Theekransje

Help, wijn?!

Ik hoor vaak dat mensen wijn een lastig begrip vinden en dat vind ik jammer. Zoals mijn andere levensmotto, naast eten is lekker, luidt: wijn is mijn benzine. Eigenlijk bestaan wijnkenners niet, want er zijn zoveel druiven, klimaten en bodemsoorten. Het lijkt bijna op hogere wiskunde en dat is niet sexy. Wijnliefhebbers zijn er echter wel genoeg. Sommigen hebben wel de kennis over druifsoorten, maar de meesten vinden wijn gewoon lekker. Zo hoort het wat mij betreft ook. Wijn hoort lekker te zijn en kan voor elke gelegenheid. Ik, als fervent wijndrinker, geef je daarom diverse wijnsuggesties voor veel voorkomende momenten. Wijn kan namelijk altijd.

Schoonouders ontmoeten
Dit is hopelijk geen veel voorkomend moment, maar dan moet je wel goed voor de dag komen. Waarschijnlijk weet je nog niet zoveel over deze twee mensen, daarom raad ik je een klassieke wijn aan. Een rode bourgogne in de koudere maanden en een witte bourgogne in warmere maanden. Mocht je het geluk hebben deze mensen te ontmoeten aan het einde van november of begin december? Dan raad ik je een beaujolais nouveau aan die traditioneel altijd op de derde donderdag van november wordt gepresenteerd. Een wijn met veel fruitige noten die de rest van het wijnjaar markeert. Tipje: Drink het gelijk, dan is de ongemakkelijkheid weg en bovendien kan je deze wijn ook niet voor een langere tijd bewaren.

Een verrassing die blijft hangen
Je hebt iets nodig waardoor het moment nooit zal vergeten worden. Dit kan bijvoorbeeld de dag zijn voordat je BFF een jaar naar Argentinië vertrekt of je eerste avond met je nieuwe Munchkin-kat zijn. Wat altijd voor een leuke verrassing zorgt is een pinot noir die je vooraf een halfuurtje in de koelkast legt. Deze lichte rode wijn pareert namelijk prachtig bij een iets koudere temperatuur waardoor die heerlijk zal smaken. Lekker met een Spaans hammetje of een shitload toastjes heksenkaas.

Perfect voor bij Assassijnen en gangsters
Je gaat gamen. Daarvoor heb je benzine nodig, en laat wijn nou de perfecte benzine zijn. Ik adviseer hier een kleine bubbel zoals een cava of prosecco. De bubbels houden je wakker terwijl je de Tempelieren verslaat of een auto steelt. Ben jij nou iemand die dit niet te zuipen vindt? Het is ook erg lekker met een klein beetje kirsch. Dat maakt het iets minder droog en trekkerig in de mond.

Een zwoele zomeravond in het park
Dit stukje is natuurlijk een naslagwerk en met deze winterse taferelen lijkt de zomer nog erg ver weg. Maar als je dan in de zomer ligt te chillen in het park en je Tinderdate vraagt het volgende: “Ik ga even boodschappen doen. Welke wijn zal ik meenemen?” Kan jij het volgende zeggen: “Een rosé uit de Côtes de Provence, graag!” Niet te zwaar, niet te zoet en perfect om een beetje rosig van te worden. Santé!

Zaterdagavond op de bank met Netflix
Soms heb je gewoon zin in een avondje alleen op de bank. Hoewel het volgende niet vergeten dient te worden: drink met mate(n), is een glaasje zo op de bank terwijl je Gilmore Girls of Sense8 kijkt helemaal niet zo verkeerd. In jezelf moet je ook investeren en daarom raad ik een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc aan. Lekker knisperend in de mond en je voelt de liefde voor jezelf gelijk door je aderen stromen. Of heb je ook nog recent een salarisverhoging gehad? Neem gewoon een (kleine) champagne!

Honden maken je ook niet meer vrolijk
Je hebt een kut werkdag gehad, er is een familiedrama en daarbij heb je ook nog je kleine teen gestoten. Alles aan deze dag is kut en daarom maken hondenfilmpjes je zelfs niet meer vrolijk. Je denkt bij jezelf dat je slechte levenskeuzes hebt gemaakt. Er is maar één optie voor deze dag: nog kuttere wijn. Een vies pak liebe frauenmilch om de dag sneller voorbij te laten gaan. Pas op: hoog katergehalte!

Zo, nu heb je voor een aantal situaties al een goede, passende wijn. Hopelijk sta je nu minder verward voor het wijnschap, want markeer mijn woorden: wijn kan in elke situatie en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Author image
Ik ben het wandelende exemplaar van Wikipedia, zelf benoemd guru als zweefteef en mijn levensmotto is: ‘eten is lekker’. Ik praat graag met hashtags in het echte leven, #hila.