Theekransje

Het tijdperk van Trump

Foto van Michael Vadon

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ben terneergeslagen door de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Grapjes erover maken lukt nog even niet, daar is het echt te vroeg voor. Ik had gehoopt dat de Amerikanen uiteindelijk een rationele keus zouden maken en dat als het erop aankwam, ze zouden beseffen wat President Trump zou kunnen aanrichten. Maar toen ik om 5 uur wakker werd gemaakt door mijn wekker en zag dat Theekransiaan Sietske ‘s nachts al een appje had gestuurd waarin ze zei: “Cannot believe this bullshit”, wist ik wel hoe laat het was.

Ik probeer mijn gedachtes te ordenen, want de vraag blijft hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wat wel zeker is: dit is niet de wens van de absolute meerderheid van het volk. Clinton heeft namelijk meer stemmen gekregen, maar Trump heeft meer kiesmannen binnen weten te halen. En ja, sommige Amerikanen zijn dom geweest door thuis te blijven of op een kandidaat van een derde partij te stemmen terwijl ze in een swing state wonen. Maar laten we ook niet vergeten dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet eens mag stemmen, omdat ze een gevangenisstraf hebben uitgezeten. Dit is een regeling die met name Afro-Amerikanen zwaar treft. Dat de Voting Rights Act, die kwetsbare groepen zoals Afro-Amerikanen en Latino’s moest beschermen, afgeschaft is. En dat de Russen zich actief bemoeid hebben met deze verkiezingen alsook met het Brexit referendum door mensen te betalen om misinformatie verspreiden in reacties op artikelen en op social media. En als verrotte kers op de shittaart: deze campagne heeft witte nationalisten, de alt-right, de KKK en andere terreurgroepen omarmd en terug in de mainstream gebracht.

Wat mij vooral ontzettend overstuur maakt, is dat iemand zo’n extreem hatelijke campagne kan voeren en alsnog kan winnen. En niet alleen dat: er waren zoveel momenten waarop Trump’s campagne had moeten eindigen, omdat uit zijn acties bleek dat hij zó ongekwalificeerd was. Zowel qua ervaring als qua temperament en gedrag. Dat zo’n oranje droeftoeter dan toch kan winnen van een enorm ervaren vrouw is deprimerend. Bovendien creëert dit een zeer verontrustend beeld voor onze eigen verkiezingen.

Op dit moment verkeer ik nog in een soort van staat van shock en zie ik dit veel terug in mijn directe omgeving. Maar als we de werkelijkheid eenmaal hebben bevat, is er veel werk aan de winkel. Na Brexit en Trump kunnen we niet zomaar er vanuit gaan dat hatelijke ideeën niet zullen winnen. We kunnen niet zomaar doen alsof onze neus bloedt en het afschuiven op domme Amerikanen. Dit soort haat is op de hele planeet te vinden en Nederland is zeker geen uitzondering.

Dit is een wake-up call voor iedereen. Als je tegen racisme, xenofobie, islamofobie en antisemitisme bent is dit hét moment om je uit te spreken tegen mensen die dit soort ideeën wel aandragen. Wees actief, ook als je zelf niet direct de gevolgen van racisme voelt. Ga het gesprek aan met die racistische oom van je. Spreek mensen aan als je ziet dat ze discrimineren. Maak deze onderwerpen bespreekbaar in je omgeving, zodat we in maart niet nog eens zo’n schok hoeven te beleven wanneer onze eigen verkiezingsuitslagen binnendruppelen. Laat je stem horen.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.