Theekransje

Jeugdsentiment bij Placebo

Op 21 november bezochten Dewi en ik een concert. Nu doen we dit wel vaker, maar dit specifieke concert was bijzonder: het was van de band Placebo. Pure jeugdsentiment is waarom dit concert zo bijzonder was!

Placebo deed een ‘20 Years of Placebo’ tour waarin ze het beste uit hun 20 jarige carrière speelden. Een klein rekensommetje leert dat Dewi en ik allebei zes waren toen het eerste album van de band uitkwam. Helaas hebben m'n ouders me niet laten opgroeien met hun muziek, wat natuurlijk een gemis in m'n opvoeding is geweest. Ik had graag als zesjarige de basis gelegd voor mijn emo periode, die tien jaar later zou beginnen.

Op zich is het geen probleem dat de band ongeveer net zo lang bestaat als wij, maar dit bracht wel een grappig aspect met zich mee: we waren één van de jongsten in het publiek. Dat ik dat op m'n 26e nog mee mag maken! Dit publiek bestond grotendeels uit meeknikkende chille mensen, maar helaas stonden hier en daar ook wat hysterische schreeuwers. Ik blijf erbij: iedereen moet verplicht oordoppen dragen tijdens concerten zodat ze zichzelf kunnen horen en stoppen met vals zingen.

Gelukkig zong de zanger van Placebo niet vals en was hij in het echt net zo schattig als hij altijd lijkt. Samen met de superhipster gitarist en sessiemuzikanten (om de rest van de band te vullen) gaven ze een toffe show. Onze favorieten hebben ze niet gespeeld, maar wel lekker veel oude nummers.

Het was niet alleen een avond vol jeugdsentiment. Er werd een eerbetoon gehouden voor de overleden muzikanten Leonard Cohen en voor Bowie (zelf fan van Placebo), maar de mooiste verwijzing was die naar Trump. Een plaatje van zijn hoofd die op een sigarettenpakje geplakt was en daaronder de waarschuwing dat hij schade toebrengt aan jou en degenen in je omgeving werd op de schermen getoond. Een mooie sneer naar de oranje man!

Placebo is een band die altijd veel heeft betekend voor de representatie van de LGBTQIA+ gemeenschap in de wereld van de rock. Zanger Brian is openlijk bisexueel en zei tijdens de show al: "Ladies, gentlemen and those of you who find themselves inbetween. There are more of us than you know." Het is dus niet verwonderlijk dat zij op z'n zachtst gezegd niet blij zijn met Trump.

Al met al was dit een geniaal avondje jeugdsentiment met een politieke lading, hebben we ons goed vermaakt tussen de oude knarren en konden we ons even voelen alsof we weer zestien waren.

Author image
Britt – 27 jaar – Ik word blij van thee, muziek, Netlfix, reizen, slapen en sarcasme. Maar vooral van thee. Thee is belangrijk. Ik heb meningen over dingen.