. Meer kan ik niet kwijt over deze duivelse drank.

Lekker ouderwets
Om je innerhipster op te roepen moet je altijd terug naar het verleden. Kijk maar naar de vinyl-trend, filterkoffie drinken en zo is het ook met sterke drank. Loop eens naar dat gekke hoekje in de slijterij. Hier vind je dingen als jenever, vieux en jachtbitter. Een klein glaasje Bokma jenever is lekker om aan te sippen naast je biertje op de vrijdagavond. Een vieux is eigenlijk een goedkope, Nederlandse cognac en zo moet je dit ook behandelen. Mix het met Fanta of drink het gezellig met je bejaarde buurvrouw. En op een koude lente avond drink je een Berenburgje onder een dekentje op de bank.

De onbekende droom
Als je toetjes haat, moet je dit niet lezen. Maar iedereen houdt van toetjes. Ik sta weleens voor het toetjesschap en het liefst zou ik ze allemaal als avondeten willen opeten. Soms moet je gewoon keihard #yolo doen en dan doe je dat. Neem dan gelijk een goede rode (tawny) port mee, deze doet het goed bij het zoete hapjes. Als toetje op je toetjesmaaltijd neem je een kaasplankje, dat is ook lekker met port.

Zoet als honing
Drambuie is een van mijn favoriete drankjes, dus die moest hier komen te staan. Ik houd van zoete dingen, maar in drank zoek ik ook stevigheid en bitterheid. Drambuie combineert een malt whiskey met honing en kruiden.Hierdoor is het een ideale combinatie die zowel je vvd-schoonvader als je slettenwijn-vriendin wel kan waarderen. Drink het puur, met cola, met vanille-roomijs: het is gewoon een topper.

Hopelijk weet je nu wat meer wat er eigenlijk in de andere schappen van de slijterij te vinden is. Sterke drank kan ook in veel situaties, het is maar net wat je zoekt!

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.