Theekransje

Insta-dichters, een andere kant van Instagram

Instagram is voor veel mensen een medium voor foto's. Je mooiste kiekjes worden hier nog mooier gemaakt door er een filtertje overheen te gooien en met de juiste hashtags krijg je vast een berg likes. Je wordt helemaal platgegooid met influencers, die het perfecte leventje lijken te leiden. Soms hoor je dan ook wel eens dat Instagram nep zou zijn, omdat alleen de goede dingen gedeeld worden. Misschien is dit deels wel waar, maar er zijn ook mensen die Instagram voor iets anders gebruiken: poëzie.

Je zou haast zeggen dat er niets 'echter' is dan poëzie, dat toch vaak gebaseerd is op gevoelens en emotie. Een goede tegenhanger voor de 'neppe' kanten van instagram dus! Mijn favoriete schrijvers maken slim gebruik van het medium om korte gedichten te plaatsen, die je even snel kan lezen terwijl je door je feed scrollt. 'Even snel' wil echter niet zeggen dat ze oppervlakkig zijn: sommige gedichten raken je echt. Hieronder mijn favo dichters op Insta!

Derek Otte
Ik begin gelijk maar even met mijn torenhoge favoriet: Derek Otte. Ja, hij heeft inderdaad een streepje voor te lopen te hebben omdat hij uit Rotterdam komt. Maar man, wat is deze gast goed. Van diepe teksten en actuele vraagstukken tot grappige woordspelingen: hij kan het allemaal. Hij is natuurlijk ook niet voor niets stadsdichter van één van de mooiste steden van Nederland (Rotterdam dus). Zijn spoken word video over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam is ontroerend, en een aanrader voor iedereen. De vindingrijkheid in zijn werk is wat hem voor mij uniek maakt. Soms zijn de teksten heel simpel, soms totaal niet, maar altijd zijn ze slim.

Derek Otte

Derek Otte

Derek Otte

Mocht je geen Instagram hebben of gewoon liever oldschool lezen, je kan ook dichtbundels van hem kopen.

Merel Morre
Niet altijd zo raak als Derek Otte, maar zeker ook de moeite waard! Soms zijn Merel's gedichten me iets te zoet, maar ze heeft ook hele slimme woordspelingen en leuke gedichten. Ook bij haar geldt dat Instagram zorgt voor vrij korte gedichten: je hebt immers maar beperkt ruimte in je vierkante veldje! Merel is wat burgelijker dan Derek Otte, maar ook dat is op zijn tijd wel eens leuk!

Merel Morre

Merel Morre

Fdsoul
De gedichten van fdsoul zijn in het Engels geschreven, net als de gedichten van de volgende schrijvers die ik noem. Ze gaan (helaas) vrij vaak over de liefde en ze zijn echt, echt heel kort. Fdsoul's werken zullen binnenkort ook in een bundel verkrijgbaar zijn. Ik ben zelf benieuwd of ze dan ook 'werken', ze zijn echt heel erg kort maar misschien brengt dat juist wel wat bijzonders!

F.D.Soul

F.D.Soul

Noor Unnahae
Veel van Noor's gedichten worden door mensen over de hele wereld gebruikt om journal entries mee te maken. Je zult hier dan ook veel foto's van zien op haar feed en in haar verhaal. Net als bij de volgende schrijver, Rupi Kaur, geldt dat Noor een niet-westerse achtergrond heeft (ze komt uit Pakistan), wat een andere invalshoek geeft en zeer interessant is! Naast schrijver is ze ook Youtuber, en dat terwijl ze nog maar twintig jaar oud is. Oja, ze heeft ook nog een boek: 'Yesterday I Was The Moon'.

Noor Unnahar

Rupi Kaur
De beroemdheid onder de Insta-dichters in Rupi Kaur. Of ze nog echt telt als Insta-dichter weet ik niet, aangezien haar laatste boek 'The Sun And Her Flowers' in bestsellerlijsten over de wereld heeft gestaan. Hoewel haar feed tegenwoordig meer een afspiegeling is van haar leven terwijl ze de wereld rond tourt, deelt ze ook nog wel wat werk. Ook hier geldt dat ik sommige werken wat te geromantiseerd vind, maar anderen zijn juist weer heel sterk. Rupi is in ieder geval een onwijs sterk en stoer mens en dat kan je, soms direct en soms tussen de regels door, teruglezen in haar werk. Wat verder heel bijzonder is, zijn de inkijken in haar jeugd die ze onlangs deelde op haar feed. Ze is opgegroeid in een arme wijk in India en deze cultuur komt soms ook terug in haar werk. Zo schrijft ze soms over haar familie, de verhoudingen tussen hen en haar mening daarover.

Rupi Kaur

Mocht je eens wat anders willen dan foto's van koffie en geposeerde selfies, dan zijn bovenstaande accounts zeker aan te raden! Het is leuk om af en toe een verrassing te krijgen, een leuk gedicht dat je raakt of laat lachen. Krijg je ook nog eens je dagelijkse portie cultuur binnen, gewoon via Instagram. Makkelijker kan haast niet!

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.