Theekransje

Throwback Thursday: Herman de Schermman

Foto van Herman van der Zandt, a.k.a. Herman de Schermman is van Peter van Velthovenn.

Of je nou voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne bent, er is één ding waar we het als Nederlanders over eens kunnen zijn. Toen de uitslagen binnenkwamen, voelden we collectief het gemis van Herman de Schermman. Deze man zou in z’n eentje de hele democratie overeind kunnen houden, want wie wil nou niet Herman van der Zandt met hypermoderne schermen zien schuiven terwijl hij met heerlijk droge humor de uitslagen aan het Nederlands publiek uitlegt. Dat alleen al is reden genoeg voor mij om te gaan stemmen.

De schermman
Herman is natuurlijk vooral bekend als één van de weinigen bij de NOS die ook daadwerkelijk met technische snufjes om kan gaan. Hij was daarom de uitgelezen persoon om verslag te doen van de verkiezingsuitslagen, waarbij hij naar hartelust met high-tech schermen om mocht gaan. Ondertussen voorzag hij de uitslagen van geweldig commentaar. Bijvoorbeeld, toen de opkomst op Schiermonnikoog 148% bleek te zijn, legde hij uit dat dit kwam door mensen die op vakantie waren op het waddeneiland. De stijging van 0,4% van de stemmen naar 5,8% voor de SGP werd dan ook door onze Herman verklaard door vast te stellen dat “er een heel gezin uit de Veluwe op vakantie is.” De stijging van de Piratenpartij op Urk was ook absoluut geen verrassing voor Herman, want ja, “wat wil je op Urk, natuurlijk!” Zulke opmerkingen maken het een stuk leuker om al die uitslagen per gemeente binnen te zien komen, in plaats van de volgende dag maar gewoon de algemene uitslag online op te zoeken.

De nieuwslezer
Maar Schermman zijn is niet zijn enige sterke punt. Herman is ook nieuwslezer van het NOS nieuws geweest en ook daar bracht hij vreugde aan het Nederlands volk. Absolute hoogtepunt was het moment waarop geen enkel filmpje werkte en Herman dus alles in z’n eentje moest doen. Met lichte frustratie en blikken naar de camera die zo in een aflevering van The Office hadden kunnen zitten, worstelt hij zich door de uitzending. Als ze het weerbericht dan ook niet aan de praat krijgen, eindigt Herman de uitzending met de legendarische uitspraak: “Nou, u weet vast zelf wel dat het koud is.”

De triple threat
Als je nog niet overtuigd bent van zijn kwaliteiten, heeft Herman nog een geheime troef achter de hand. Hij kan namelijk ook zingen! Eind vorig jaar bewees Herman definitief dat hij de X-Factor heeft door One For My Baby van Frank Sinatra te zingen tijdens een uitzending van Met het Mes op Tafel. Een zoetgevooisd stemgeluid, droge humor én technische knowhow, daar kan toch geen enkele andere nieuwslezer tegenop?

Herman besloot om te stoppen met Schermman-zijn omdat hij vond dat het te veel afleidde van het belang van de verkiezingen. Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik zou met alle liefde een referendum houden waarin we stemmen om Herman de Schermman terug te brengen. Herman gaf mensen een reden om de uitslagen te kijken en om dus actievere democratische burgers te worden. Als je je immers meer bewust bent van democratische processen, ga je waarschijnlijk ook actiever mee doen. En dat, beste Herman, is het échte belang van de verkiezingen.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.