Theekransje

Irrationele angsten: het achtpotige monster

September; de maand waar we met z’n allen nog wanhopig van elk greintje zonlicht proberen te genieten. De laatste bbq’s vinden plaats en mensen proberen nog weg te komen met het dragen van t-shirts. Voor mij staat september echter maar voor één ding: spinnenmaand.

Sommige mensen zijn bang voor muizen, andere voor duiven. Ik ben doodsbang voor spinnen. Ik kan zeggen dat ik spinnen walgelijk vind, omdat ze meer dan vier poten hebben, ze hartstikke snel kunnen zijn en er soorten bestaan die giftig zijn. Maar eigenlijk vind ik dit helemaal geen goede reden om een dier te haten. Een wesp valt ook in deze categorie en daar krijg ik niet gelijk moordneigingen van. Daarom is mijn spinnenangst een irrationele angst.

Irrationele angst betekent dat je, in strijd met het gezonde verstand, toch ergens doodsbang voor bent.

Zodra ik een spin in mijn ooghoek zie spring ik gelijk in actie en grijp ik naar de stofzuiger. Ik heb geen seconde te verliezen, want voor ik het weet is de spin verdwenen. Normaal functioneren kan ik dan wel vergeten, want het enige waar ik nog aan kan denken is dit achtpotig beest wat het op mij gemunt heeft. Heeft iemand een stressbal voor mij?

Deze maand is het dus stressen geblazen voor mij. En alsof het bestaan van spinnen al niet erg genoeg is, zijn er mensen die deze kutbeesten graag non stop onder je neus stoppen. Deze situaties komen je zonder twijfel bekend voor:

  1. Mensen willen je de ranzigste afbeeldingen van de grootste spinnen laten zien. Elke seconde van de dag.
  2. Nieuwswebsites kiezen de goorste en grootste spin uit voor een artikel wat over een langpootspin gaat.
  3. Mensen maken je graag bewust van de hoeveelheid spinnen om je heen.

Waarom kiezen deze mensen ervoor om iemand te pesten met zijn grootste angst? Als iemand bang is voor bacterien ga je toch ook niet in zijn gezicht niezen? Ik in ieder geval niet.

Not so fun fact: Wist je dat spinnen al miljoenen jaren op de aarde rondlopen? Een voorbeeld van zo’n primitieve spin is de Mesothelae spin en leefde in de Verenigde Staten 300 miljoen jaar geleden. Dat is dus 80 miljoen jaar eerder dan toen de eerste dinosaurussen leefden.

Ik ben ervan bewust dat mijn spinnenangst een irrationele angst is, maar toch proberen mensen mij te overtuigen van het nut van spinnen. Ik heb hier de greatest hits even op een rijtje gezet:

  1. Spinnen zijn nuttige dieren, want ze eten muggen op.
  2. Spinnen doen niemand wat kwaad.
  3. Spinnen zijn banger voor jou dan jij voor hem.
  4. Spinnen zijn mooie wezens, heb je z’n web weleens gezien?
  5. Grote spinnen bestaan niet in Nederland.

Ik kan hier één duidelijk antwoord op geven: ik heb een irrationele angst. Geen enkele logisch onderbouwd argument gaat mijn gedachten hierin veranderen, want ik weet al dat je gelijk hebt. Al wil ik nog wel even zeggen dat punt vijf ab-so-luut niet waar is en het formaat relatief is. Ik snap dat we hier geen spinnen hebben rondlopen van Australisch kwaliteit (THANK GOD), maar dat betekent niet dat een spin van vier centimeter niet groot is.

Kortom September is een stressvolle maand voor mij, omdat er veel spinnen te vinden zijn op werk, in de tuin, in het huis en voor je het weet in je bed. Deze maand is al moeilijk genoeg voor mij zonder dat mensen mij de les willen lezen of afbeeldingen gaan sturen met gigantische spinnen. Ik heb mijn irrationele angst grotendeels omarmt en probeer hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Steun dus alsjebl... GODVERDOMME WEER EEN SPIN IN MIJN HUIS! SNEL PAK DE STOFZUIGER!

PS. Dit is geen wetenschappelijk artikel, omdat ik weigerde onderzoek te doen. Niet omdat ik een luie panda ben, maar omdat ik bij elke zoektocht geconfronteerd word met afbeeldingen van spinnen. Mocht er een filter bestaan waar deze afbeeldingen geblokkeerd worden, lemme know.

Author image
Ik heb een hipstertas, vind eten lekkerder als het in de vorm van een dinosaurus is en heb een zwak voor onbereikbare mannen die blauw of geschminkt zijn.