Theekransje

Hoe meet je een succesvol leven?

Als je een millennial bent, is er een grote kans dat je Facebook-feed de laatste tijd is veranderd in een reeks aankondigingen over verlovingen, trouwerijen, kinderen en nieuwe banen. Je studententijd ligt waarschijnlijk (bijna) achter je en er wordt verwacht dat je je nu druk gaat maken over een reeks mijlpalen. Heb je een vaste partner? Heb je trouwplannen? Ga je kinderen krijgen? Heb je een succesvolle carrière in het verschiet? Je leven wordt afgemeten aan deze mijlpalen en in de tijd van social media wordt dit alles publiekelijk aangekondigd. Hier sta ik zelf overigens niet boven - ik kan het ook niet laten om te posten over belangrijke momenten in mijn leven - en ik denk dat er maar weinig mensen zijn die deze impuls kunnen weerstaan.

Op zich is er ook niet zoveel mis mee. Het roept echter wel de vraag op of de sociale druk om aan een bepaald ideaal te voldoen hiermee wordt opgevoerd. Dat social media ervoor zorgt dat gebruikers hun leven op een positieve manier presenteren is een veelbesproken onderwerp. Het zorgt voor een chronisch ‘het gras is altijd groener aan de overkant’ gevoel. Maar wat gebeurt er als je helemaal geen interesse hebt in het behalen van die zogenaamde mijlpalen?

Niks ten nadele van mensen die al jaren nadenken over hun droombruiloft of al sinds hun jeugd een kinderwens koesteren, maar deze gebeurtenissen staan zo centraal in het idee van een succesvol leven dat je je lichtelijk verloren gaat voelen als die dingen je totaal niet interesseren. Er is een verwachting dat, naarmate je ouder wordt, die mijlpalen steeds belangrijker worden en dat mensen die zich niet zo bezig houden met relaties, kinderen of een carrière een beetje achterblijven in hun ontwikkeling. Alsof je pas een volledig ontwikkeld mens bent als je voldaan hebt aan een reeks sociaal-cultureel bepaalde voorwaarden.

Een kinderloos- of vrijgezellenbestaan kan sociaal gezien vaak nog gerechtvaardigd worden door het vooropstellen van je baan, en andersom geldt dit ook, maar wat als geen van deze dingen je hart sneller laat kloppen? Ikzelf moet er niet aan denken om te gaan trouwen, mijn kinderwens is verwaarloosbaar en bij de woorden “carrière maken” of “hart voor de zaak” krijg ik spontaan uitslag.

Wat voor mij veel belangrijker is, is voldoening. Dat gevoel is niet iets dat je kunt generaliseren naar een lijstje van willekeurige momenten in iemands leven. Hoewel er ongetwijfeld genoeg mensen zijn die voldoening halen uit een relatie, het krijgen van kinderen of het beklimmen van de carrièreladder, kan dit ook op andere manieren ingevuld worden. Je kan ook dolgelukkig worden van reizen, van avondjes stappen met vrienden en van dat ene fandom waar je in verzeild bent geraakt. Er zijn geen universele ervaringen, dus er zijn ook geen universele mijlpalen.

Vergeet lijstjes om je leven aan af te meten, vergeet normen waar je denkt aan te moeten voldoen en bovenal: vergelijk je leven niet met dat van anderen. Je leven is van jezelf; leef het volgens je eigen richtlijnen.

Author image
Student Gender Studies. Hashtag-misbruiker. Ik heb een zwak voor genetisch gemanipuleerde supersoldaten of anderszins onbereikbare figuren. Expert in Chris Evans' baard, social justice, en Sharknado.